Punkt 6 Mental sundhed for unge

Beslutningstema

Udmøntning af midler til fremme af unges mentale sundhed afsat i budgetforliget for 2023.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Udvalget drøfter og beslutter udmøntningen af midlerne

Tilføjelse til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget samt Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget

Direktionen indstiller,

  • At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget samt Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget tager Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning til efterretning samt drøfter eventuelle yderligere bemærkninger til beslutningen.

Sagsfremstilling

I forbindelse med indgåelsen af budgetforliget for 2023 har forligspartierne afsat 515.000 kr. til etablering af en målrettet styrket indsats med fokus på trivsel blandt de unge i Svendborg Kommune. Budgettemaet indeholder ikke en konkretisering af udmøntningen, men peger på fritidslivet og kulturen som samarbejdspartnere. Udmøntningen kan tage forskellig form, hvoraf to muligheder præsenteres her. De to muligheder kan enten betragtes separat eller i en kombination.

 

1. Understøttelse af eksisterende indsatser på området

Der arbejdes allerede med en række kommunale indsatser til fremme af unges mentale sundhed og trivsel. Det gælder fx projekter som Vilde Unge, Kultur på recept og Fritidspas. Indsatserne udmøntes i et tværfagligt samarbejde på tværs af flere afdelinger og forvaltninger, som f.eks. Ungekontakten, Ungdomsskolen, Sundhedsafdelingen, uddannelsesinstitutioner samt kultur- og fritidsaktører. Ved at investere i allerede igangværende indsatser vil man kunne konsolidere og forankre erfaringer fra tiltag, som allerede i dag viser lovende resultater som fx Vilde Unge og styrke udviklingen af allerede igangværende projekter, som fx ’Kultur på recept’. Den konkrete udmøntning af midlerne kunne med fordel drøftes med koordinationsgruppen ’Fælles om unge i Svendborg Kommune’.

 

Fordele: Med en forankring i tilknytning til de eksisterende indsatser kan midlerne tilgå indsatser, der på forhånd har vist sig succesfulde. Samtidig er indsatserne allerede bemandet med professionelle fagfolk, hvilket betyder, at midlerne ikke skal anvendes til lønudgifter, men kan gå direkte til realiseringen af indsatserne.

Ulempe: Der kan være en større risiko for, at midlerne ikke nødvendigvis tilgår kultur- og fritidslivet. Dette kan dog imødekommes, hvis det vedtages som en forudsætning for udmøntningen.

 

2. Forankring af indsatsen hos SPULT

Forslaget er stillet af formanden for Kultur- og Fritidsudvalget efter aftale med formanden for Folkeoplysningsudvalget og formanden for Sport og Idræt i Svendborg. En mulighed er at forankre indsatsen i SPULT – Svendborg Sport- og Kulturfestival. Midlerne vil dermed understøtte det fortsatte arbejde med at skabe forbindelser og samarbejder på tværs af kulturen, idrætten og det øvrige folkeoplysende område.

SPULT har indtil nu været finansieret af driftstilskud (primært lønmidler) fra DGI Fyn (til og med 2020) og overførselsmidler fra Folkeoplysningsudvalget på 300.000 kr. om året. Overførselsmidlerne fra Folkeoplysningsudvalget må forventes at være begrænset i fremtiden som følge af den rammebesparelse på 400.000 kr. på folkeoplysningsområdet, der blev vedtaget ifm. budgetforliget for 2023.

Administrationen anbefaler, at samarbejdet med SPULT i så fald formaliseres med et kommissorie, der opstiller rammerne for udmøntningen af midlerne, herunder definition af målgruppen, behovet for koordinering med øvrige kommunale tiltag på området, krav til afrapportering mv.

 

Fordele: SPULT har etableret mange gode samarbejder på tværs af kultur- og fritidslivet og med skolerne. De har derfor en lang række relationer og samarbejder, der kan understøtte udviklingen af indsatser til fremme af trivslen blandt unge. Midlerne kan samtidig være en forudsætning for den fremtidige eksistens af SPULT.

Ulemper: Midlerne må forventes at gå til løn i SPULT, hvilket betyder, at realiseringen af indsatserne kan afhænge af yderligere funding.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen. Midlerne er disponeret ifm. budgetforliget.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen.

Sagen afgøres i

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 07-11-2022

Drøftedes, idet udvalget beder administrationen udarbejde forslag til fordelingen af midlerne med udgangspunkt i punktets pkt. 1 og 2 samt Ungdomsskolens projekt My Life.
Der udarbejdes samtidig forslag til forankring og kommissorium for de enkelte projekter.

Punktet sendes til orientering og eventuelle bemærkninger hos Børn, Unge- og uddannelsesudvalget, Senior-, social- og sundhedsudvalget samt koordinationsudvalget.

Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 06-12-2022

Drøftet. Den konkrete udmøntning af midlerne kan med fordel drøftes i koordinationsgruppen.