Punkt 14 Svendborg Kommunes miljøindsats og stenrev i Det Sydfynske Øhav og i Lillebælt

Beslutningstema

Svendborg Kommune undersøger mulighederne for at forbedre miljøtilstanden i Det Sydfynske Øhav, samt deltagelse i det tværkommunale projekt, Liv i Lillebælt. Der orienteres om status på Svendborg Kommunes miljøindsats i Det Sydfynske Øhav og Lillebælt samt deltagelse i Liv i Lillebælt.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

 

  • At orienteringen om Svendborg Kommunes miljøindsats og stenrev i Det Sydfynske Øhav og i Lillebælt tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Baggrund

Miljøtilstanden i de indre danske farvande herunder Det Sydfynske Øhav og Lillebælt er ringe. Miljø- og Naturudvalget besluttede derfor på mødet den 8. juni 2021, at bede administrationen undersøge om Svendborg Kommune kunne indgå i et tværkommunalt samarbejde omkring etablering af stenrev i Det Sydfynske Øhav ved samarbejde med nabokommunerne og/eller ved at indgå i projektet Liv i Lillebælt, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Borgmestermøde den 3. marts 2021) og bilag 2 (Bilag 2. Liv i Lillebælt – præsentation til det politiske niveau).

 

Status på Svendborg Kommunes deltagelse i Liv i Lillebælt

Administrationen har siden juni 2021 deltaget i planlægningen af projektet Liv i Lillebælt, med henblik på at udvide det til også at omfatte Det Sydfynske Øhav og Svendborg Kommune.

 

På nuværende tidspunkt kan Svendborg Kommune ikke deltage i Liv i Lillebælt, da projektet ikke omfatter Det Sydfynske Øhav. Ledelsesgruppen for projektet Liv i Lillebælt har tilkendegivet, at de er positive overfor at udvide projektets geografiske afgrænsning til også at omfatte Det Sydfynske Øhav. Derved vil Svendborg Kommune have mulighed for at indgå i projektet på lige fod med de øvrige kommuner. Den endelig beslutning om at udvide projektet afventer en politisk beslutning i hver af de 11 kommuner i Liv i Lillebælt, samt en efterfølgende endelig politisk beslutning i Svendborg Kommune, om hvorvidt Svendborg Kommune ønsker at deltage i projektet. Administrationen forventer, at der i indeværende år tages endelig stilling til hvorvidt Svendborg Kommune kan deltage i Liv i Lillebælt.

 

Projekter i Liv i Lillebælt

Gennem Liv i Lillebælt søger kommunerne om finansiering hos VELUX-fonden til projekter og indsatser, der skal bevare de eksisterende naturkvaliteter og genskabe et farvand med en god natur- og miljøtilstand. DTU Aqua, som er et institut på Danmarks Tekniske Universitet, udarbejder i øjeblikket, på vegne af Liv i Lillebælt, et forprojekt der skal kvalificere de endelige projekter. Forprojektet skal bruges til at ansøge VELUX-fonden om midler. Administrationen forventer, at DTU Aqua afleverer deres forprojekt i juni 2022, hvorefter kommunerne kan ansøge om midler fra VELUX-fonden til realisering af projekter. Administrationen forventer at VELUX-fonden svarer på kommunernes ansøgningen i efteråret 2022. Efterfølgende ansættes der en fælles projektleder, og de første projekter forventes at kunne igangsættes omkring årsskiftet 2022-2023.

 

I regi af Liv i Lillebælt er det besluttet at oprette et netværk for fagpersoner. Netværket skal styrke vidensdelingen og samarbejdet omkring de konkrete anlægsprojekter i de enkelte kommuner. Det første møde blev afholdt i april 2022. Svendborg Kommune forventer at deltage i dette netværk.

 

Etablering af stenrev i Lillebælt

Liv i Lillebælts ledelsesgruppe er i tæt dialog med Miljøstyrelsen om at informere og koordinere marine indsatser i Lillebælt. Miljøstyrelsen er med en finanslovsbevilling fra 2021 på 11 millioner kroner allerede i færd med at planlægge etablering af stenrev i Lillebælt. Styrelsen har ikke skarpt defineret den geografiske afgrænsning af Lillebælt og er derfor ikke afvisende for også at inkludere Øhavet i deres planer. Miljøstyrelsen har desuden oplyst, at Lillebælt er udpeget som marin naturnationalpark. I den forbindelse forbydes trawlfiskeri og der skal etableres stenrev.

 

Det fremadrettede arbejde

Administrationen afventer i øjeblikket at kommunerne i Liv i Lillebælt træffer beslutning om hvorvidt Svendborg Kommune kan deltage i Liv i Lillebælt. Administrationen forventer at det sker inden udgangen af 2022, hvorefter Svendborg Kommunes kommunalbestyrelse skal træffe en endelig beslutning om Svendborg Kommunes deltagelse i projektet. Herefter vil Svendborg Kommune deltage i projektet på lige for med de andre kommuner.

 

Når det endelige tilsagn om fondsstøtte fra VELUX-fonden til konkrete anlægsprojekter er godkendt kan administrationen påbegynde planlægning og projektering af konkrete indsatser i farvandet ud for Svendborg Kommune. Administrationen forventer at arbejdet med de konkrete indsatser bliver igangsat primo 2023.

 

Når de konkrete lokale indsatser er planlagt og budgetteret, vil de blive fremlagt til politisk behandling.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Byrådet har bevilget 360.000 kr. årligt fra 2022 og frem til og med 2026. Af disse dækker 60.000 kr. udgifterne til et fælles projektsekretariat i Liv i Lillebælt, og 300.000 kr. dækker udgifterne til et halvt årsværk i administrationen.

 

Forprojektet er fuldt finansieret af Velux Fonden med 500.000 kr.

 

Projektets anlægsomkostninger for alle 12 kommuner vurderes at beløbe sig til 67,2 mio. kr. Projektledelsen er i tæt dialog med Velux Fonden med henblik på at sikre ekstern finansiering. I april 2022 har kommunerne sendt fonden en ansøgning om 41,6 mio. kr. i støtte til etablering af konkrete projekter samt til projektledelse. Kommunernes egenfinansiering er 25,6 mio. kr. svarende til 38 procent af udgifterne.

 

Administrationen er endnu ikke begyndt at planlægge konkrete lokale anlægsprojekter og kender derfor ikke egenfinansieringsdelen af projekterne.

CO2-Konsekvensvurdering

Sagen vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Ingen.

Sagen afgøres i

Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 16-06-2022

Orienteringen tages til efterretning.