Punkt 25 Infrastrukturplan Skema A - Skovparken afd. 14 - Svendborg Andels-Boligforening

Beslutningstema

Godkendelse af skema A for Infrastrukturplan gældende for Skovparken, afd. 14, Svendborg Andels Boligforening.

Indstilling

Direktionen indstiller til godkendelse i Kommunalbestyrelsen, at

  • Skema A for Infrastrukturplan med tilskud på 42 mio. kr. finansieret af Landsbyggefonden godkendes,
  • godkendelse af skema B (endeligt anlægsbudget på baggrund af licitation) og Skema C (byggeregnskab) delegeres til administrationen.

Sagsfremstilling

Efter ansøgning har Svendborg Andels-Boligforening (SAB) gennem Landsbyggefonden, og med godkendelse af Bolig- og Planstyrelsen, fået stillet 42 millioner kr. i udsigt til realisering af en Infrastrukturplan med tryghedsskabende forbedringer i SAB’s afdeling 14, Skovparken. Muligheden for at få tilført de 42 mio. kr. skal ses i sammenhæng med, at Skovparken er udpeget som Udsat Boligområde iht. Parallelsamfundslovgivningen, samt at der foregår en stor boligsocial indsats i Skovparken og ni andre nærliggende boligområder.

Ved godkendelse af Skema A bliver 42 millioner kr. stillet til rådighed for virkeliggørelse af en Infrastrukturplan, der indeholder forbedring af veje, stier, legepladser, samt etablering af nyttehaver, terrasser og et nyt torv m.m. i SAB’s afdeling 14, Skovparken. Det er Landsbyggefonden, der støtter projektet, der derfor kan gennemføres uden huslejestigninger for lejerne. På et ekstraordinært afdelingsmøde den 7. marts 2022 har lejerne i Skovparken vedtaget Infrastrukturplanen.

Infrastrukturplanen er første fase i realiseringen af en større vision for udviklingen af sociale og kulturelle tilbud, mødesteder og udfoldelsesmuligheder til gavn for hele Svendborgs østlige bydel.

I sammenhæng med Infrastrukturplanen er der, i samarbejde mellem SAB og Svendborg Kommune, indarbejdet et ambitiøst oplæg, hvor der foreslås etablering af et nyt offentligt byrum, som et stort fælles opholds-, lærings- og aktivitetsområde, der både indbyder til benyttelse af Nymarkskolens elever og lærere, beboerne i Skovparken og den øvrige by og bydels beboere. Det er et ideoplæg, som skal videreudvikles, hvilket vil foregå gennem inddragelse af borgere, foreninger, skolen, offentlige institutioner og andre lokale aktører. Endvidere skal mulighederne for ekstern medfinansiering afsøges.

Kommunalbestyrelsen har allerede den 29. juni 2021 givet tilsagn om opbakning til ansøgningen og samtidig besluttet at igangsætte udarbejdelsen af en udviklingsplan for grænseområdet mellem Skovparken og Nymarkskolen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er ingen kommunale kroner involveret direkte i tilskuddet på de 42 mio. kr. til Infrastrukturplanen, hverken som støtte eller garanti. Midler til realisering af den nævnte kommende udviklingsplan for grænseområdet mellem Skovparken og Nymarkskolen vil blive ansøgt senere i forbindelse med de årlige budgetlægninger.

Lovgrundlag

Lov om almene boliger mv.

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2022

Indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-06-2022

Godkendt.

Afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø) og Dorthe Ullemose (O). Som suppleanter deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø) og Marianne Mix Larsen (O).

Lars Erik Hornemann (V) var fraværende.