Punkt 26 Midlertidige indkvartering til fordrevne ukrainere

Beslutningstema

Godkendelse af principper og proces for midlertidig indkvartering af fordrevne ukrainere.

Indstilling

Direktionen indstiller at,

 

  • Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning
  • Kommunalbestyrelsen bemyndiger Borgmesteren til at indgå lejeaftale med Svendborg Efterskole

Sagsfremstilling

Som følge af den russiske invasion af Ukraine er der aktuelt mange millioner ukrainere, der er fordrevet fra deres hjemland. Aktuelt har knap 30.000 borgere søgt opholdstilladelse i Danmark efter den såkaldte Særlov. Dette tal forventes at stige afhængig af udviklingen i Ukraine.

 

Når de fordrevne ukrainere opnår opholdstilladelse, visiterer Udlændingestyrelsen dem til de danske kommuner, der herefter, senest efter 4 dage, overtager integrationsansvaret. Pr. 8. juni har Udlændingestyrelsen visiteret 235 borgere til Svendborg.

 

Med integrationsansvaret følger en forpligtelse til at anvise et midlertidigt opholdssted. Der er ikke fastsat nærmere regler om, hvor længe en midlertidig indkvartering kan vare, men det er som udgangspunkt indtil borgeren selv skaffer sig en bolig. Blandt de fordrevne ukrainere som Svendborg modtager, er der en del kvinder, herunder kvinder med børn. Som følge af de nuværende regler betragtes en kvinde, der er gift med en mand, der fortsat opholder sig i Ukraine, ikke som enlige forsørgere, og de er derfor ikke berettiget til enlig forsørgersats. De er heller ikke berettiget til fuldt børnetilskud de første 3 år af deres ophold i Danmark. Kvindernes økonomiske råderum i forhold til at betale husleje er derfor relativt begrænset. Denne problematik er rejst via KL.

 

I Svendborg kommune sker boligplacering i et samarbejde mellem Jobcenter, CETS og Erhvervskontoret. Jobcentret får besked fra Udlændingestyrelsen når en flygtning/fordreven ukrainer visiteres til kommunen og har kontakten til borgerne. CETS er ansvarlige for den kommunale ejendomsmasse og de lejemål kommunen indgår. I praksis bliver mindre lejemål indgået administrativt, mens større lejemål kræver politisk godkendelse. Erhvervskontoret inddrages i forbindelse med indgåelse af nye større lejeaftaler.

 

Aktuelt har Svendborg Kommune midlertidigt indkvarteret ca. 100 fordrevne ukrainere i lokaler på Tipsvænget. Derudover er der midlertidig indkvartering i Vestergade og enkelte i øvrige boligområder. 36 er indlogeret privat.

 

Der er behov for at øge kapaciteten til midlertidig indkvartering for at kunne leve op til kommunens forpligtelser.

 

Aktuelt undersøges mulighederne for at indgå et tidsbegrænset erhvervslejemål med Svendborg Efterskole, der har oplyst at de har ledig kapacitet. Såfremt dette lejemål skal anvendes til formålet, vil der være behov for tilpasning af de eksisterende bygninger. Udgifterne hertil tænkes indarbejdet i en eventuel lejekontrakt og vil i givet fald blive fordelt på den aftalte lejeperiode. Lejeperioden foreslås aftalt til 1-2 år.

 

Anvendelse af efterskolen vil kunne understøtte en del af behovet for boliger, men det forventes, at behovet stiger hvis tilstrømningen fortsætter. Der for arbejder administrationen sideløbende med at finde flere pladser til midlertidig indkvartering andre steder i kommunen.  

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er fastsat et loft over, hvor meget en kommune maksimalt kan kræve i egenbetaling fra en flygtning, jf. bekendtgørelse om flygtninge og andres betaling for ophold

i midlertidige indkvarteringer og opholdssteder. Loftet fastsættes af udlændinge- og

integrationsministeren.

 

Efter bekendtgørelsen udgør betalingen pr. 1. januar 2022 for flygtninge og andre, der har ophold i kommunernes midlertidige indkvarteringer, maksimalt 2.402 kr. for enlige med og uden børn, 4.401 kr. for par uden børn, 4.802 kr. for par med et, to eller tre børn og 5.203 kr. for par med fire eller flere børn.

 

Bekendtgørelsen kan ikke fraviges. Kommunen finansierer selv den del af udgifterne, der eventuelt ikke kan dækkes af egenbetalingen.

Lovgrundlag

Integrationsloven

Særloven vedr. fordrevne ukrainere

Bekendtgørelse om flygtninge og andres betaling for ophold i midlertidige indkvarteringer og opholdssteder.

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 21-06-2022

Taget til efterretning og indstilles.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2022

Indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-06-2022

Godkendt.

Afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø) og Dorthe Ullemose (O). Som suppleanter deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø) og Marianne Mix Larsen (O).

Lars Erik Hornemann (V) var fraværende.