Punkt 14 Orientering om ansøgning fra Vand og Affald om indvinding af grundvand ved Hvidkilde Sø

Beslutningstema

Vand og Affald ansøgte i november 2019 om at indvinde 700.000 m3 grundvand årligt ved Hvidkilde. Administrationen orienterer hermed om status i sagen.

Administration vurderer, at en miljømæssig acceptabel vandindvinding ved Hvidkilde er 300.000 m3 årligt uden kompensation. En tilladelse over dette niveau vurderes at ville påvirke søens miljøtilstand i så stor grad, at det vil være i strid med vandområdeplanen og dermed EU’s Vandrammedirektiv, medmindre der sker kompensation for påvirkningen.

 

Administrationen agter at give Vand og Affald tilladelse til indvindingen, hvis der kompenseres for miljøpåvirkningen af søen som følge af en reduceret udstrømning af grundvand.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

 

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Baggrund for indstillingen

Vand og Affald ansøgte den 21. november 2019 om at indvinde 700.000 m3 grundvand årligt ved Hvidkilde Sø. Vand og Affald sendte den 27. oktober 2020 en rådgiverrapport, som uddybning til ansøgningen. Rapporten konkluderede, at der kunne indvindes 700.000 m3 grundvand ved Hvidkilde, uden der sker en væsentlig påvirkning af Hvidkilde Sø. Administrationen vurderede derimod, ud fra de tilgængelige data, at der kun kan indvindes 300.000 m3 grundvand ved Hvidkilde Sø, uden at Vandområdeplanens bestemmelser tilsidesættes.

 

Efterfølgende fik Svendborg Kommune to uvildige rådgivere til at vurdere data for Hvidkilde Sø. De fastslog begge, at det ikke kan afvises, at der er et stort tilløb til Hvidkilde Sø fra grundvandet. Tilførslen af rent grundvand til søen, har en væsentlig betydning for søens miljøtilstand. Omdrejningspunktet er, at Hvidkilde Sø i Vandområdeplanen er målsat til at skulle have "god økologisk tilstand" i 2027. Søen har dog i dag tilstanden "dårlig økologisk tilstand" på grund af et højt indhold af fosfor. Ifølge EU-retten må medlemslandene ikke give tilladelser, der kan forhindre, at et målsat vandområde opnår sin målsætning. Hvis tilledningen af grundvand til Hvidkilde Sø reduceres, vil fosforen ikke blive udvasket som følge af en reduceret vandudskiftning i søen, og den dårlige miljøtilstand vurderes at blive fastholdt.

 

Vand og Affald og deres rådgiver har den 3. maj 2022 skrevet, at de er enige i, at den reducerede vandmængde kan forringe søens mulighed for opnåelse af god tilstand. De foreslår derfor, at der i forbindelse med indvindingen gennemføres kompenserende tiltag i form af udpumpning af vand til Hvidkilde Sø.

 

Administrationen har oplyst Vand og Affald, at der kan gives tilladelse til, at der indvindes 700.000 m3 ved Hvidkilde, hvis der sker en fuld kompensation for den nedgang i grundvand, der løber til søen ved en indvinding større end 300.000 m3 (det vil sige 400.000 m3). Alternativt kan Vand og Affald gennemføre andre fosforreducerende virkemidler blot det forbedrer søens miljøtilstand tilsvarende.


Næste skridt i sagen

Vand og Affald skal fremsende en projekttilpasning med tiltag til kompensation og et nyt anmeldeskema (VVM-screening). For at sagen vurderes fuldt belyst, har kommunen brug for en beregning af grundvandsudstrømningen til Hvidkilde Sø med den nyeste grundvandsmodel fra Miljøstyrelsen (Den såkaldte Fynsmodel). Dette anses som nødvendigt for at kunne vurdere den nødvendige størrelse af en kompensationsudpumpning for en indvinding over 300.000 m3. Alternativt eller i kombination hermed kan Vand og Affald også indtænke virkemidler, der på tilsvarende vis kan nedbringe mængden af fosfor i søen.

 

Vilkår i indvindingstilladelsen
I første omgang kan der forventes en indvindingstilladelse på ti år med krav om monitering af søens tilstand. Hvis ikke tilstanden i Hvidkilde Sø vurderes at bedres tilstrækkeligt, vil der skulle gennemføres yderligere tiltag, der kan forbedre søens tilstand.


Efter tilladelsens udløb skal det evalueres, om tilladelsen kan forlænges med samme indvinding og vilkår, eller om der er behov for ændringer.

 

I mangel af enighed

Hvis Vand og Affald samt Svendborg Kommune ikke kan blive enige om kompensationsomfanget, indenfor en kortere tidshorisont, vil kommunen overveje nedenstående muligheder. Begge er med mulighed for stigning i indvinding, hvis søen vurderes at bedre sig tilstrækkeligt:
 

  • at give en tilladelse på indvinding af 300.000 m3 grundvand
  • at give en tilladelse på indvinding af 400.000 m3 grundvand med kompensationsudpumpning


Miljøvurderingsloven
Til orientering kan det blive nødvendigt, at behandlingen af indvindingstilladelsen ved Hvidkilde kræver en miljøkonsekvensrapport. Det vil blive afgjort i forbindelse med sagsbehandlingen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Beslutningen har ingen økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.

 

Det vil være Vand og Affald, der skal bære eventuelt øgede produktionsomkostninger og øvrige udgifter forbundet med projektet.

CO2-Konsekvensvurdering

En ændring i lokaliteten for, hvor vandet produceres, kan medføre, at det skal pumpes længere med øget forbrug af elektricitet og CO2 udledning til følge.

Lovgrundlag

Vandforsyningsloven

Miljømålsloven

Sagen afgøres i

Teknik- og Miljøudvalget

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-12-2022

Orienteringen tages til efterretning.

 

Afbud: René Haahr (V), Stedfortræder: Mette Kristensen (V).