Punkt 13 Orientering om COHEAT

Beslutningstema

Projektkonsortiet bag EU-projektet COHEAT har opstartet projektet efter, at der er indgået aftale med EU-kommisionen. Projektet skal i første omgang understøtte omstillingen af varmeforsyningen indenfor Region Syddanmark via omstilling af olie- og naturgasfyr til fjernvarme og varmepumpeløsninger samt fremme energibesparelser.

 

Der orienteres om projektet, der løber fra den 1. november 2022 til 31. oktober 2025.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

COHEAT er et EU-finansieret projekt i Region Syddanmark, som skal understøtte omstillingen af varmeforsyningen indenfor regionen via omstilling af olie- og naturgasfyr til fjernvarme og varmepumpeløsninger samt fremme energibesparelser. Projektet er en del af det overordnede EU-program LIFE21. I projektet modtages der tilskud til udførslen af projektet, mod at der generes investeringer i regionen. I projektet er der særligt fokus på hvordan olie- og gaslandsbyer i landområderne kan konverteres til en grøn varmeforsyning.

 

I projektet indgår følgende aktører:

Region Syddanmark, PlanEnergi, Dansk Fjernvarme, EC Network, Project Zero, Sønderborg Kommune, Kolding Kommune, Middelfart Kommune, Assens Kommune, Nyborg Kommune, Faaborg Midtfyn Kommune og Svendborg Kommune.

 

Svendborg Kommune deltog i 2020 som investeringskommune i den første ansøgning af COHEAT. COHEAT opnåede ikke dengang tilsagn fra EU-kommissionen. I november 2021 sendte projektkonsortiet derfor en anmodning til Svendborg Kommune, om hvorvidt kommunen ville deltage igen som investeringskommune i en ny ansøgning. På grund af tidsfristen for ansøgningen til EU-kommissionen var det ikke muligt at få en ny politisk behandling af Svendborg Kommunes involvering. Der blev derfor truffet en administrativ beslutning, på baggrund af tidligere politisk behandling af COHEAT, om at deltage igen som investeringskommune i COHEAT.

 

Investeringskommune betyder, at man forpligter sig til at være med til at generere investeringer, indenfor de nævnte typer investeringer og samtidig drage fordel af projektets støtte herunder:

          Adgang til projektudviklingsenheder herunder analyser med videre.

          Samarbejde om konkrete projekter

          Fælles kampagne-materialer og lignende.

 

Projektet er delt op i forskellige grupperinger, hvor investeringskommunerne Svendborg Kommune, Assens Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune og Nyborg Kommune indgår i en fælles gruppering.

 

Som investeringskommune i denne gruppe får Svendborg Kommune adgang til en fælles medarbejderressource, som skal bidrage til at gennemføre projektet.

 

I maj 2022 modtog projektet en positiv evaluering fra EU. Der har dog været en række udfordringer mellem projektkonsortiet og EU-kommissionen i forhold til dokumentation af de angivne investeringsmål. Det betød, at det endelig tilskudsaftale først blev underskrevet i oktober 2022.

 

Projektkonsortiet har nu opstartet projektet, som løber fra den 1. november 2022 til 31. oktober 2025.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

På baggrund af projektet får Svendborg Kommune adgang til en fælles medarbejderressource, som skal deles mellem Svendborg Kommune, Assens Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune og Nyborg Kommune i projektperioden.

CO2-Konsekvensvurdering

COHEAT forventes at bidrage positivt til reduktion af CO2-udledningen, da projektet vil understøtte udskiftningen af gas- og oliefyr med andre grønne varmekilder og fremme energibesparelser under projektperioden.

Lovgrundlag

Varmeforsyningsloven.

 

Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022.

Sagen afgøres i

Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-12-2022

Orienteringen tages til efterretning.

 

Afbud: René Haahr (V), Stedfortræder: Mette Kristensen (V).