Punkt 2 Godkendelse af procesplan for retningslinjer for torvehandel på Torvet

Beslutningstema

Der skal træffes beslutning om at igangsætte en proces for revidering af retningslinjer for torvehandel på Torvet.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

 

  • At godkende procesplanen for revidering af retningslinjer for torvehandel på Torvet i Svendborg bymidte.

Sagsfremstilling

Torvet i Svendborg bymidte er et velbesøgt torvemarked hver lørdag året rundt.

 

Der har været stor interesse for Torvet og dets anvendelse gennem tiden. Interessen har både været præget af ideer og visioner samt frustrationer.

 

Der har været nedsat en torvegruppe med det fokus at skabe rammerne for liv på Torvet. I forbindelse med torvegruppens arbejde er der blandt andet etableret vand på Torvet, opsat bænke og plantekasser samt plantet træer. Torvegruppens arbejde blev afsluttet ved udgangen af 2021. 

 

Retningslinjerne for torvehandel er senest opdateret og godkendt af Teknik- og Erhvervsudvalget i maj 2020. Her blev det blandt andet indskærpet, at Svendborg Kommune er myndighed i forhold til administrering af Torvet. Torvehandlere skal desuden organiseres demokratisk. Torvehandlerne har været organiseret som forening siden 2014. De torvehandlende er medlem af Shopping Svendborg.

 

På Teknik- og Erhvervsudvalgsmødet i december 2019 blev det besluttet, at Svendborg Kommune må opkræve de faktuelle udgifter (strøm, vand, renholdelse og administration). Der er på den baggrund aftalt med torvehandlerne, at de kan benytte Torvet gratis mod, at der laves aktiviteter på Torvet til en værdi af 20.000 kr., svarende til de daværende forbrugsafgifter.

 

Legepladsen på Torvet blev indviet den 30. august 2022. Det har givet anledning til at genvurdere placeringen af torvepladser. 

 

På baggrund af den nuværende situation og interesse for anvendelse af Torvet og regulering heraf, fremlægges en procesplan for revidering af retningslinjerne for torvehandel. De reviderede retningslinjer for torvehandel vil tage udgangspunkt i Teknik- og Miljøudvalgets temadrøftelse på udvalgsmødet den 8. december 2022, samt et dialogmøde med en række interessenter, der forventes afholdt primo 2023. Undervejs i processen vil administrationen også inddrage de aspekter, som allerede indgår i de nuværende retningslinjer for torvehandel.

 

Procesplanen for revidering af retningslinjerne for torvehandel vil være som følger:

  1. Primo 2023: Åbent dialogmøde med indbudte relevante interessenter og administrative afdelinger. Heriblandt inviteres Shopping Svendborg, Kulinarisk Sydfyn, Torvehandlerne, Erhvervsrådet samt omkringliggende/lokale erhvervsdrivende.
  2. Primo 2023: Undersøgelse af input fra dialogmødet, samt opfølgning efter behov.
  3. Medio 2023: Retningslinjerne tilpasses, godkendes af Teknik- og Miljøudvalget og sendes i offentlig høring i fire uger.
  4. Medio 2023: Administrationen modtager høringssvar, som samles i en hvidbog.
  5. Ultimo 2023: Teknik- og Miljøudvalget godkender endelige retningslinjer for torvehandel på Torvet i Svendborg by. Høringssvar er vedlagt som bilag til dagsordenspunktet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifterne i forbindelse med udarbejdelsen af reviderede retningslinjer afholdes indenfor Trafik og Infrastrukturs eksisterende driftsramme.

CO2-Konsekvensvurdering

Administrationen vurderer ikke, at der vil være afledte konsekvenser.

Lovgrundlag

Vejloven

Sagen afgøres i

Teknik- og Miljøudvalget

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-12-2022

Indstillingen godkendt med bemærkning om, at procesplanen justeres med henblik på, at processen afsluttes i maj måned. Administrationen anmodes om at tage en indledende dialog med Kulinarisk Sydfyn med henblik på at understøtte de lokale fødevarer på torvet. Der skal herefter laves en samlet interessentinddragelse. Shopping Svendborg og Erhvervsforum Svendborg skal involveres, når der ligger et udkast klar til politisk vedtagelse.

 

Afbud: René Haahr (V), Stedfortræder: Mette Kristensen (V).