Punkt 24 Alment Boligforum Svendborg

Beslutningstema

Etablering af samarbejdsforum med deltagelse af de almene boligselskaber og Svendborg Kommune – Alment Boligforum Svendborg.

Indstilling

Direktionen indstiller til godkendelse i Kommunalbestyrelsen, at

  • der etableres et Alment Boligforum Svendborg på politisk niveau med deltagelse af dels de almene boligselskaber, der opererer inden for Svendborg Kommunes grænser, dels Svendborg Kommune.,
  • deltagelse fra Svendborg Kommune udgøres af borgmester samt 1. og 2. viceborgmester eller borgmester, formand for Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, formand for Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget, formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget samt formand for Unge- og Uddannelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Der lægges op til etablering af et Alment Boligforum Svendborg (ABS) på politisk niveau med deltagelse af dels de almene boligselskaber, der opererer inden for Svendborg Kommunes grænser, dels Svendborg Kommune. Hensigten er at ABS kan fungere som et rammeskabende samarbejdsforum, der udstikker og justerer retningen for det almene boligområdes udvikling.

 

Der er aktuelt ikke faste, formelle møderækker mellem de to parter på politisk niveau. Der er ingen løbende kontakt om behovet for nybyggeri eller renoveringer. Behovet drøftes ad-hoc på administrativt niveau. Ligeledes afholdes den årlige styringsdialog med de enkelte boligselskaber uden deltagelse af kommunale politikere. Samarbejdet i Den Boligsociale Helhedsplan er efter aftale med Landsbyggefonden organiseret uden deltagelse af politikere. Kun i særlige enkeltsager, som f.eks. Skovparkens Infrastrukturprojekt er der kontakt mellem politikere fra begge sider.

 

Der er udviklet gode samarbejdsrelationer parterne imellem i forlængelse af samarbejdet på administrativt niveau og en markant vilje til at handle på de muligheder, der opstår. Det er de seneste års betydelige udvidelse af det almene boligområde eksempel på.

 

Fra Regeringens side udmøntes ny lovgivning af stor betydning for det almene boligområde. Det gælder fx Parallelsamfundslovgivningen, Regeringens nye udspil om ”Tættere på II – Byer med plads til alle” og aftalen om ”Fonden for blandede byer”. Udspillene/aftalerne lægger op til et langt stærkere samarbejde parterne imellem om områdets udvikling for at fastholde et varierende boligtilbud til kommunens nuværende og kommende borgere. Det taler for at se på behovet for at styrke adgangen til mindre og billigere boliger, herunder adgang til boliger for det øgede antal studerende over de kommende år. Og endelig lægger det op til velfungerende udlejnings- og anvisningsaftaler, der sikrer boligadgang for borgere med akutte behov og for kommunens socialt udsatte for at undgå hjemløshed.

 

Etablering af ABS kan styrke samarbejdet og koordinere ønsker til det almene boligområdes udvikling ud fra lokale ønsker og lovgivning på området, samtidig med at ABS understøttes af administrative mødeforaer, der forholder sig til konkrete temaer. Administrationen har således i dialog med BL bemærket et stærkt ønske om at etablere nye samarbejdsformer og alternativer til den gældende fjerdedelsordning (udlejnings- og anvisningsaftale), hvor hver fjerde ledige bolig tilbydes kommunen uagtet såvel boligselskabernes som kommunens behov og udfordringer.

Der lægges i første omgang op til et årligt møde i ABS, hvor der vil blive samlet op på de årlige styringsdialogmøder, evalueres på nybyggeri og renoveringer og drøftes dels konsekvenser af ny lovgivning, dels udvidelses- og udviklingsbehov/-ønsker.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er ingen kommunale udgifter knyttet til oprettelsen af Alment Boligforum Svendborg.

 

Der vil ske en markant styrkelse af forventningsafstemningen parterne i mellem, samt en mulighed for tidlig indsats overfor nye/store behov eller udfordringer, f.eks. foranlediget af ny lovgivning.

Lovgrundlag

Lov om almene boliger mv.

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2022

Indstiller model 2, idet denne suppleres 2. viceborgmester.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-06-2022

Godkendt.

Afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø) og Dorthe Ullemose (O). Som suppleanter deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø) og Marianne Mix Larsen (O).

Lars Erik Hornemann (V) var fraværende.