Punkt 20 Filippahuset - resultat af PCB-sanering

Beslutningstema

Teknik- og Miljøudvalget skal beslutte, om de kan godkende den af Hundstrup Borgerforening foretagne kontrolmåling efter endt PCB-sanering, eller om der skal laves kontrolmålinger i samme omfang som de tidligere foretaget af administrationen.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

 

  • At godkende den af Hundstrup Borgerforening foretagne kontrolmåling

 

Eller

 

  • At godkende, at der skal foretages en kontrolmåling tilsvarende den, der blev foretaget af administrationen i marts 2020.

Sagsfremstilling

I marts 2020 besluttede Teknik- og Erhvervsudvalget, at der skulle indhentes priser på sanering og genetablering af del af bygningen, samt priser på nedrivning af den resterende del. Priserne blev indhentet på grundlag af målinger af PCB-niveau i bygningen. Målingerne er foretaget 12 forskellige steder i hele bygningen, jf. bilag 1 (Bilag 1. Rapport DMR 2. juni 2020).

 

I budgettet 2021 blev der afsat 2,7 mio. kr. til Filippahusets fremtidige anvendelse. Der blev politisk forelagt tre forskellige scenarier til udmøntning af anlægsrammen, hvoraf det ene scenarie var at overdrage ejendommen som beset til Hundstrup Borgerforening. Dette scenarie ønskede Hundstrup Borgerforening, og Kommunalbestyrelsen besluttede på mødet den 29. juni 2021 at overdrage hele ejendommen som beset til Hundstrup Borgerforening samt at yde anlægsstøtte, svarende til den resterende del af anlægsrammen, til brug for foreningens egen-sanering af bygningen.

 

Følgende blev besluttet vedrørende anlægsstøtte:

  • At der i forbindelse med overdragelsen til Hundstrup Borgerforening ydes anlægsstøtte svarende til restbeløbet af de afsatte anlægsmidler til foreningens egen-sanering af bygningen.
  • At der laves en kontrolmåling af pcb-niveauet efter saneringen
  • At et eventuelt overskydende restbeløb af de afsatte anlægsmidler efter foreningens egen-sanering af bygningen ydes som anlægsstøtte til at indhente det bygningsmæssige efterslæb, der er redegjort for i kommunens egen tidligere udarbejdede mangel/fejlliste

 

Ifølge købsaftalens bilag 29, er det et vilkår for udbetaling af anlægsstøtten, at der efter saneringen skal kunne dokumenteres, at PCB-niveauet er under 300 ng/m3 ved ophold 24/7 i bygningerne.

 

Hundstrup Borgerforening har fremsendt resultat af kontrolmåling til administrationen. Det fremgår heraf, at Hundstrup Borgerforening har fået foretaget en måling i det lokale i bygningen, som viste det højeste niveau af PCB i de målinger, som administrationen har fået foretaget. Den resterende del af bygningen er der ikke foretaget målinger i. Hundstrup Borgerforening har oplyst, at hele bygningen er saneret på samme måde som det lokale, hvor kontrolmålingen er foretaget, jf. bilag 2 (Bilag 2. Kontrolmåling Hundstrup Borgerforening) og bilag 3 (Bilag 3. Oversigt over placering af kontrolmåling Hundstrup Borgerforening). Kontrolmålingen viser, at niveauet er nedbragt til under 300 ng/m3.  Det er Hundstrup Borgerforening, der har været bygherre på saneringen, og Svendborg Kommune har derfor ikke ført tilsyn med saneringsarbejderne.

 

Administrationen vurderer, at det ikke er muligt at lave en direkte sammenligning af niveauet af PCB i den samlede bygningsmasse, idet der er forskel på antallet af målinger. Det fremgår ikke af kontrolmålingen, om den er foretaget i henhold til samme metode som den, administrationen fik foretaget i 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Sagen afgøres i

Teknik- g Miljøudvalget

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 16-06-2022

Det godkendes at udbetale det overskydende restbeløb af de afsatte anlægsmidler efter foreningens egen-sanering af bygningen, idet udvalget anmoder om, at Hundstrup Borgerforening foretager en kontrolmåling med op til to målepunkter efter bygningens ibrugtagning.