Punkt 13 Fjernvarmeforsyning af Kogtved

Beslutningstema

Svendborg Fjernvarme har fremsendt et projektforslag om ”Udvidelse af forsyningsområde til Kogtvedparken og Kogtvedvænget”, hvor der søges om at ændre varmeforsyningen i området fra naturgas til fjernvarme. Der skal træffes beslutning om at sende projektforslaget i fire ugers høring hos berørte forsyningsselskaber, samt at give en betinget godkendelse af projektforslaget, så Svendborg Fjernvarme kan søge om tilskud hos Energistyrelsen via fjernvarmepuljen.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse,

  • at projektforslaget for fjernvarmeforsyning af Kogtvedparken og Kogtvedvænget sendes i høring
  • at der gives betinget godkendelse til projektforslaget.

Sagsfremstilling

Høring af projektforslag

Svendborg Kommune er varmeplansmyndighed. Det vil sige, at varmeforsyningsselskaber der ønsker at ændre i et varmeforsyningsområde og i varmeforsyningen, skal indsende et projektforslag, som kommunen skal godkende. Svendborg Kommune har pligt til at sikre sig, at det lovmæssige grundlag for projektforslaget er til stede, herunder at en høring af projektforslaget gennemføres. Det indebærer, at projektforslaget sendes i fire ugers høring hos berørte parter (Evida, Svendborg Kraftvarme og Flow Elnet A/S).

 

Administrationen har den 25. maj 2022 (revideret den 30. maj 2022) modtaget et projektforslag fra Svendborg Fjernvarme, som de ønsker at Svendborg Kommune sender i høring, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Projektforslag).

 

I projektforslaget søges der om:

  • at ændre varmeforsyningen i området fra naturgas til fjernvarme.
  • at øge produktionen af varme på Svendborg Fjernvarmes eksisterende anlæg.
  • at udlægge nye fjernvarmeledninger.

 

Projektforslaget omfatter udvidelse af forsyningsområdet til at omfatte områderne ved Kogtvedparken og Kogtvedvænget, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Bilag 2. Kort over forsyningsområde). Området består af 66 parcelhuse og 4 større bebyggelser. Der er regnet med at 60 % af gaskunderne i parcelhusene tilslutter sig, og alle 4 erhvervsejendomme. Der bliver et øget varmesalg på 1.190 MWh/år. Varmen til det nye fjernvarmeområde vil blive produceret på Svendborg Fjernvarmes eksisterende anlæg, der omfatter elkedel, varmepumpe, gasmotor og gaskedel.

 

Betinget godkendelse af projektet

Svendborg Fjernvarme søger desuden om at kommunen giver en betinget godkendelse til projektet. Energistyrelsen stiller krav om, at projektforslag har fået en betinget kommunal godkendelse for at kunne søge tilskud ved fjernvarmepuljen. I en betinget godkendelse, skal det vurderes om projektforslaget kan overholde kravene i projektbekendtgørelsen. Svendborg Fjernvarme kan benytte en betinget godkendelse til at søge tilsagn fra fjernvarmepuljen på 20.000 kr. pr ejendom. I Bilag 3 (Bilag 3. Udkast til betinget projektgodkendelse) er vedlagt udkast til en betinget projektgodkendelse.

 

Projektforslaget viser, at der vil være en positiv samfundsøkonomisk, selskabsøkonomisk og brugerøkonomisk gevinst ved gennemførsel af projektforslaget med udbygningen af fjernvarme. Det er administrationens vurdering, at det indsendte projektforslag opfylder det lovmæssige grundlag til at kunne få en betinget godkendelse.

 

Det fremtidige arbejde

Når Svendborg Fjernvarme har modtaget den betingede godkendelse af projektforslaget, søger de om tilskud ved fjernvarmepuljen. Hvis de får tilsagn om tilskud fra fjernvarmepuljen og når høringsperioden er afsluttet, skal administrationen foretage en endelig vurdering og godkendelse af projektforslaget, hvor det indsendte projektforslag bliver behandlet i forhold til eventuelle indgivne høringssvar.

 

Hvis Svendborg Fjernvarme ikke modtager tilskud bortfalder den betingede godkendelse, og projektforslaget skal genbehandles efter den normale godkendelsesprocedure.

 

Administrationen forventer at den endelige projektgodkendelse vil blive fremlagt til godkendelse i Kommunalbestyrelsen i august eller september 2022, og anlægsarbejdet forventes igangsat ultimo 2022.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I forbindelse med den senere endelige godkendelse af projektet, vil der blive søgt om kommunegaranti.

 

Der vil blive koordineret sideløbende med den politiske behandling i Økonomiudvalget i forhold til lån og kommunegaranti ved behandling af den endelige godkendelse.

CO2-Konsekvensvurdering

I projektforslaget er det beregnet, at fortsat brug af naturgas i området vil have en udledning svarende til ca. 2.750 tons CO2-ækvivalenter over en 20-årig periode. Ved gennemførsel af fjernvarmeprojektet vil udledningen udgøre ca. 2.900 tons CO2--ækvivalenter. I beregningerne med individuelle varmepumper vil der være en udledning på ca. 130 tons CO2--ækvivalenter.

En del af baggrunden for fjernvarmens CO2-udledning er, at en del af den benyttede el til Svendborg Fjernvarmes varmepumpe produceres på egen gasmotor med dertilhørende emissioner. På sigt vil fjernvarmen kunne sænke CO2-udledningen ved indfasning af nye produktionsanlæg og udnyttelse af overskudsvarmekilder.

Lovgrundlag

Varmeforsyningsloven, projektbekendtgørelsen samt fjernvarmepuljen

Sagen afgøres i

Teknik- og Miljøudvalget

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 16-06-2022

Indstillingen godkendes.