Punkt 15 Forslag til lokalplan 678 - Erhvervsområde øst, Svendborg

Beslutningstema

Beslutning om offentliggørelse af forslag til lokalplan 678 for Erhvervsområde Øst, Svendborg samt forslag til kommuneplantillæg 2021.07.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse med endelig vedtagelse i Kommunalbestyrelsen,

  • at forslag til kommuneplantillæg 2021.07 sendes i offentlig høring i 8 uger,
  • at forslag til lokalplan 678 sendes i offentlig høring i 8 uger,
  • at der ikke afholdes borgermøde i høringsperioden

Sagsfremstilling

Baggrund

Planlægningen blev igangsat for at revidere den eksisterende lokalplan for erhvervsområdet, da den ikke længere var tidssvarende i forhold til erhvervslivets behov. Eksisterende lokalplan har resulteret i flere afslag eller dispensationsansøgninger og det var nået et omfang, hvor der var brug for at revidere den gældende planlægning, så området fortsat kan udvikles og udbygges som erhvervsområde.

 

Kommuneplantillæg:

Til lokalplanforslaget er der udarbejdet et nyt kommuneplantillæg, som ændrer minimumgrundstørrelsen for arealerne samt giver mulighed for detailhandel til særligt pladskrævende varegrupper.

Minimumgrundstørrelsen ændres fra 2.500 m2 til 1.600 m2. Ændringen skyldes flere henvendelser fra erhvervslivet.

Dertil indskrives der i rammen, at der er mulighed for detailhandel af særligt pladskrævende karakter, dette udgør blandt andet bilforhandlere og havecentre, som i dag findes i området. Forslag til kommuneplantillæg er vedlagt bilag 1(Bilag 1 forslag til kommuneplantillæg 2021.07).

 

Lokalplanens formål og indhold:

Formålet med lokalplanen er at sikre, at Erhvervsområde Øst giver mulighed for at erhvervsvirksomheder og særligt pladskrævende varegrupper kan placeres hensigtsmæssigt i området. Målet er at forbeholde området til virksomheder, der giver anledning til væsentlig miljøbelastning, store virksomheder med behov for udendørs oplag samt virksomheder med tung transport.

 

Lokalplanen er inddelt i to delområder, delområde I og II. Indenfor delområde I gives der mulighed for erhvervsformål i form af let/lokalt erhverv, typisk facadeerhverv med et lavere tilladt støjniveau. Indenfor delområde II gives der mulighed for tungt erhverv. Det er hensigten, at delområde I virker afskærmende i forhold til støj fra de tungere erhverv der kan placeres i delområde II. Derudover er der indenfor hele lokalplanområdet mulighed for at udlægge detailhandel i form af særligt pladskrævende varegrupper. Lokalplanen giver mulighed for indendørs og udendørs oplag.

 

Detailhandel:
Der fastsættes en minimums- og maksimalstørrelse størrelsen for den enkelte butik til særligt pladskrævende varer. Begrænsningen af butiksstørrelsen, skal virke som en balance i området mellem erhverv og detailhandel, som skal sikre at området ikke udbygges med mange store butikker. Der gives ikke mulighed for etablering af dagligvarebutikker eller udvalgsvarebutikker indenfor lokalplanområdet.

 

Miljøklasse og støj:

Lokalplanen giver mulighed for placering af virksomheder indenfor miljøklasse 1-7, men med en opdeling indenfor lokalplanområdet. Opdelingen fastlægges i de to delområder. Opdelingen af virksomhederne i miljøklasser skal minimere gener såsom støj, forurening og lugt til omkringliggende naboer og naboområder.

 

I det nordvestlige område er der et udlagt indvindingsopland til nærtliggende vandværk. Lokalplanen fastsætter bestemmelser om, at der ved placering af en virksomhed indenfor indvindingsoplandet kræves en konkret vurdering af forureningsrisikoen, som kan godtgøre en forsvarlig placering i forhold til risikoen for forurening af grundvandet.

 

Infrastruktur:

Vejnettet opretholdes som det er i dag. Der gives mulighed for etablering af to mindre blinde veje i den nordlige del samt vejadgang til en indelukket matrikel. Derudover gives der mulighed for etablering af mindre ikke gennemkørende indkørsler fra Holmdrupvej.

 

Fredskov

Indenfor lokalplanområdet findes en fredskov kaldet Byhavegård samt en skov vest for området som afkaster en skovbyggelinje ind i lokalplanområdet. Ved offentliggørelse af lokalplanforslaget, sendes en ansøgning til Miljøstyrelsen om reduktion af skovbyggelinjerne indenfor lokalplanområdet. Fra Byhavegård skov ansøges om reduktion af skovbyggelinjen til en grænse på 15 m fra skoven. Der står i dag opført byggeri 18 m fra skoven.

 

Hvad gives der ikke mulighed for i lokalplanområdet:

Indenfor lokalplanens område vil det ikke være muligt at placere erhverv med en anvendelse til fritidsformål såsom sportshaller, padel baner og lignende rekreative tiltag. Der kan heller ikke placeres restauranter eller etableres boliger indenfor lokalplanens område. Begrænsningen sættes, da sådanne aktiviteter og anvendelser kan være medvirkende til at begrænse erhvervenes aktiviteter indenfor erhvervsområdet. Forslag til lokalplan kan findes på bilag 2 (Bilag 2 forslag til lokalplan 678)

 

Afholdt dialogmøde:

I forbindelse med udarbejdelsen af forslaget har der været indkaldt til dialogmøde med erhvervslivet i området. Mødet blev brugt til at informere om processen samt inddrage erhvervslivet for at få en dialog om områdets fremtidige brug samt input til lokalplanforslaget.

 

Miljøscreening:

Lokalplanen og kommuneplantillægget er screenet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Resultatet er, at der ikke skal udarbejdes en miljørapport, da miljøscreeningen viser, at der ikke forventes væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen er vedlagt som bilag 3 (Bilag 3 Afgørelse om ikke miljøvurdering af lokalplanforslag & forslag til kommuneplantillæg).

 

Aflysning af lokalplan og kommuneplanramme

Hele lokalplanområdet er omfattet af Lokalplan nr. 004.403 - For Erhvervsområde Øst for Ørbækvej. Med kommunalbestyrelsens vedtagelse af lokalplan 678 ophæves lokalplan nr. 004.403 i sin helhed.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter i forbindelse med Lokalplan 678 afholdes indenfor den eksisterende driftsramme for Plan og Udvikling.

 

Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af forespørgsler fra erhvervslivet samt administrative vanskeligheder ved at imødekomme erhvervslivets behov ved den eksisterende lokalplan for området.

Med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, ønsker kommunen at realisere et af kommuneplanens mål i forhold til at fremme en positiv erhvervsudvikling som tilgodeser erhvervslivets behov.

CO2-Konsekvensvurdering

Det vurderes, at den ændrede planlægning ikke vil få væsentlige konsekvenser for CO2- udledningen i forhold til brugen af området i dag.

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 14-06-2022

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2022

Indstilles, idet liste Ø oplyste, at man på kommunalbestyrelsesmødet vil fremsætte et forslag om, at skovbyggelinjen fastsættes til 30 m.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-06-2022

Liste Ø foreslog, at skovbyggelinjen fastsættes til 30 m.

 

Man stemte om dette.

For stemte: 5 (Ø, O og Flemming Madsen)

Imod stemte 23 (A, V, F, C, B)

 

Lokalplanen blev herefter godkendt.

 

Afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø) og Dorthe Ullemose (O). Som suppleanter deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø) og Marianne Mix Larsen (O).

Lars Erik Hornemann (V) var fraværende.