Punkt 5 Godkendelse af fjernvarmeforsyning af Kogtved

Beslutningstema

Svendborg Fjernvarme har indsendt et projektforslag til Svendborg Kommune om at udvide forsyningsområdet til Kogtvedparken og Kogtvedvænget. I projektforslaget søger Svendborg Fjernvarme om at ændre varmeforsyningen i området fra naturgas til fjernvarme.

Projektforslaget har været udsendt i høring, og skal nu godkendes af Kommunalbestyrelsen.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse anbefales, 

  • At godkende projektforslaget fra Svendborg Fjernvarme om at udvide forsyningsområdet til Kogtvedparken og Kogtvedvænget.

Sagsfremstilling

Baggrund

Svendborg Kommune er varmeplanmyndighed. Hvis et varmeforsyningsselskab ønsker at ændre i

varmegrundlaget eller forsyningsområdet, skal de indsende et projektforslag, som kommunen skal godkende.

 

Administrationen modtog den 25. maj 2022 (revideret den 8. september 2022) et projektforslag fra Svendborg Fjernvarme, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Projektforslag).

 

I projektforslaget søges der om,

  • at ændre varmeforsyningen i Kogtvedparken og Kogtvedvænget fra naturgas til fjernvarme, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Kort over forsyningsområde).
  • at øge produktionen af varme på Svendborg Fjernvarmes eksisterende anlæg.
  • at udlægge nye fjernvarmeledninger.

 

Teknik- og Miljøudvalget gav den 16. juni 2022 en betinget godkendelse af projektforslaget, hvorefter administrationen sendte projektforslaget i fire ugers høring. Projektforslaget har været i høring hos berørte parter (Evida, Svendborg Kraftvarme og Flow Elnet A/S) i perioden den 17. juni til den 15. juli 2022. Der er indsendt høringssvar fra Evida med ”Ingen bemærkninger”.

 

Svendborg Fjernvarme har søgt Fjernvarmepuljen om tilskud via den betingede godkendelse, og har den 7. oktober 2022 fået tilsagn om et tilskud på 680.000 kr. jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Tilsagn om tilskud).

 

Administrationens vurdering af projektforslaget

Administrationen har foretaget en energimæssig, økonomisk og miljømæssig vurdering af fjernvarmeprojektet og lavet et udkast til en godkendelse, jævnfør bilag 4 (Bilag 4. Udkast til godkendelse).

 

Administrationens vurderinger viser:

  • At det indsendte projekt med fjernvarme, har den bedste samfundsøkonomi i forhold til det valgte alternativ (individuelle varmepumper) på cirka 2,7 mio. kr. over en 20-årig periode. Det er via relevante følsomhedsberegninger vist, at projektet er robust. Én af beregningerne viser, at der er bedre samfundsøkonomi ved, at Svendborg Kraftvarme fortsætter.
  • At der ud fra selskabsøkonomiske beregninger er et overskud på 585.884 kr. over en 20-årig periode.
  • At borgeren kan spare følgende ved at vælge fjernvarme:
    • Frem for individuelle varmepumper med tilskud: 1.533 kr./år
    • Frem for individuelle varmepumper uden tilskud: 3.163 kr./år
    • Frem for nuværende naturgas: 8.853 kr./år

 

Det skal bemærkes, at overstående beregninger med hensyn til selskabsøkonomi og brugerøkonomi er lavet ud fra en gennemsnitspris i maj 2022. Siden da er der sket store udsving på el- og naturgaspriser. Ansøger har genberegnet data og med gennemsnitspriser for den sidste måned gælder:

  • At der ud fra selskabsøkonomiske beregninger er et overskud på cirka 250.000 kr. over en 20-årig periode.
  • At borgeren kan spare følgende ved at vælge fjernvarme:
    • Frem for individuelle varmepumper med tilskud: 4.749 kr./år
    • Frem for individuelle varmepumper uden tilskud: 6.380 kr./år
    • Frem for nuværende naturgas: 20.876 kr./år

 

Det er administrationens vurdering, at det indsendte projektforslag opfylder det lovmæssige grundlag til at kunne blive godkendt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Svendborg Fjernvarme har oplyst, at der senere vil blive søgt om kommunegaranti til udbygningen af fjernvarmenettet. I projektforslagets selskabsøkonomiske beregninger er der regnet med et lånebeløb på cirka 4.1 mio. kr., efter tilskud fra fjernvarmepuljen.

CO2-Konsekvensvurdering

Ved fjernvarmeforsyning af området vil der blive en øget CO2-udledning primært på grund af, at en del af den benyttede el til Svendborg Fjernvarmes varmepumpe produceres på egen gasmotor med dertilhørende emissioner af bl.a. metan. På sigt vil fjernvarmen kunne sænke CO2-udledningen ved indfasning af nye produktionsanlæg og ved at udnytte overskudsvarmekilder. Nedenstående værdier vil ændre sig, når der indføres nye produktionsformer på Svendborg Fjernvarme.

CO2-ækvivalenterne over en 20-årig periode er beregnet til:

  • Individuel Naturgas: ca. 2.750 tons
  • Fjernvarme: ca. 2.900 tons
  • Individuelle varmepumper: ca. 130 tons

 

CO2-beregningen tager udgangspunkt i data fra projektforslagets Miljø- og CO2 konsekvensberegninger, der stammer fra Energistyrelsens data til beregninger af emissioner i de samfundsøkonomiske beregninger. Dette er konverteret til CO2-ækvivalenter.

Lovgrundlag

Varmeforsyningsloven, projektbekendtgørelsen samt fjernvarmepuljen.

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 10-11-2022

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, og administrationen anmodes om at kontakte Fjernvarmeselskabet for at indhente mere reelle tal for den forventede fremtidige CO2 belastning.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 22-11-2022

Indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29-11-2022

Godkendt.