Punkt 4 Budget 2023 - Teknik- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Jf. budgetproceduren for budget 2023 samt Økonomiudvalgets beslutning den 19. april skal udvalget finde besparelsesforslag for 3,368 mio. kr. til den videre budgetproces. Forslag skal fremsendes til Økonomiudvalget med henblik på at indgå i de kommende budgetforhandlinger.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse,

  • At mulige besparelsesforslag indenfor driftsbudgettet drøftes.
  • At forventede driftsudfordringer for det kommende budgetår 2023 drøftes med henblik på håndtering af disse.
  • At ønsker til eventuelle udvidelsestemaer, herunder anlægstemaer, drøftes.
  • At det besluttes, hvilke temaer, der skal fremsendes til Økonomiudvalget.

Sagsfremstilling

Forslag til udmøntning af besparelsesramme for 2023

Som led i årets budgetproces, drøftede udvalget på dets møde den 5. maj 2022 mulige besparelseforslag.

 

Udvalget skal nu beslutte, hvilke besparelsesforslag indenfor driftsbudgettet, der skal fremsendes til Økonomiudvalget med henblik på at indgå i årets budgetforhandlinger. Følgende forslag vedlægges som bilag:

 

  • Reduceret rengøring på skoler og dagtilbud (Bilag 1. Reduceret rengøring på skoler og dagtilbud).
  • Temperaturnedsættelse i kommunale bygninger (Bilag 2. Temperaturnedsættelser i kommunale bygninger).
  • Gratis parkering i 1 time i parkeringszone 2 (Bilag 3. Gratis parkering i 1 time i parkeringszone 2).
  • Betalingsparkering i parkeringszone 2 (Bilag 4. Betalingsparkering i parkeringszone 2.)
  • Ændring af parkeringszonestatus for Frederiksgade og Jessens Mole, samt udbygning af parkeringspladser på Jessens Mole (Bilag 5. Ændring af parkeringszonestatus for Frederiksgade og Jessens Mole, samt udbygning af parkeringspladser på Jessens Mole).
  • Reduktion af driftsrammen til parkering (Bilag 6. Reduktion af driftsrammen til parkering).
  • Reduktion af rådighedsramme til Almen skolebuskørsel (Bilag 7. Reduktions af rådighedsramme til Almen skolebuskørsel).

 

Endelige besparelsesforslag sendes i høring i perioden den 18. august frem til 7. september.

 

Driftstema og udfordringer

 

Økonomiudvalget har på møde den 19. april 2022 yderligere defineret rammen for udvalgenes arbejde med temaer. Hvert udvalg kan fremsende temaer vedr. udfordringer og demografi samt to ekstra forslag for serviceudgifter. Evt. temaer vedr. udfordringer skal ved vurdering om fremsendelse ses i sammenhæng med udvalgets rammestyring og dermed finansieringsmuligheder indenfor udvalget.

 

  • Kommunalbestyrelsen besluttede den 22. februar 2022, at driften på 0,1 mio. kr. af grønne arealer uden naturpotentiale på Tipsvænget 19, overgår til budgetforhandlingerne for 2023 (Bilag 8. Drift af grønne arealer uden naturpotentiale på Tipsvænget 19).
  • Svendborg Kommune har som størstedelen af landets kommuner oplevet en øget udgift, forbundet med arbejdsskader og bidrag til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES-bidrag) og tendensen ser ikke ud til at falde. Udfordringerne ligger hovedsagelig på områderne AES-Bidrag og Løbende ydelser jf. vedlagte bilag (Bilag 9. Arbejdsskader m.m).
  • Stigende energipriser hvor der skal indgås nye prisaftaler på indkøb af el og gas. Det nuværende prisniveau indikerer markant højere priser end det budgetterede niveau. Prisaftalerne vil dække hele organisationen Svendborg Kommune jf. vedlagte bilag (Bilag 10. Stigende energipriser).

 

 

Anlægstema

 

I forlængelse af udvalgets møde den 5. maj og Økonomiudvalgets beslutning den 18. maj 2022 vedlægges følgende anlægstema til drøftelse og eventuelt fremsendelse til Økonomiudvalget. 

 

  • Vedligeholdelse af havnens bygninger (Bilag 11. Vedligeholdelse af Havnens bygninger).

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Vil fremgå af nedenstående og de enkelte bilagsbeskrivelser.

 

Et billede, der indeholder bord

Automatisk genereret beskrivelse

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant.

Lovgrundlag

Den Kommunale Styrelseslov.

Sagen afgøres i

Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 16-06-2022

Følgende reduktionsforslag for 2023 for i alt 4.362.000 kr. fremsendes til Økonomiudvalget med henblik på at indgå i årets budgetforhandlinger:

  • Reduceret rengøring på skoler og dagtilbud – 862.000 kr. (Bilag 1. Reduceret rengøring på skoler og dagtilbud).
  • Alternativ 2 - Sløjfning af 2 timers gratis parkering i parkeringszone 2 2.000.000 kr. (Bilag 4. Betalingsparkering i parkeringszone 2.)
  • Reduktion af rådighedsramme til Almen skolekørsel – 1.500.000 kr. (Bilag 7. Reduktions af rådighedsramme til Almen skolebuskørsel)
     

Det bemærkes, at temaerne prioriteres og anbefales på et ekstraordinært udvalgsmøde efter høringsperiodens afslutning den 7.september.

Følgende udvidelsestemaer for drift og anlæg fremsendes til Økonomiudvalget med henblik på at indgå i årets budgetforhandlinger:

  • Drift: driften på 0,1 mio. kr. af grønne arealer uden naturpotentiale på Tipsvænget 19, jf. Kommunalbestyrelsens beslutning 22.februar 2022 (Bilag 8. Drift af grønne arealer uden naturpotentiale på Tipsvænget 19).
  • Drift: øget udgift på 6,1 mio kr. forbundet med arbejdsskader og bidrag til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES-bidrag) (Bilag 9. Arbejdsskader m.m).
  • Drift: Stigende energipriser gældende hele organisationen Svendborg Kommune på 15,9 mio. kr. (Bilag 10. Stigende energipriser).
  • Anlæg: Vedligeholdelse af havnens bygninger – 2.000.000 kr. (Bilag 11. Vedligeholdelse af Havnens bygninger).