Punkt 28 Godkendelse for brug af ekstern rådgivere til byrums-og vejprojekt ved SIMAC

Beslutningstema

Godkendelse for brug af ekstern rådgiver til byrums- og vejprojekt ved Det Ny SIMAC på Nordre Kaj

Indstilling

Direktionen indstiller, til Teknik- og Erhvervsudvalget, med endelig godkendelse i Økonomiudvalget at

-          Der påbegyndes udarbejdelse af projektforslag til Byrums- og vejprojekt ved Det Ny Simac på Nordre Kaj

-          Der i forbindelse med projektets opstart godkendes brug af ekstern rådgiver i forbindelse med udarbejdelse af projekt og udbudsmateriale

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune har sat gang i udviklingen af et Maritimt Kraftcenter på Nordre Kaj. SMUC Fonden opfører nye faciliteter til undervisningsinstitutionen SIMAC. Projektet med at realisere byrum omkring SIMAC og det maritime erhvervshus er nødvendigt for at skabe en funktionel kontekst for de nye bygninger og samtidig løfte området til gavn for borgere og besøgende.

Realiseringen af det offentlige rum omkring SIMAC skal tage udgangspunkt i vinderforslaget til Den Blå Kant og vinderprojektet for Det ny SIMAC i Svendborg.

Det offentlige byrum på Nordre Kaj og omkring SIMAC skal kombinere en havnepromenade med rekreativt ophold, havneaktiviteter og udendørs læringsmiljøer med en sti for gående og cyklende som del af Den Blå Kant.

SIMAC ønsker, at de offentlige arealer på kajarealet skal udformes med en stærk forbindelse til funktionerne i bygningens stueetage. Denne forventning til udearealerne kræver, at der skabes niveaufri adgang mellem stueetagen i bygningen og de omkringliggende arealer. Dette har den udfordring at bygningens gulvniveau forventes at ligge højere end det omkringliggende terræn. Terrænet skal derfor tilpasses den nye bygning. Dette gøres ved at hæve de omkringliggende arealer op til samme niveau som gulvniveauerne i bygningens stueetage (ml. 10 - 50 cm). Kajen vil få et fald mod havnebassinet, så der bliver en naturlig afvanding af arealerne. 

Administrationen har derudover igangsat udarbejdelse af projektforslag for ny adgangsvej til SIMAC samt ombygning af rundkørsel på Østre Havnevej til nyt trebenet kryds. De to projekter skal koordineres tæt. 

Administrationen vurderer, at der er brug for ekstern ingeniørrådgiver til udarbejdelse af projekt og dertilhørende udbudsmateriale for byrumsprojektet. Administrationen udfører selv arkitektdelen og projektledelse.

Det er et omfattende projekt, hvor alle overflader skiftes og der skabes nye belægninger, beplantning, belysning samt nyt byrumsinventar. Projektets kvalitetsniveau og materialevalg forventes at svare til det, der anlægges for den første etape af Den Blå Kant.

Svendborg Kommune udarbejder selv rådgiverudbud, som ønskes udsendt til 2-3 eksterne rådgivere, som har de fornødne kompetencer for løsning af opgaven.

Administrationen foreslår følgende proces for byrumsprojektet (skal koordineres med SMUC Fonden):

-          Formulering af et program for byrummet i samarbejde med SMUC Fonden og SIMAC. (maj-juni 2020)

-          Ingeniørrådgiver hyres til at bistå arbejdet med udvikling af projektforslag (juni 2020)

-          Der udarbejdes et projektforslag sammen med rådgiver. (juni-november 2020)

Herunder koordinering med vejprojektet på Nordre Havnevej, Det ny SIMAC, det maritime erhvervshus, omlægning af ledninger, trafik, Svendborg Museum m.fl.

-          Projektforslaget fremlægges til godkendelse i Byrådet. (december 2020)

-          Udbud på rådgiverydelser (Januar 2021)

-          Hovedprojekt (detailprojektering). (Februar  – maj 2021)

-          Entreprisearbejderne sendes i udbud. (maj - juni 2021)

-          Anlæg og tilsyn mens SIMAC bygger - kaj og stræder (august 2021 – august 2022)

-          Anlæg og tilsyn efter SIMAC er færdig – Nordre Havnevej, Rundkørsel mm. (august 2021 – december 2022)

 

Hvis byrumsprojektet skal stå færdigt samtidig med den nye SIMAC bygning, kræver det at selve projektforslaget udarbejdes fra juni til november 2020. Administrationen anbefaler derfor at udarbejdelsen af et projektforslag igangsættes nu før behandling af anlægsbudgettemaer.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

For at byrumsprojektet kan stå færdigt samtidig med den nye SIMAC bygning, fordrer dette brugen af ekstern rådgiver til udarbejdelsen af projektforslaget.

 

Inddragelsen af ekstern rådgiver til projektforslaget betyder imidlertid at man overstiger den samlede grænse på 150.000 kr. til ekstern rådgiver i projektet, hvorfor der kræves en politisk godkendelse heraf. 

 

Det skal oplyses at projektet tidligere har benyttet sig af ekstern rådgiver, til:

  • udarbejdelsen af ny adgangsvej til SIMAC samt
  • ombygning af rundkørsel på Østre Havnevej.

 

På nuværende tidspunkt forventes det at koste ca. 25 mio. kr. at realisere den del der omfatter byrums- og vejprojektet ved SIMAC.

 

Udgiften til realiseringen byrums- og vejprojektet ved SIMAC indgår i budgetforhandlingerne for 2021, som et anlægsudvidelsestema.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 18-06-2020

Indstillingen godkendt og sagen oversendes til Økonomiudvalgets endelige godkendelse.
 

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (liste Ø), Stedfortræder Jesper Kiel (liste Ø).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-06-2020

Godkendt.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).