Punkt 10 Lukket - Erhvervslejekontrakt Tipsvænget

Beslutningstema

Der skal træffes beslutning om vilkår i erhvervslejekontrakt vedrørende udlejning af bygninger til FUND Friskole.

Indstilling

Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at der overfor Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, at der tages beslutning om enten scenarie 1 eller 2:

 

Scenarie 1:

 

  • At godkende, at den fremtidige årlige leje for FUND udgør 530.550 kr. svarende til en leje på 296,56 kr. pr. m2
  • At der gives en tillægsbevilling på 117.450 kr. til reduktion af nuværende indtægtsbudget hos Center for Ejendomme og Teknisk Service
  • At godkende, at der ikke bliver opkrævet sikkerhedsstillelse for istandsættelse ved fraflytning svarende til 6 mdr. leje, dvs. 265.275 kr. ved en årlige leje på 530.550 kr. 
  • At Administrationen på vegne af Kommunalbestyrelsen indgår lejekontrakt med FUND Friskole på ovennævnte vilkår

 

Scenarie 2:

 

  • At godkende, at den fremtidige årlige leje for FUND udgør 530.550 kr. svarende til en leje på 296,56 kr. pr. m2
  • At der gives en tillægsbevilling på 117.450 kr. til reduktion af nuværende indtægtsbudget hos Center for Ejendomme og Teknisk Service
  • At godkende at der opkræves 1/3 del af sikkerhedsstillelsen lig med 88.425 kr. ved underskrivelse af erhvervslejekontrakten, 1/3 igen efter 1 år og sidste 1/3 ved år 2. Hermed vil den fulde sikkerhedsstillelse på 265.275 kr. være opkrævet efter to år. 
  • At Administrationen på vegne af Kommunalbestyrelsen indgår lejekontrakt med FUND Friskole på ovennævnte vilkår

Sagsfremstilling

Kommunalbestyrelsen godkendte den 22. februar 2022 at bemyndige administrationen til at indgå lejekontrakt med FUND Friskole vedrørende leje af bygninger og grønt areal på Tipsvænget 19.

 

I kontakten mellem FUND Friskole og Svendborg Kommune har prisen pr. m2 hele tiden været opgjort 450 kr., hvilket har været kendt i hele forløbet. Kvadratmeterprisen afspejler gældende markedsniveau. I det første udkast til erhvervslejekontrakt var bygningernes samlede areal opgjort til på 1.179 m2. På dette tidspunkt var der dog tvivl om hvilke bygninger, der konkret skulle udlejes til FUND.

 

Efter overtagelse af bygningerne fra FGU Syd- og Midtfyn har administrationen fået opdateret bygningernes etagemeter i BBR. På den baggrund er bygningerne samlede areal blevet gennemgået og opgjort, hvilket har medført et større areal end hidtil antaget. Det samlede areal for bygningsmassen, som skal udlejes til FUND, er nu på 1.789 m2 mod de tidligere nævnte 1.179 m2 i det første udkast til erhvervslejekontrakt.

 

I det foreliggende udkast til erhvervslejekontrakt er den årlige husleje fastsat til 530.550 kr. men arealet udgør nu 1.789 m2. Dette giver en kvadratmeterpris på 296,56 kr. pr. m2.

 

Sikkerhedsstillelse (depositum) opkræves normalt ved alle indgåelser af lejekontrakter og henstår til kommunens sikkerhed. Hvis lejemålet leveres tilbage i aftalt stand, tilbagebetales depositum til lejer. Depositum forrentes ikke. Det er fast vilkår i kommunens lejekontrakter, at der stilles sikkerhed for at der er midler til eventuel udbedring af skader ved fraflytning.

 

Ved scenarie 2 er der taget hensyn til at FUND Friskole er en nystartet skole og derfor kan have svært ved at betale det fulde depositum på en gang.

 

I begge scenarier overtages bygningerne som beset, og der vil ikke blive foretaget nogen form for istandsættelse forud for overtagelsen. Der vil således ikke blive stillet krav om at FUND Friskole skal tilbagelevere bygningerne i bedre stand end ved overtagelsen.

 

Kommunen har den udvendige vedligeholdelse for så vidt angår klimaskærmen og lejer har den øvrige vedligeholdelse, herunder den indvendige vedligeholdelse.

 

Lukket dagsordenpunkt

Hovedreglen i Kommunalfuldmagten siger, at når det drejer sig om individuel støtte må kommunen ikke uden lovhjemmel yde støtte i form at tilskud, lån, garantistillelse eller lignende. Forbuddet mod at yde støtte gælder en hver form for erhvervsvirksomhed, uanset om virksomheden udøves af offentlige myndigheder eller institutioner, foreninger eller selskab mv., der er organiseret på privatretligt grundlag.

 

Sager om udlejning af ejendom er en objektiv oplysning, som ikke er fortrolig, mens alle oplysninger om prisfastsættelse samt oplysninger om faktiske forhold, der underbygger overvejelser om pris og lejeniveau, kan danne præcedens.  I denne sag skal samarbejdsaftale om vilkår for et erhvervslejemål behandles og dette skal være fortroligt indtil vilkårene er godkendt. 

 

På denne baggrund behandles sagen som lukket dagsordenspunkt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Daværende Byråd behandlede på møde den 31.8.2021 en sag vedrørende anvendelse af Tipsvænget 19 (lukket dagsorden), som indebar, at der blev afsat et årligt indtægtsbudget på 648.000 kr. vedrørende udlejning af lokaler til FUND Friskole samt at der blev tilført kassen 430.000 kr. årligt i sparede driftsmidler. Indtægtsbudgettet på 648.000 kr. var baseret på udlejning af et bygningsareal på 1.440 m2 til en kvadratmeterpris på 450 kr.

 

Hvis lejen reduceres til 530.550 kr., vil der årligt mangle 117.450 kr. til realisering af dette indtægtsbudget. Direktionen indstiller, at dette finansieres via de 430.000. som tilgik kassen jf. Byrådets beslutning af 31.8.2021.

 

Scenarie 1:

Skal der ikke stilles sikkerhed har kommunen en potentiel udgift til istandsættelse, hvis bygningsmassen efterlades i dårligere stand end ved overtagelse. 

 

Hvis der ikke opkræves depositum, vil der – på tidspunktet hvor lejer fraflytter fra lejemålet – ikke på forhånd være dækning for de udgifter, som er nødvendige for at tilvejebringe den samme vedligeholdelsesstand i bygningerne, som var gældende ved overtagelsen. 

 

Administrationen kan ikke anvise finansiering til disse eventualudgifter.

 

Scenarie 2:

Hvis dette scenarie vælges, vil depositum på 265.275 kr. blive opkrævet med en 1/3 del svarende til 88.425 kr. ved underskrivelse af erhvervslejekontrakten, yderligere en 1/3 efter 1 år og den sidste 1/3 ved år 2. Dermed vil den fulde sikkerhedsstillelse på 265.275 kr. være opkrævet efter to år.

CO2-Konsekvensvurdering

Ved ibrugtagning af bygningsmassen forventes en øgning i CO2

Lovgrundlag

Erhvervslejeloven og Kommunalfuldmagten

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 05-10-2022

 

Sagen fremsendes til Økonomiudvalgets og Kommunalbestyrelsens behandling.

 

Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B) og René Haahr (V). Som suppleant for Hanne Ringgaard Møller (B) deltog Jørgen S. Lundsgaard (B).

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022

Indstillingens scenarie 2 anbefales.

 

Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)

Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 25-10-2022

Scenarie 2 indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 31-10-2022

Scenarie 2 godkendt.

 

Der var afbud fra Lars Erik Hornemann (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).