Punkt 5 Mental sundhed for unge

Beslutningstema

Udmøntning af midler til fremme af unges mentale sundhed afsat i budgetforliget for 2023.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

 

-          Kultur og fritid opstarter et tværgående udviklingsprogram med fokus på unges mentale sundhed

-          At udvalget træffer beslutning om, der bevilliges 200.000 kr. 250.000 kr. eller 300.000 kr. årligt til indsatser i regi af SPULT

-          De resterende midler vil gå til at understøtte, afprøve og udvikle eksisterende kommunale indsatser på ungeområdet

Sagsfremstilling

I forbindelse med indgåelsen af budgetforliget for 2023 har forligspartierne afsat 515.000 kr. til etablering af en målrettet indsats med fokus på trivsel blandt de unge i Svendborg Kommune.

 

I forlængelse af beslutning på møde i Kultur- og Fritidsudvalget den 07/11, har Administrationen udarbejdet et forslag til udmøntning af midlerne. Forslaget indebærer at der opstartes et tværgående udviklingsprogram med fokus på unges mentale sundhed.

 

Udviklingsprogrammet får til formål at:

-          Fremme unges mentale sundhed gennem aktiv deltagelse i aktiviteter og sociale fællesskaber, som skaber meningsfuldhed for den enkelte

-          Udvikle fællesskaber med plads til alle unge på tværs af almen- og specialområdet

-          Styrke og videreudvikle koordinering og vidensdeling på tværs af ungeområdet i Svendborg Kommune

-          Afprøve og udvikle nye indsatser og understøtte de eksisterende

 

Programmet forslås forankret i Kultur- og Fritidsafdelingen med bred deltagelse fra relevante fagområder i Svendborg Kommune. Yderligere er eksterne projektmedarbejdere fra SPULT og DGI Fyn tiltænkt en central rolle i projektet. Læs mere om organisering og programmets indhold i projektbeskrivelsen der er vedlagt som bilag. Projektbeskrivelsen er udarbejdet på baggrund af møder og løbende drøftelser med repræsentanter fra: SPULT, Svendborg Ungdomsskole, Familie og Uddannelse, Skoleafdelingen og DGI Fyn.

 

Arbejdet med udviklingsprogrammet knyttes an til følgende kommunale politikker og strategier mv.

  • Idrætspolitik
  • Kulturstrategi - Kulturløfte 2.0 FANTASTISKE FORNEMMELSER – 6 kulturspor
  • Folkeoplysningspolitik
  • Sundhedspolitik
  • Uddannelsespolitik
  • Sammenhængende børne og ungepolitik
  • DGI’s fokusområde: Unge fællesskaber

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der afsættes ml. 200.000-300.000 kr. årligt til indsatser i regi af SPULT. Midlerne bevilliges under forudsætning af, at SPULT bliver en aktiv bidragsyder i udviklingsprogrammet, herunder forpligtiger SPULT sig til at koordinerer tæt med de øvrige deltagere. De optimale forhold for projektet vil være, at SPULT har ansatte projektmedarbejdere svarende til i omegnen af et årsværk. SPULT drives af idrætssamvirket: ”Sport og Idræt i Svendborg”(SIS), som arbejder aktivt på at fundraise yderligere midler til projektet.

 

De resterende midler vil gå til at understøtte, afprøve og udvikle eksisterende kommunale indsatser på ungeområdet. Midlerne kan f.eks. disponeres til indsatser som MiLife i regi af Ungdomsskoler eller andre eksisterende indsatser.

Sagen afgøres i

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-12-2022

Indstillingen godkendtes, idet der af budgetforligsrammen på 515.000 kr. blev bevilget 225.000 kr. årligt til indsatser i regi af SPULT.

Det forventes, at viden og erfaringer fra Bevæg dig for livet projektet indgår i det videre arbejde.