Punkt 16 Udkast til Svendborg Kommunes affaldsplan 2023-2034

Beslutningstema

Regeringens Handlingsplan for Cirkulær Økonomi fastlægger nogle handlinger der skal sikre, at målsætningen om en klimaneutral affaldssektor i 2030 opfyldes. En af disse handlinger er, at hver af landets kommuner senest januar 2023, skal have lavet en ny affaldsplan som lever op til den nationale affaldsplan. Administrationen har i samarbejde med Svendborg Vand og Affald udarbejdet et udkast til Svendborg Kommunes nye affaldsplan 2023-2034. Udkastet til Svendborg kommunes nye affaldsplan skal godkendes.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse anbefales,

  • At udkastet til Svendborg Kommunes affaldsplan for 2023-2034 godkendes.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommunes nye affaldsplan

Administrationen har sammen med Vand og Affald lavet et udkast til en ny affaldsplan for perioden 2023-2034, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Udkast til affaldsplan 2023-2034).

 

På Miljø- og Naturudvalgets møde den 28. september 2021 godkendte udvalget fire temaer, der danner de overordnede rammer for hvordan Svendborg Kommune arbejder med affald i den nye affaldsplans planperiode.

  • Forebyggelse af affald
  • Mere og bedre genanvendelse
  • Sammen om affald
  • Kommunen som virksomhed

 

Affaldsplanen beskriver også syv indsatsområder der præciserer hvilke områder Svendborg Kommune vil arbejde med i planperioden.

  • Cirkulært iværksætteri og borgerinitiativer
  • Genbrugsstationerne
  • Byggeri og anlæg
  • Kommunale institutioner
  • Affald i private husstande
  • Erhverv
  • Affald i det offentlige rum

 

Hvert indsatsområde indeholder en beskrivelse af de handlinger og aktiviteter der skal laves de første seks år af planperioden for at leve op til affaldsplanens målsætninger. Affaldsplanen indeholder også en tidsplan for hvornår aktiviteterne forventes at skulle udføres. Ansvaret for de konkrete aktiviteter er fordelt mellem Svendborg Kommune og Vand og Affald.

 

Affald fra erhvervet

Som noget nyt vil Svendborg Kommune i den kommende planperiode arbejde aktivt med affald fra erhvervet. Ifølge den nationale affaldsbekendtgørelse skal erhvervet fra starten af 2023 udsortere i de samme 10 fraktioner som i de private husholdninger. Da der er tale om private aktører ligger dette udenfor Svendborg Kommunes ansvarsområde. I Svendborg Kommunes nye affaldsplan arbejdes der dog målrettet med at understøtte erhvervet i omstillingen til den nye ordning, da administrationen vurderer ar der er et stort potentiale i at komme godt fra start med den nye ordning.

 

Input fra borgere til den nye affaldsplan

Administrationen har i arbejdet med den nye affaldsplan inviteret borgerne i Svendborg Kommune til at komme med skriftlige input til den nye affaldsplan. Administrationen har modtaget 47 forslag til problemstillinger der ønskes adresseret i den nye affaldsplan samt forslag til konkrete handlinger. De 47 forslag falder indenfor 10 kategorier, som administrationen har taget til efterretning og indarbejdet i affaldsplanen i det omfang det har kunnet lade sig gøre, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Besvarelse af bemærkninger fra borgere i forbindelse med udarbejdelse af Affaldsplan 2023-2034).

 

Det fremadrettede arbejde

Når udkastet til Affaldsplanen 2023-2034 er godkendt i Kommunalbestyrelsen, sender administrationen planen i otte ugers offentlig høring.

Efterfølgende indarbejdes eventuelle høringssvar i affaldsplanen, hvorefter planen forventes at blive endelig godkendt i Kommunalbestyrelsen i september 2022.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Aktiviteterne i affaldsplanen forventes at kunne holdes inden for den eksisterende driftsramme.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen.

Lovgrundlag

Affaldsbekendtgørelsen

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen.

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 16-06-2022

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen med henblik på at udsende planen i offentlig høring.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2022

Indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-06-2022

Godkendt.

Afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø) og Dorthe Ullemose (O). Som suppleanter deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø) og Marianne Mix Larsen (O).

Lars Erik Hornemann (V) var fraværende.