Punkt 13 Omgørelsesprocenter i Ankestyrelsens afgørelser i klagesager efter lov om social service

Beslutningstema

Orientering om omgørelsesprocenter i Ankestyrelsens afgørelser efter lov om social service samt beslutning om eventuel udarbejdelse af handleplaner til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling. Svendborg Kommune har samlet set en omgørelsesprocent på 34 procent. På landsplan er omgørelsesprocenten 32 procent. Det bemærkes, at fagudvalgene er orienteret om danmarkskortene i april 2022.

Jf. retssikkerhedslovens § 79 b. skal Danmarkskortet behandles i kommunalbestyrelsen

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget samt Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning,
  • At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget samt Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tager stilling til, om der skal udarbejdes handleplaner til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling og
  • At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget samt Senior-, Social- og Sundhedsudvalget videresender punktet til endelig beslutning i Kommunalbestyrelsen.

Sagsfremstilling

Ankestyrelsen er øverste administrative klageinstans for sager, der behandles efter lov om social service. Hvert år laver Ankestyrelsen opgørelser over, hvor mange klager styrelsen har behandlet for borgere i de enkelte kommuner.

 

På baggrund af Ankestyrelsens opgørelse offentliggør Social- og Ældreministeriet et kommuneopdelt Danmarkskort, der viser omgørelsesprocenten for klagesager efter serviceloven.

 

Danmarkskortet skal behandles i kommunalbestyrelsen, jævnfør retssikkerhedslovens § 79 b.

Kommunalbestyrelsen skal i forbindelse med behandlingen tage stilling til, om der skal udarbejdes en handleplan for at styrke den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling.

 

Der anvendes tre begreber, når Ankestyrelsen behandler klager:

 

-          Stadfæstelse: Styrelsen er enig i afgørelsen. Der sker ingen ændringer for den, der har klaget.

-          Hjemvisning: Hvis der for eksempel mangler væsentlige oplysninger i en sag, og styrelsen ikke selv kan indhente dem, sender styrelsen sagen tilbage til myndigheden. Det betyder, at myndigheden skal genoptage sagen og afgøre den på ny.

-          Ændring/ophævelse: Styrelsen er helt eller delvist uenig i afgørelsen og ændrer eller ophæver den.

 

Omgørelsesprocenten viser, hvor mange sager Ankestyrelsen har hjemvist eller ændret/ophævet ud af alle behandlede sager. Omgørelsesprocenten fortæller derfor noget om rigtigheden af den del af kommunens afgørelser, der påklages til Ankestyrelsen, men fortæller ikke noget om den generelle kvalitet af kommunens sagsbehandling.

 

Danmarkskortet er inddelt i tre kort:

 

  1. Det samlede socialområde

Kortet dækker over alle bestemmelser i serviceloven, hvor der er klageadgang til Ankestyrelsen over kommunens afgørelse.

 

  1. Voksenhandicap-området

Kortet dækker over fire udvalgte paragrafområder, som også indgår i kortet for det samlede socialområde.

 

  1. Børnehandicap-området

Kortet dækker over ti udvalgte paragrafområder, som også indgår i kortet for det samlede socialområde.

 

 

Det samlede socialområde

 

I 2021 behandlede Ankestyrelsen 95 ankesager fra borgere i Svendborg Kommune på det samlede socialområde, hvoraf 32 sager blev ændre/hjemvist. Der er således en samlet omgørelsesprocent på 34 %. På landsplan er omgørelsesprocenten 32 %.  

 

18 af de 32 sager er klager truffet af Social- og Ældreområdet, mens de sidste 14 sager er klager over afgørelser truffet på Børne- og Ungeområdet.

 

Tabel 1 viser antallet af ændrede/hjemviste sager fordelt på paragrafområde.

 

Område

Paragraf

Antal ændrede/hjemviste sager

Børne- og Ungeområdet

 

Merudgiftsydelse (§ 41 + tilbagebetaling)

 

5

 

Tabt arbejdsfortjeneste (§§ 42- 43 + tilbagebetaling)

4

 

Børnefaglig undersøgelse (§ 50)

1

 

Foranstaltninger (§§ 52 stk. 3 nr. 1-9, 55, 69 stk. 1)

1

 

Samvær (§ 71)

2

 

Forældrebetaling (§ 159)

1

Social- og Ældreområdet

 

Hjemmehjælp (§ 83)

 

2

 

Genoptræning ( § 86)

1

 

Merudgifter (§ 100)

4

 

Længerevarende botilbud (§ 108)

1

 

Hjælpemidler (§ 112)

5

 

Biler ( §§114 og 115)

5

I alt

 

32

Tabel 1

 

Børnehandicap-området

 

Social- og Ældreministeriet har udtaget 10 paragraffer på børnehandicap-området til særlig analyse i forbindelse med udarbejdelse af Danmarkskortene. 

 

I 2021 behandlede Ankestyrelsen 24 sager indenfor de ti paragraffer, hvoraf 9 sager blev hjemvist/ændret. De 9 sager fordeler sig med henholdsvis 5 sager om merudgiftsydelse (§ 41 + tilbagebetaling) og 4 sager om tabt arbejdsfortjeneste (§§ 42- 43 + tilbagebetaling).

 

Omgørelsesprocenten er dermed 37,5%. På landsplan er omgørelsesprocenten 36 %. I 2020 var omgørelsesprocenten 48% i Svendborg Kommune.

 

 

Voksenhandicap-området

 

Social- og Ældreministeriet har udtaget fire paragraffer til særlig analyse på voksenhandicap-området i forbindelse med udarbejdelse af Danmarkskortene.

 

I 2021 behandlede Ankestyrelsen 10 sager indenfor de fire paragraffer, hvoraf 4 sager blev hjemvist/ændret/ophævet. Alle 4 sager omhandlede merudgifter (§ 100).

 

Omgørelsesprocenten er dermed 40 %. På landsplan er omgørelsesprocenten 34 %. I 2020 var omgørelsesprocenten 80 % i Svendborg Kommune.

 

 

Eksisterende handleplaner i administrationen

 

Administrationen arbejder kontinuerligt med at styrke den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling.

 

Ældre-, Social- og Sundhedsområdet har i sagsbehandlingen fokus på samarbejdet med borgerne blandt andet for at sikre, at de relevante oplysninger bliver inddraget i sagsbehandlingen og den efterfølgende afgørelse. Undervejs i sagsbehandlingen undersøges det, om det ansøgte eventuelt kan bevilliges efter anden lovgivning, så sagsbehandlingen bliver så helhedsorienteret som muligt. Desuden følges principafgørelserne i Ankestyrelsen tæt af ledelsen og relevante medarbejdere, så ændringer i praksis bliver indarbejdet i sagsbehandlingsarbejdet.

 

Helt konkret har ankesagen vedr. genoptræning efter servicelovens § 86 givet anledning til at styrke den juridiske kvalitet i Træningsafdelingen. Afdelingen har ændret praksis, således at afgørelserne fremadrettet følger Ankestyrelsens retningslinjer.

 

I Familieafdelingen gennemføres ledelsestilsyn hvert kvartal med udgangspunkt i Socialstyrelsens model for ledelsestilsyn. Der udtrækkes herunder henholdsvist fem sager på § 41 og fem på § 42. På baggrund af tilsynet gennemføres der løbende opfølgning med leder og den enkelte sagsbehandler, hvor der gennemgås sagsstamme og afgørelser.

Fra september 2022 har Familieafdelingen omorganiseret, så teamledelsen for handicapteamet (nu specialteamet) er opnormeret. Det betyder, at specialteamet nu har en fuldtids teamleder tilknyttet. Alle nye sager der kommer til specialteamet, varetages af samme medarbejder hver gang. Hermed forventes mere ensartethed i opgaveløsningen, samt at kvaliteten sikres.

 

Desuden er centrale opgaver centraliseret for at styrke kvaliteten. Eksempelvis er administrative opgaver omkring tabt arbejdsfortjeneste placeret centralt hos en administrativ medarbejder, som følger hele processen og sikrer flow og sammenhæng i forløbet.

 

Det bemærkes, at fagudvalgene er orienteret om danmarkskortene i april 2022.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

§ 79 b i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen.

Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 08-11-2022

Orienteringen tages til efterretning.

Udvalget ønsker ikke udarbejdelse af særskilt handleplan – de eksisterende handleplaner lægges til grund. Sagen videresendes til Kommunalbestyrelsen.

 

Der var afbud fra Mikael Hansen (A) som suppleant deltog John Arly Henriksen (A).

Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).

Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 09-11-2022

Taget til efterretning. Udvalget indstiller, at der ikke udarbejdes handleplaner. Fremadrettet forelægges sagen for udvalget, når det kommuneopdelte Danmarkskort offentliggøres.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29-11-2022

Godkendt.

 

Hanne Ringgaard Møller (B) deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).