Punkt 5 Elpris på kommunale havne 2023

Beslutningstema

Svendborg Kommune skal pr. 1. januar 2023 indkøbe el til variable priser (pris på spotmarkedet). P.g.a. de stigende priser på indkøb af el er det nødvendigt at gøre afregningsprisen på salg af el i Svendborg Havn variable ellers vil Havn & Færger miste en del indtægter i forhold til nuværende budget vedr. fakturering af el til erhvervsskibe, vinteropbevaring på land og til vands, aktivitetsfelterne på Frederiksø samt ved arrangementer.

Indstilling

Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

  • At prisen i takstkataloget 2023 for salg af el fra Svendborg Havn gøres variabel.

Sagsfremstilling

Prisen på salg af el i de kommunale havne fastsættes normalt en gang årligt i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for det kommende år. Prisen for viderefakturering af el er i takstbladet for 2023 fastsat til 5,60 kr. pr. kWh. incl. moms.

 

I 2022 indkøber kommunen el til en fast pris på 0,54 kr. pr. kWh inkl. moms. Svendborg Kommune vil pr. 1. januar 2023 overgå fra at indkøbe el på en fastprisaftale til indkøb af el efter timepriser (spotpriser). Det betyder, at Svendborg Havn ikke på forhånd kan beregne avancen på salg af el. Avancen på salg af el indgår i Svendborg Havns årlige budget og bruges blandt andet til dækning af omkostninger ved vedligeholdelse af Havnens infrastruktur.

 

Langt hovedparten af den viderefakturerede el sælges til erhvervsskibe eller efter øvrige faktureringsopgaver. En mindre del af elsalget sker i forbindelse med vinteropbevaring af både til lands eller til vands eller i forbindelse med brug af håndværktøj ex. ved brug af en vinkelsliber eller mindre svejseopgaver.

 

For at Svendborg Havn kan bevare den nuværende avance på salg af el foreslås det, at taksten for salg af el i de kommunale havne gøres variabel i takstkataloget. Det foreslås, at taksten for salg af 1 kWh fastsættes til en startpris på 5,60 kr. incl. moms plus et pristillæg. Pristillægget skal dække udviklingen i indkøbsprisen på den rene el og opgøres i forhold til den nuværende indkøbspris på 0,54 kr. pr. kWh incl. moms.

 

Det foreslås, at pristillægget for erhvervsskibe eller andre kunder, som faktureres bagudrettet, beregnes som havnens gennemsnitlige indkøbspris pr. kWh ren el minus den nuværende indkøbspris på 0,54 kr. pr. kWh ren el. Den gennemsnitlige indkøbspris opgøres for en given periode f.eks. en måned eller en dag pr.

 

For private eller andre som har behov for at kende afregningsprisen på forhånd fastsættes pristillægget med udgangspunktet i prisstigningen pr. kWh ren el beregnet ud fra prisen på ren el jf. SEF Standard El (fast pris pr. kvartal), som SEF har stående på deres hjemmeside. Pristillægget fastsættes for et kvartal ad gangen.

 

 

 

Eksempler på variable takster:

 

Salg af el til private på kreditkort eller on-line

Standardtakst jf. takstblad: 5,60 kr. pr. kWh

Ren elpris jf. SEF Standard El: 1,94 kr. pr. kWh

Prisstigning: (1,94 kr.- 0,54 kr). = 1,50 kr. pr. kWh

Salgspris: (5,60 kr. + 1,50 kr.) = 7,10 kr. pr. kWh

(Alle beløb er incl. moms)

 

Salg til erhvervsskibe

Standardtakst jf. takstblad: 5,60 kr. pr. kWh

Opgjort stigning i ren elpris: 1,84 kr. pr. kWh*

Prisstigning: (1,84 kr.- 0,54 kr.) = 1,30 kr. pr. kWh

Salgspris: 5,60 kr. + 1,30 kr. = 6,90 kr. pr. kWh

(Alle beløb er incl. moms)

 

*Gennemsnit baseret på fakturering fra elselskabet til kommunen for perioden.

 

Med ovenstående forslag til pristillæg er det alene prisstigningen på den rene el, som vil blive viderefaktureret som et pristillæg til de af havnens kunder, som afregnes efter forbrug. Svendborg Havn sælger også el til overnattende gæstesejlere, men dette salg indgår i et all inclusive-koncept, hvor kunderne ikke afregner særskilt for deres elforbrug.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

 Svendborg Havn har frem til 14. november 2022 solgt ca. 128.500 kWh primært til erhvervsskibe.

 

Hvis der i 2023 sælges samme mængde el til en salgspris på 5,60 kr. pr. kWh incl. moms, vil kommunens avance ved viderefakturering udgøre 650.210 kr. før moms og 520.168 kr. efter moms - ved en indkøbspris for den rene el på 0,54 kr. pr. kWh. For hver krone, som indkøbsprisen på den rene el stiger, vil bruttoavancen falde med 128.500 kr. hvilket svarer til et nettotab på 102.800 kr. efter moms. Avancen vil være lig med 0 kr. ved en indkøbspris på 5,60 kr. pr. kWh incl. moms og ved indkøbspriser, der er større end 5,60 kr. pr. kWh vil kommune tabe på salg af el.

 

Hvis der ikke indføres et variabelt pristillæg på salg af el til erhvervsskibe og andre, vil de stigende energipriser medføre en udhuling af Svendborg Havns avance på salg af el fra 1.1.2023 hvilke vil påvirke Svendborg Havn almene budget. For at bevare den nuværende avance på videresalg af el, foreslås det at indføre et pristillæg på salg af el til erhvervsskibe m.fl. Pristillægget vil være variabelt og meningen er at udligne udsvingene i indkøbsprisen på el.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Lov om kommunernes styrelse

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 07-12-2022

Indstilles.

 

Der var afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Per Nykjær Jensen (V).

Beslutning i Økonomiudvalget den 13-12-2022

Indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 20-12-2022

Godkendt.

 

Der var afbud fra Torben Frost (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Stina S. Thomsen (Ø), Birger Jensen (V) og Anders Johansen (C).

Som suppleanter deltog henholdsvis Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Johan W. Kristensen (Ø), Jesper Larsen (V) og Michael Bisbo (C).