Punkt 4 Ansøgninger til Kulturpuljen

Beslutningstema

Behandling af ansøgninger til Kulturpuljen indkommet ved ansøgningsrunden med frist 1. november 2022.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Udvalget træffer beslutning i sagen.

Sagsfremstilling

Kulturpuljen har 3 årlige ansøgningsrunder med ansøgningsfrist 1. maj, 1. september og 1. november, der samtidig rækker ind i det kommende år.

 

Der er ved ansøgningsrunden med frist 1. november 2022 indkommet 17 ansøgninger til en samlet ansøgningssum på 813.443 kr.

 

2 ansøgninger vedrører aktiviteter i 2022 og resten aktiviteter i 2023. Ansøgningerne skitseres nedenfor. For oplysninger herudover henvises til ansøgningsmaterialet vedlagt.

 

  1. Øernes julemarked 2022 i Maritimt Center

Drejø Beboerforening søger tilskud til dækning af lejeudgiften til Maritimt Center i forbindelse med afholdelse af Øernes Julemarked 26. november 2022.

Julemarkedet, der afholdes hvert år, viser hvad der produceres på øerne Hjortø, Skarø og Drejø af kød, uld, skind, røgvarer, håndarbejde, dekorationer mv. Julemarkedet arrangeres af Drejø Beboerforening.

Ansøgt beløb: 9.000 kr.

Samlet budget: 13.382 kr.

Egenfinansiering: 4.382 kr.

Administrationens bemærkninger:

Øernes Julemarked har i en årrække modtaget støtte til dækning af huslejen i Maritimt Center begrundet i øernes særlige vilkår som øsamfund. Senest i 2021 var huslejen 6.875 kr., der blev dækket fra Kulturpuljen.

 

  1. Særarrangementer ifm Hans Krull udstilling på SAK

SAK søger tilskud til gennemførelse af særarrangementer i forbindelse med en udstilling med Hans Krull´s værker med fernisering 3. december 2022. Udstillingen skal fejre grafikeren, maleren og billedhuggeren Hans Krull i anledning af hans 70års fødselsdag. For at gøre udstillingen mere festlig, vil SAK invitere flere af kunstnerens venner til at optræde i løbet af weekenden 3./4. december og måske senere i løbet af udstillingen.

Ansøgt beløb: 35.000 kr.

Samlet budget: 80.000 kr.

Egenfinansiering: 25.000 kr.

Fonde/sponsorer: 20.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

SAK modtager et årligt driftstilskud fra Svendborg Kommune på ca. 0,7 mio. kr. i 2022 til drift og udstillinger og kan derfor ikke via Kulturpuljen søge ekstra driftsmidler Det skal derfor vurderes, om arrangementerne rækker ud over den ordinære drift, og dermed kan støttes med et tilskud fra Kulturpuljen.

 

  1. Workshops ifm udstilling på SAK

Julie Thesander søger tilskud til afholdelse af workshops i pinhole fotografi i forbindelse med gruppeudstillingen ”Øjeblikket” i SAK, hvor hun selv udstiller pinhole-fotografier. Udstilling og workshops finder sted 27. februar til 27. marts 2023.

Et pinhole kamera er et interaktivt redskab, der appellerer til alle aldre og brugernes nysgerrighed og legelyst. Kameraerne er kunstnerens selvkonstruerede kameraer og de påtænkte workshops henvender sig til såvel børn, unge som voksne.

Ansøgt beløb: 31.300 kr.

Samlet budget: 31.300 kr.

Egenfinansiering: 0 kr.

Søgt Statens Kunstfond: 10.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

Det er ikke SAK, der søger, men en kunstner, der vil sætte workshops op i tilknytning til udstillingen. Det er et opmærksomhedspunkt, at der ingen egenfinansiering/deltagerbetaling er til projektet, idet entréindtægten tilfalder SAK.

 

  1. Udstillingen ”At høre til” på Forsorgsmuseet

Danmarks Forsorgsmuseum, der er en afdeling af Svendborg Museum søger tilskud til dækning af visningshonorar til dokumentarfotograf Andreas Haubjerg i forbindelse med udstillingen ”At høre til”, der vises på Forsorgsmuseet 13. februar til 9. april 2023. I udstillingen fortæller 20 personer med handicap deres unikke historier om det at høre til et fællesskab. Udstillingen rejser rundt til en række forskellige byer i Danmark i løbet af 2022 og 2023. Museet finder, at relevansen for at vise udstillingen på Danmarks Forsorgsmuseum er dobbelt, idet fattiggården historisk har huset indlagte fattige og udstødte med handicap og samtidig har museet i 2022 forsket i og afleveret den historiske udredning om sær- og åndssvageforsorgen.

Ansøgt beløb: 18.750 kr.

Samlet budget: Ikke oplyst

Egenfinansiering: Timer til opsætning af udstillingen samt markedsføring

Administrationens bemærkninger:

Svendborg Museum modtager et årligt driftstilskud fra Svendborg Kommune på ca. 3,0 mio. kr. i 2023 til museets aktiviteter og kan derfor ikke via Kulturpuljen søge ekstra driftsmidler Det skal derfor vurderes, om udstillingen rækker ud over den ordinære drift, og dermed kan støttes med et tilskud fra Kulturpuljen.

 

  1. Udstillingen ”Peder Most – klædt på til søgang” på Danmarks Kostumarium

Danmarks Kostumarium – ej blot til pynt søger tilskud på 29.900 kr. til planlægning og produktion af en udstilling om Peder Most Garden i anledning af bygardens 70års jubilæum i 2023. Kostumariet vil gerne være med til at fejre gardens jubilæum og planlægger derfor at give Peder Most Gardens mobile orkester et mindre kostumarisk eftersyn i form af en udstilling, der ser nærmere på gardens beklædning og den lange historiske tradition for klæder til søens folk og flåden. Udstillingen skal vises primo maj til ultimo august 2023

Ansøgt beløb: 29.900 kr.

Samlet budget: 29.900 kr.

Egenfinansiering: 0 kr.

Administrationens bemærkninger:

Danmarks Kostumarium modtager ikke kommunalt tilskud. Kostumariet har til huse i lokaler på Frederiksø. Udstillingen vil være omfattet af den almindelige entrébetaling til kostumariets udstillinger.

Eventuel støtte til udstillingen vil være i overensstemmelse med Kulturpuljens formål og række ind i kultursporene.

 

  1. Europæisk kordirigent konkurrence i Svendborg

SyngSydfyn søger tilskud til afholdelse af den tredje internationale kordirigent konkurrence i Svendborg den 12.-14. juni 2023. Konkurrencen afholdes denne gang med dirigenter fra hele Europa og i tæt samarbejde med DR´s vokal ensemble, Det Fynske Kammerkor og det lokale ungdomskor SNUK. Dommerne er top dommere fra hele Europa. Konkurrencen henvender sig til professionelle og semi professionelle men også til amatører, ligesom det lokale kombineres med nationale og internationale dirigenter. Konkurrencen lader sig kun gøre ved et stort lokalt samarbejde, ligesom samarbejdet med DR er vokset betydeligt. DR udtrykker desuden stor glæde over, at en så stor konkurrence, som de kalder ”kordirigenternes Malko konkurrence” lader sig gennemføre udenfor hovedstaden.

Ansøger gør opmærksom på, at denne tredje konkurrence var planlagt til gennemførelse i 2020, hvor de var blevet bevilget et tilskud fra Kulturpuljen på 85.000 kr. Men desværre måtte konkurrencen aflyses pga Covid 19.

Ansøgt beløb: 85.000 kr.

Samlet budget: 355.000 kr.

Egenfinansiering: 25.000 kr.

Fonde/sponsorer: 245.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

Kulturpuljen har støttet de tidligere kordirigentkonkurrencer senest i 2020 med et tilskud på 85.000 kr., der dog blev tilbageført puljen, da konkurrencen måtte aflyses. Der er ikke tale om deltagerbetaling eller entré, men den hidtidige støtte er bevilget på grund af arrangementets internationale islæt samt den store værdi, det giver kormiljøet at være en del af konkurrencen, ligesom byen får international opmærksomhed.

Det vil være i overensstemmelse med kulturpuljens formål og kultursporene at støtte konkurrencen.

 

  1. Verdis opera Macbeth i skoven ved Svendborg Efterskole

Foreningen Operaen i Svendborg søger tilskud på 125.000 kr. til brug for markedsføring samt 125.000 kr. i underskudsgaranti. Operaen i Svendborg ønsker i august 2023 at opføre opera i skoven ved Svendborg Efterskole. Formålet er at udvikle den hidtidige række af udendørs operaopførelser, så klassisk opera bliver mere tilgængeligt for et stort publikum ved at koble kunstarten med en naturoplevelse. Premieren finder sted 1. august 2023 og derefter gennemføres 7 forestillinger indtil 12. august 2023. Målsætningen er at nå 3.200 publikummer, sammensat af såvel svendborgensere som turister. Der samarbejdes med Svendborg Event og hotellerne i Svendborg om markedsføringen.

Ansøgt beløb: 250.000 kr.

Samlet budget: 2.241.400 kr.

Egenfinansiering: 566.400 kr.

Fonde/sponsorer: 1.425.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

Foreningen har siden 2008 modtaget tilskud fra Kulturpuljen, senest i 2019 et tilskud på 100.000 kr. til markedsføring samt 100.000 kr. i underskudsgaranti til forestillingen på Frederiksø.

Det har gennem årene været vurderet, at operaen har et højt kunstnerisk niveau, ligesom der er lagt vægt på operaens samarbejde med lokale korsangere og aktører.

Det vil være i overensstemmelse med kulturpuljens formål og kultursporene at støtte festivalen.

 

  1. Skårup Revyen

Skårup Revyen søger tilskud til aflønning af instruktøren. Årets revy finder sted marts 2023. Revyen blev gennemført for første gang i 2022, men håbet er, at det kan blive en årlig begivenhed, der kan være med til at styrke det kulturelle fællesskab i lokalområdet, den lokale identitet og sammenhængskraft. Der er samtidig en bevidsthed om nødvendigheden af, at der er nogle professionelle kræfter, som kan være med til at sikre kvaliteten af en årlig revy.

Ansøgt beløb: 15.000 kr.

Samlet budget 75.000 kr.

Egenfinansiering: 25.000 kr.

Fonde/sponsorer: 35.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

Eventuel støtte til projektet vil være i overensstemmelse med Kulturpuljens formål og række ind i kultursporene.

 

  1. Minifestival ”Svendborg:Dox”

CPH:DOX søger tilskud til gennemførelse af et skræddersyet dokumentarfilmarrangement i Svendborg i perioden 15.-26. marts 2023. Dox:Danmark giver borgere i hele landet mulighed for at opleve de allerbedste nye dokumentarfilm. Filmene bliver sat i kontekst med tilknyttede events, oplæg og debatarrangementer, der både underholder og oplyser og har evnen til at styrke det lokale medborgerskab samt aktivt involvere borgerne. Alle deltagende kommuner får hver sin minifestival med eget navn. Arrangementet vil ske i samarbejde med lokale kulturaktører til at medskabe rammer, så det kan blive tilpasset til Svendborg kommune. Ansøger angiver, at der er indgået dialog med Svend Filmdage, og derudover sendt invitation til Scala Biograf samt biblioteket.

Ansøgt beløb: 40.000 kr.

Samlet budget: 80.000 kr.

Egenfinansiering: 10.000 kr.

Fonde/sponsorer: 30.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

Der er her tale om en landsdækkende organisation, der gerne vil tilbyde Svendborg at være med i en årligt tilbagevendende mini dokumentarfestival, der ligger samtidig med Københavns internationale dokumentarfestival. Projektet forudsætter, at en lokal aktør på filmområdet kan se sig selv i et samarbejde.

 

  1. Seniorteaterfestival

Svendborg Seniorscene som er en underafdeling af Svendborg Fritidsteater er i dialog med DATS (Dansk Amatørteater og Scenekunst) om afholdelse af en Seniorteaterfestival i Svendborg 21. april 2023. Festivalen har været afholdt en årrække andre steder i landet, men ønskes nu afviklet i Svendborg. Svendborg Seniorscene finder det utroligt spændende at blive inviteret med til at arrangere en sådan festival, hvor der kommer seniorteatergrupper fra hele landet. Festivalen vil formentlig blive afholdt i Rottefælden og planlægges i tæt samarbejde med DATS, der yder et tilskud på 65.000 kr. til festivalens gennemførelse.

Ansøgt beløb: 20.000 kr.

Samlet budget: 100.000 kr.

Egenfinansiering: 80.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

Et spændende initiativ af få denne festival til Svendborg, og det vil være i overensstemmelse med Kulturpuljens formål at støtte festivalen, der ligeledes rækker ind i kultursporene.

 

  1. Musisk teaterforestilling

Svendborg Seniorscene, der er i et samarbejde med DATS om gennemførelse af en seniorteaterfestival ønsker selv at producere en forestilling til visning på festivalen og med premiere dagen før for offentligheden. Forestillingen skal spille i Rottefælden og tilskuddet søges til forestillingens produktion og gennemførelse.

Ansøgt beløb: 20.000 kr.

Samlet budget: 60.000 kr.

Egenfinansiering: 2.500 kr.

Fonde/sponsorer: 37.500 kr.

Administrationens bemærkninger:

Eventuel støtte vil være i overensstemmelse med kulturpuljens formål og række ind i kultursporene.

 

  1. Danseteaterforestillingen STOL

sART søger tilskud til gennemførelse af 2 workshops med borgere i Svendborg om tillid samt 4 visninger af en sitespecifik udendørs udgave af danseteaterforestillingen STOL i juni/august 2023.

Ansøgt beløb: 35.000 kr.

Samlet budget: 210.922 kr.

Egenfinansiering: 75.922 kr.

H.C. Andersen Festival: 100.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

sART Danseteater modtager ikke fast driftstilskud fra Svendborg Kommune, men har tidligere modtaget tilskud til nogle af sine produktioner. Senest i 2020 et tilskud på 35.000 kr. afholdelse til projektet Danse-Tænke-Mærke, der handlede om at skabe fællesskab på ældre- og aktivitetscentre. Projektet blev imidlertid ikke afholdt grundet COVID 19.

Projektet rækker ind i Kulturløftet og kultursporene og vil kunne støttes af Kulturpuljen.

 

  1. Lyden af Svendborg – et audioteater

Teater VITO søger tilskud til produktion af et audioteater ”Lyden af Svendborg”, hvor børn og voksne vil blive præsenteret for spændende historiske nedslag i Svendborgs historie. For at gøre det mere nærværende, vil der være indbyggede opgaver/aktiviteter til hver begivenhed. Audioteatret er tænkt til at virke i 3 år fra 1. maj 2023 til 1. maj 2026. De budgetmæssige udgifter er til lønninger og betaling for platformen i en 3-årig periode.

Ansøgt beløb: 50.000 kr.

Samlet budget: 160.000 kr.

Egenfinansiering: 0 kr.

Fonde/sponsorer: 110.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

Det er administrationens vurdering, at projektet ikke entydigt falder indenfor kulturpuljens formål.

 

  1. Fotoprojekt samt boglancering og udstilling

Ansøgning fra Morten Eriksen om tilskud til fotoprojekt samt boglancering og udstilling. Hele projektet gennemføres i perioden juli 2022 til juli 2024. Fotoprojektet tager udgangspunkt i Svendborg Kommunes landskab, natur, miljø og kultur. Med støtte til at realisere projektet, vil der i forbindelse med udgivelse i bogform i foråret 2024 blive en boglancering samt udstillinger i Svendborgs offentlige byrum med det formål at inspirere den enkelte borger, store som små til at udfolde sine kreative sider, og blive bevidste om, at Svendborg Kommune besidder et aktivt kulturliv i fuld udvikling.

Ansøgt beløb: 45.000 kr.

Samlet budget: 223.750 kr.

Egenfinansiering: 120.750 kr., estimeret salg

Fonde/sponsorer: 58.000 kr.

Administrationens bemærkninger:

Det er administrationens vurdering, at projektet ikke entydigt falder indenfor kulturpuljens formål.

 

  1. VenneVinter

Café Svend søger tilskud til projekt VenneVinter på Café Svend i januar, februar og marts 2023. Café Svend ønsker at være platform for et forløb for børn og børnefamilier, der styrker de sociale kompetencer. Ansøger anfører, at der skabes mange relationer i dagligdagen på Café Svend, og at ambitionen er at komme et skridt dybere i relations dannelsen. Det vil de gøre, ved at traditionelle events skal facilitere det at komme som familie og hygge sig sammen ved en kreativ event eller blive underholdt i en større flok som ved koncerter, shows eller lignende. Projektlederne vil være caféejerne, og som aktører vil de prioritere at bruge lokale aktører og kompetencer.

Ansøgt beløb: 51.000 kr.

Samlet budget: 51.000 kr.

Egenfinansiering: 0 kr.

Administrationens bemærkninger:

Det er administrationens vurdering, at arrangementer afholdt på og skabt af caféejerne har et kommercielt aspekt, da det er vanskeligt at adskille cafédriften og arrangementerne, hvortil der heller ikke tages entré eller anden deltagerbetaling end eventuelt køb af caféens udbud af mad og drikke.

Ud fra den betragtning vil der ikke kunne ydes støtte fra Kulturpuljen.

 

  1. SkulpTUR 5762: Folkemindesamling

Forum 5762 søger tilskud til gennemførelse af en lokal folkemindesamling i 2. kvartal 2023.

SkulpTUR 5762 er et projekt, der søger at forbinde kunsten og kulturen med lokalsamfundet. I et tidligere projekt støttet af LAG-møder og borgerbudgettet, er der lavet 4 træskulpturer mellem Ulbølle og Øster Skerninge. Skumringsprojektet vil være med fokus på at samle folkeminder i et samråd med Lokalhistorisk Arkiv m.fl. Arrangementet vil være guidet og tilrettelagt med vejledning fra Svendborg Museum. Efterfølgende vil de indsamlede folkeminder blive udmøntet i en træskulptur med placering på stationsbygningens grund.

Ansøgt beløb: 28.993 kr.

Samlet budget: 57.986 kr.

Egenfinansiering: 0 kr.

Fonde/sponsorer: 28.993 kr.

Administrationens bemærkninger:

Det er administrationens vurdering, at ansøgningen falder inden for Kulturpuljens formål og understøtter kultursporene. Det er dog et opmærksomhedspunkt, at der ingen egenfinansiering er til for eksempel bespisning.

 

  1. Etablering af skovhaveområder i 5762

Landsbyhaven og Nøddelunden-udvalg søger tilskud til brug for skabelse af skovhaveområder samt praktisk event og kursusdag med vekslen i teori og praksis den 25. marts 2023 i Ulbølle.

Målet er at stimulere til og vise, hvordan skovhaver kan formes og skabes samt etableres fysisk, så de er en blivende kulturpåvirkelse og kulturforståelse til inspiration og fælles mødested.

Ansøgt beløb: 49.500 kr.

Samlet budget: 49.500 kr.

Egenfinansiering: 0 kr.

Administrationens bemærkninger:

Det er administrationens vurdering, at ansøgningen falder uden for Kulturpuljens formål og at projektet kunne rette sig mod lokalområdets borgerbudget.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Eventuelle bevillinger vil være at afholde af Kulturpuljen, hvor der jfr. forrige dagsordenspunkt er ikke disponerede midler samlet set for 2022 og 2023 på ca. 1,1 mio. kr.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Sagen afgøres i

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-12-2022

Øernes julemarked 2022 i Maritimt Center

Tilskud til dækning af huslejen, dog max. 9.000 kr.

 

Særarrangementer ifm Hans Krull udstilling på SAK

Ansøgningen kunne ikke imødekommes, idet der allerede sker støtte til udstillingsaktiviteter via det årlige driftstilskud til SAK.

 

Workshops ifm udstilling på SAK

På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen.

 

Udstillingen ”At høre til” på Forsorgsmuseet

Ansøgningen kunne ikke imødekommes, idet der allerede sker støtte til udstillingsaktiviteter via det årlige driftstilskud til Svendborg Museum.

 

Udstillingen ”Peder Most – klædt på til søgang” på Danmarks Kostumarium

Tilskud på 20.000 kr.

 

Europæisk kordirigent konkurrence i Svendborg

Underskudsgaranti på 85.000 kr.

 

Verdis opera Macbeth i skoven ved Svendborg Efterskole

Underskudsgaranti på 225.000 kr.

 

Skårup Revyen

Underskudsgaranti på 15.000 kr.

 

Minifestival ”Svendborg:Dox”

Tilskud på 40.000 kr.

 

Seniorteaterfestival

Tilskud på 20.000 kr.

 

Musisk teaterforestilling

Underskudsgaranti på 10.000 kr.

 

Danseteaterforestillingen STOL

Tilskud på 15.000 kr.

 

Lyden af Svendborg – et audioteater

På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen.

 

Fotoprojekt samt boglancering og udstilling

På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen.

 

VenneVinter

På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen.

 

SkulpTUR 5762: Folkemindesamling

Tilskud på 15.000 kr.

 

Etablering af skovhaveområder i 5762

På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen.

Bevillingerne afholdes af Kulturpuljen 2022 og 2023.