Punkt 12 Orientering om udsendelse af breve med besked om fjernvarmemulighed

Beslutningstema

Teknik- og Miljøudvalget orienteres om, at alle kommuner med gasforsynede områder på baggrund af Folketingets Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 (Danmark kan mere II) samt en cirkulæreskrivelse fra Energistyrelsen skal udsende breve til alle boligejere og virksomheder i kommunen med gas- eller oliefyr. Ejerne skal orienteres om deres muligheder for at få fjernvarme, samt hvilke alternative opvarmningsmuligheder de har.

 

Brevene har forskellig ordlyd afhængig af forholdene i det enkelte område. Størsteparten af ejerne får besked om, at de ikke kan forvente fjernvarme indenfor en overskuelig årrække.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Energistyrelsen har den 26. oktober 2022 godkendt en cirkulæreskrivelse, der forpligter kommunerne til at give alle ejendomsejere med gas- eller oliefyr i gasforsynede områder klar besked om eksisterende og fremtidige varmeforsyningsmuligheder. Herunder planer for udrulning af fjernvarme og informere om alternative opvarmningsformer til gas- eller oliefyr.

 

Energistyrelsen har den 4. oktober 2022 udsendt fire brevskabeloner til kommunerne, efter aftale med Kommunernes Landsforening:

  • Skabelon 1: Fjernvarme er godkendt og etableret
  • Skabelon 2: Fjernvarme er godkendt, men endnu ikke etableret
  • Skabelon 3: Fjernvarme planlægges, men der er endnu ikke et godkendt projektforslag
  • Skabelon 4: Fjernvarme er ikke planlagt

 

Administrationen har på baggrund af skabelonerne udarbejdet flere varianter af brevene.

 

Som beskrevet i dagsordenspunkt om Varmeplan 2030, som også behandles på dette møde, var administrationens intention at kategorisere alle naturgasforsynede områder i en af følgende tre kategorier:

 

  1. Højt fjernvarmepotentiale
  2. Middel fjernvarmepotentiale
  3. Lavt fjernvarmepotentiale

 

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at udpege områder med højt fjernvarmepotentiale. Derfor vil langt de fleste gas- og oliefyrsejere få besked om, at de ikke kan forvente fjernvarme indenfor en overskuelig årrække.

 

Koordinering med fjernvarmeselskaber

Administrationen er i dialog med fjernvarmeselskaberne i Svendborg Kommune i forhold til udarbejdelsen af brevene. Dialogen vil fortsætte frem til udsendelsen af brevene. Deres udfordring er, at det for de fleste områder ikke på nuværende tidspunkt er muligt at give en troværdig tidshorisont for fjernvarmeudvidelser, som er støttet af de eksisterende andelshavere.

 

Alle fjernvarmeselskaber opdaterer deres hjemmesider, så informationen dér er i overensstemmelse med den information, som fremgår af de udsendte breve.

 

Eksempler på breve

Eksempler på breve, der udsendes til gas- og oliefyrsejere, er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Udkast til brev til fjernvarmeområders interesseområder), bilag 2 (Bilag 2. Udkast til brev til områder med potentiale for fjernvarme) og bilag 3 (Bilag 3. Udkast til brev til områder uden potentiale for fjernvarme).

 

Brevene indeholder link til en borgerside på Boliganalysen (et samarbejde mellem Energistyrelsen, KL, Realdania og kommuner), hvor modtageren kan læse mere om de forskellige elementer i brevene. Et eksempel på en borgerside kan ses i bilag 4 (Bilag 4. Eksempel på Borgerside).

 

Administrativt beredskab og kommunikation

I Svendborg Kommune er der ca. 11.000 bygninger, som er opvarmet med gas- eller oliefyr. Der skal sendes brev til alle ejere af disse bygninger. Administrationen forventer, at mange ejere vil opleve, at brevene ikke som forventet giver dem klar besked om deres varmeforsyning. Derfor har administrationen nedsat et telefonberedskab i dagene efter udsendelse af brevene. Der er desuden fokus på at kommunikere bredt ud via lokalaviserne, kommunens hjemmeside og Facebook. Derudover henviser administrationen til ”de ofte stillede spørgsmål” på Varmekilder - FAQ | Svendborg Kommune.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser forbundet med udsendelse af brevene.

CO2-Konsekvensvurdering

Når borgerne udskifter gas- og oliefyr med andre varmekilder, som består af helt eller delvis vedvarende energi, vil det bidrage positivt til CO2-udledningen på geografisk niveau.

Lovgrundlag

Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022.

Aftale af 29. juni 2022 om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning og klar besked til borgerne (aftale mellem regeringen og KL).

Cirkulæreskrivelse nr. 10081 af 26/10/2022 om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse (til kommunalbestyrelserne).

Sagen afgøres i

Teknik- og Miljøudvalget

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-12-2022

Orienteringen tages til efterretning.

 

Afbud: René Haahr (V), Stedfortræder: Mette Kristensen (V).