Punkt 4 Vejstrup Ådal. Høring af budgetoverslag til fredning

Beslutningstema

Danmarks Naturfredningsforening (DN) har fremsendt udkast til fredningsforslag for Vejstrup Ådal med budgetoverslag i budgethøring. Administrationens forslag til kommunens høringssvar forelægges til godkendelse.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

 

  • At forslag til høringssvar til Danmarks Naturfredningsforenings budgetoverslag godkendes.

Sagsfremstilling

Baggrund

DN’s afdeling i Svendborg opfordrede i august 2021 Svendborg Kommune til at være medrejser af en fredningssag for Vejstrup Ådal. Efter dialogmøde og vandring i ådalen sammen med lodsejerne valgte Kommunalbestyrelsen i april 2022 ikke at gå med i fredningen som medrejser, da lodsejerne generelt ikke ønskede en fredning.

 

DN har nu fremsendt udkast til fredningsforslag med tilhørende budgetoverslag for den del af Vejstrup Ådal, der ligger mellem Nyborgvej og kysten, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. DN’s udkast til fredningsforslag). Formålet med fredningen er at bevare og forbedre naturværdierne og de landskabelige værdier samt sikre og forbedre offentlighedens adgang. Udkastet til fredningsforslag omfatter 108 ha. Det er således ca. 30 ha større end den oprindelige fredningsskitse, som kommunen tidligere har fået forelagt. Kortbilag er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. DN’s forsalg til frednings afgrænsning). Areal- og lodsejerliste er vedlagt som bilag 3 (Bilag 3. DN’s areal- og lodsejerliste).

 

Før DN sender fredningsforslag til Fredningsnævnet, skal DN sende budgetoverslaget i høring hos Kommunen og Miljøstyrelsen, der vil komme til at afholde udgifterne forbundet med en fredning. DN’s budgetoverslag er vedlagt som bilag 4 (Bilag 4. DN’s budgetoverslag). Der er en høringsfrist på fire uger.

 

Budgetoverslaget angiver en størrelsesorden af den forventede samlede fredningserstatning. Erstatningerne beregnes ud fra den forventede nedgang i handelsværdien af arealerne, som følge af de foreslåede fredningsbestemmelser. Kommunens høringssvar medsendes til Fredningsnævnet sammen med fredningsforslaget.

 

Kommunen skal på nuværende tidspunkt vurdere, om det samlede overslag over omkostningerne ved at gennemføre fredningen er realistisk og baseret på et rimeligt grundlag. Kommunen skal ikke forholde sig til, om kommunen kan støtte en gennemførelse af fredningen med det foreslåede indhold. En stillingtagen til disse forhold skal først fremføres i forbindelse med behandlingen af fredningssagen i Fredningsnævnet.

 

Budgetoverslaget

Arealerne opdeles i kategorier og der angives et skøn over erstatningen i kr./ha, jævnfør bilag 3 (Bilag 3. DN’s areal- og lodsejerliste).

 

Arealkategorierne er i tråd med opdelingen i andre fredningssager og den skønnede erstatning sammenholdes med praksis og klagenævnsafgørelser. De refererede klagenævnssager er dog af relativt ældre dato henholdsvis fra 2009, 2010 og 2016.

 

Forslag til indhold i høringssvar

Administrationen har lavet et udkast til høringssvar til DN, jævnfør bilag 5 (Bilag 5. Høringssvar til DN på budgetoverslag). I høringssvaret vurderer Svendborg Kommune, at det fremsendte overslag for fredningserstatningen er optimistisk, og at fredningserstatningen samlet set vil blive væsentlig højere end budgetoverslaget.

 

Høringsfristen er den 15. november 2022. Der tages forbehold for, at høringssvaret endeligt godkendes af Kommunalbestyrelsen den 29. november 2022.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Fredningserstatninger og godtgørelse for rimelig sagkyndig bistand til lodsejerne betales af Miljøstyrelsen og kommunerne efter en fordeling, der fastsættes af Fredningsnævnet i fredningskendelsen. Hvis en fredning gennemføres, skal kommunen betale uanset om kommunen støtter fredningen eller ej.

 

For fredninger af lokal interesse, som denne må forventes at høre under, skal kommunen typisk betale 25 % af fredningserstatningerne og godtgørelser. DN har fremsendt i budgetoverslag ved fredningen, som beløber sig på ca. 1,79 mio. Kommunens udgifter vil først blive aktuelle, når fredningsforslaget er endeligt vedtaget, hvilket først forventes efter 2023. Der er ikke afsat budget hertil.

 

Ud over erstatningerne kommer efterfølgende udgifter for kommunen til udarbejdelse af driftsplan (ca. 50.000 kr.), anlæg (f.eks. kreaturhegn) og driftsudgifter. Disse beløb vil først kunne estimeres, når den endelige fredningskendelse foreligger.

CO2-Konsekvensvurdering

Administrationen vurderer ikke, at der vil være afledte konsekvenser.

Lovgrundlag

Naturbeskyttelseslovens fredningsbestemmelser.

 

Sagen afgøres i

Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 10-11-2022

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 22-11-2022

Indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29-11-2022

Godkendt.