Punkt 9 Orientering vedr. Karen Billes Vej

Beslutningstema

En bygherre for en privat udstykning i Tankefuld har solgt en række ejendomme uden på forhånd at have sikret en godkendt vejforbindelse til ejendommene. Bygherre har endnu ikke kunnet levere tilstrækkeligt fyldestgørende materiale til en godkendelse af vejen, og den er derfor endnu ikke godkendt. Det indebærer, at de nye grundejere ikke har kunnet påbegynde deres byggerier. Da udstykningen er privat, har kommunen imidlertid begrænsede virkemidler til at sikre lovliggørelsen af vejen. Sagen forelægges til orientering.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget samt Økonomiudvalget,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I 2020 solgte Svendborg Kommune en ejendom til byudvikling i Tankefuld til en privat bygherre.

 

I oktober 2021 bliver kommunen opmærksom på, at bygherre er påbegyndt byggemodningen og har etableret en grusvej i den private udstykning uden den nødvendige tilladelse fra kommunen. Kommunen gør i oktober 2021 bygherre opmærksom på forholdet, og kommunen har derefter en løbende dialog med bygherre og bygherres rådgiver om at få leveret et fyldestgørende detailprojekt til godkendelse.

 

Undervejs i dialogen har bygherren solgt en række ejendomme, og et antal af de nye grundejere har søgt om byggetilladelse til at opføre huse på deres nyerhvervede grund. Fem af grundejerne har opnået en byggetilladelse, men kan ikke igangsætte byggeriet, da vejen ikke er lovlig og derfor ikke må bruges. Byggetilladelserne er betinget af, at de søger og opnår en adgangstilladelse inden byggeriet kan ibrugtages.

 

Den aktuelle status er, at kommunen har modtaget et detailprojekt fra bygherres rådgiver, der umiddelbart kan godkendes. Bygherre har dog for nyligt flere gange givet udtryk for, at bygherre er uenig med rådgiverens detailprojektet. Kommunen kan på baggrund af disse oplysninger ikke godkende detailprojektet.

 

Kommunen har derfor anmodet bygherre om at bekræfte at detailprojektet er aktuelt og at bygherres rådgiver repræsenterer bygherre. Kommunen har også oplyst bygherren om, at sagsbehandlingen ikke kan fortsætte inden forholdet er afklaret. Bygherre har ikke bekræftet dette endnu, men er fremkommet med yderligere bemærkninger til detailprojektet.

 

Kommunen modtager dagligt henvendelser fra frustrerede grundejere, der ikke kan gå i gang med at bygge deres huse.

 

På dette tidspunkt i processen har kommunen som myndighed dog begrænsede muligheder for at kræve, at vejen lovliggøres eller anlægges korrekt uden at kravet også rammer grundejerne i området. Dette skyldes, at privatvejsloven er bygget op på et princip, hvor det er de tilstødende grundejere, der er ansvarlige for vejen.

 

Såfremt at vejen ikke anlægges korrekt, vil kommunen som myndighed derfor kunne kræve, at de tilstødende grundejere anlægger vejen korrekt for egen regning.

 

Administrationen har skriftligt orienteret grundejerne i området om sagens status i forhold til den kommunale sagsbehandling.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen.

Lovgrundlag

Privatvejsloven og byggeloven.

Sagen afgøres i

Økonomiudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 14-06-2022

Orienteringen blev taget til efterretning.

Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 15-06-2022

Taget til efterretning

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2022

Godkendt.