Punkt 4 Vederlagsfri fysioterapi - styringsudfordringer

Beslutningstema

Styringsudfordringer i relation til vederlagsfri fysioterapi

Indstilling

Direktionen indstiller at Senior- Social- og Sundhedsudvalget:

  • tager orienteringen til efterretning
  • drøfter mulige tiltag

Sagsfremstilling

I budgetforlig for 2023 anmodes administrationen om at belyse de økonomiske styringsmuligheder ift. at begrænse udgiftsvæksten i vederlagsfri fysioterapi.

 

I Svendborg Kommune er udgifterne til den vederlagsfrie fysioterapi, som varetages i praksissektoren, steget mere end budgetterne fremskrives og det har været nødvendigt at løfte budget til vederlagsfri fysioterapi med 3,3 mio. kr. til 2017, 1,5 mio. kr. til 2021 og 0,8 mio. kr. til 2023. Der er ikke sket en stigning i udgifter til den del af den vederlagsfrie fysioterapi, som varetages af kommunens træningsafdeling og som er rammestyret. Kommunens samlede udgifter til vederlagsfri fysioterapi stiger fordi flere borgere henvises fra egen læge og fordi de private fysioterapeutklinikker leverer flere ydelser pr. borger.

 

Der er meget begrænsede muligheder for økonomistyring på området, da kommunen hverken har indflydelse på visitationen, eller på omfanget af den del der varetages af de privatpraktiserende fysioterapeuter. De primære styringsudfordringer er relateret til den overenskomst, som sætter rammerne for den vederlagsfrie fysioterapi.

 

Medmindre overenskomsten bliver ændret og kommunen får nye effektive styringsmuligheder forventes, at budgetstigningen vil fortsætte i de kommende år som følge af udgiftsudviklingen i de private fysioterapeutklinikker.

 

Administrationen har udarbejdet er notat (bilag), der mere detaljeret redegør for udgiftsudvikling, styringsudfordringer samt mulige tiltag på området.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Uden yderligere styringsmuligheder forventes, at der vil være behov for flere budgetudvidelser i de kommende år.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Lovgrundlag

Sundhedslov §140a

Sagen afgøres i

Senior- Social- og Sundhedsudvalget

Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 06-12-2022

Taget til efterretning.

 

Udvalget ser gerne, at overenskomsten ændres og at kommunen får større styringsmuligheder.