Punkt 2 Status på handleplan i Socialafdelingen

Beslutningstema

Status på handleplan i Socialafdelingen på baggrund af screening af det specialiserede socialområde.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

I budgetforliget for 2023 anmodede forligsparterne Senior-, Social- og Sundhedsudvalget og Økonomiudvalget om dels at vurdere de økonomiske konsekvenser af de igangsatte tiltag til at reducere udgiftsvæksten, og dels at vurdere mulighederne for yderligere tiltag.

 

Vurderingen taget afsæt i den status på handleplanen i Socialafdelingen, som Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tog til efterretning på udvalgets møde den 27. september 2022.

 

Social- og Sundhedsudvalget godkendte på udvalgets møde den 22. juni 2021 den handleplan, som Socialafdelingen havde udarbejdet på baggrund af en screening af det specialiserede socialområde udarbejdet af kommunens revisionsfirma BDO. Screeningen havde BDO gennemgået på udvalgets møde den 20. april 2021.

 

Baggrunden for screeningen var, at Svendborg Kommune havde og fortsat har et udgiftspres, som ikke adskiller sig fra situationen i de fleste øvrige kommuner.

 

Udfordringerne består i overskrifter af:

  • Flere borgere
  • Flere borgere med komplekse og sammensatte behov
  • Flere borgere i botilbud
  • Stigende gennemsnitspriser på borgere i botilbud

 

På baggrund af screeningen blev en handleplan udarbejdet. Handleplanen er opdelt i tre spor:

  • Økonomisk styring
  • Faglig styring
  • Tilbudsvifte

 

Socialafdelingen har fokus på alle tre spor og har i handleplanen beskrevet en række tiltag, der for en del var igangsat før screeningen og for en del blev igangsat på baggrund af screeningen. Gennemførelsen er planlagt til udgangen af 2023.

 

Det samlede projekt er organiseret under en styregruppe med repræsentation fra Økonomi og Socialafdelingen med områdets direktør som formand. Styregruppen følger, at handleplanen gennemføres og at milepæle, målsætninger og økonomisk potentiale indfris.

 

På mødet præsenteres udvalgene for status på handleplanen, vurdering af de økonomiske konsekvenser af de igangsatte tiltag til at reducere udgiftsvæksten, og vurdering af mulighederne for yderligere tiltag.

 

Senior-, Social- og Sundhedsudvalget er inviteret til at deltage i punktets behandling i Økonomiudvalget. Ligeledes deltager direktøren for Social, Sundhed og Beskæftigelse og afdelingschef for Socialafdelingen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke aktuelt.

Lovgrundlag

Lov om social service.

Sagen afgøres i

Økonomiudvalget.

Beslutning i Økonomiudvalget den 13-12-2022

Taget til efterretning, idet man ønsker en årlig opfølgning på området.