Punkt 7 Vedtægtsændringer i Naturturisme IS - Geopark Det Sydfynske Øhav

Beslutningstema

Godkendelse af navneændring og vedtægtsændringer i det fælleskommunale §60-selskab Naturturisme I/S, så interessentskabet fremover kan varetage opgaven som geoparksekretariat for Geopark Det Sydfynske Øhav og imødekomme krav fra UNESCO.

Indstilling

Direktionen indstiller til Økonomiudvalget med oversendelse til endelig godkendelse i Byrådet, at:

  • Godkende navneændringen fra Naturturisme I/S til Geopark Det Sydfynske Øhav I/S med registreret binavn Naturturisme I/S.
  • Godkendeforslaget til vedtægtsændringer for Geopark Det Sydfynske Øhav I/S (tidl. Naturturisme I/S).
  • Der gives en tillægsbevilling på 20.098 kr. i 2020 og frem, som finansieres via. risiko-puljen.

Sagsfremstilling

Baggrund

Siden sommeren 2018, hvor ejerkommunernes besluttede, at Naturturisme I/S skal arbejde for en udnævnelse af de fire sydfynske kommuner som UNESCO Global Geopark, har sekretariatet også arbejdet med en mulig organisering af et geoparksekretariat. Det er et krav fra UNESCO, at geoparker er organiseret i en selvstændig juridisk organisation. Kravet er formuleret således af UNESCO: ”UNESCO Global Geoparks administreres af en instans med en juridisk eksistens, der er anerkendt under national lovgivning. Denne administrative instans skal være tilstrækkeligt udstyret til at kunne varetage hele området, og den skal inkludere alle relevante lokale og regionale aktører og myndigheder.”

Naturturisme I/S opfylder som organisationsform de juridiske krav til et geoparksekretariat. Styringsorganet – dvs. bestyrelsen og den administrative følgegruppe – er ligeledes bredt repræsenteret, inkluderer alle relevante lokale og regionale aktører og myndigheder, og opfylder også dette krav. Naturturisme I/S har derfor anbefalet, at man konverterer interessentskabet til nyt geoparksekretariat. Dette kræver, at man tilpasser vedtægterne til de nye opgaver.

Navneændring

Bestyrelsen for Naturturisme I/S besluttede på møde den 10. oktober 2018, at §60-selskabet, som led i konverteringen til geoparksekretariat, skifter navn til Geopark Det Sydfynske Øhav I/S og at vedtægterne ændres, så de er i overensstemmelse med kravene fra UNESCO om et selvstændigt geoparksekretariat.

Nye vedtægtsændringer

Naturturisme I/S har udarbejdet forslag til nye vedtægtsændringer, som er blevet behandlet og godkendt på bestyrelsesmødet den 17. december 2019. Naturturisme I/S’ vedtægter skal godkendes af ejekommunerne, jf. § 14 i gældende vedtægter.

 

Tilpasning af §60-selskabets opgaver i henhold til Erhvervsfremmeaftalen

Med de ændrede vedtægter for §60-selskabet vil det fælleskommunale selskab understøtte samarbejdet med Destination Fyn med henblik på bedst muligt at bidrage til, at der skabes en solid fynsk model, der understøtter de fynske kommuners ønske om at leve op til de opstillede hensyn i konsolideringsforpligtelsen jf. Erhvervsfremmeaftalen. Som et element i organiseringen af det nye turismefremmesystem skal den kommunale turismefremmeindsats på landsplan konsolideres i 15-25 tværkommunale destinationsselskaber inden udgangen af 2020. Dermed skal man i de kommende to år i kommunerne organisere turismefremmen og den strategiske destinationsudvikling i tværkommunale destinationsselskaber. Naturturisme I/S’ ejerkommuner har samstemmende besluttet at organisere turismefremmen i Destination Fyn.

Det betyder bl.a., at Geopark Det Sydfynske Øhav I/S’ fremadrettede rolle bliver at medvirke til at sikre, at det er Destination Fyn, der varetager den lokale turismefremmeindsats i de deltagende kommuner. Dette sker bl.a. ved at medvirke til at sikre at opgaver indenfor strategisk destinationsudvikling, produkt- og forretningsudvikling samt markedsføring og gæsteservice varetages af Destination Fyn. Destination Fyn er endvidere indtrådt som repræsentant i bestyrelsen for Naturturisme I/S for at styrke konsolideringen.

En del af Naturturisme I/S’ tidligere formålsparagraf var at styrke turisterhvervets udviklingsmuligheder. Dette formål bortfalder, men projekter, der har til formål at udvikle turismen, kan dog fortsat ske i samarbejde med Destination Fyn.

Fremadrettet vil organisationen koncentrere sig om at udvikle og drive en UNESCO Global Geopark som en attraktion.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I de nye vedtægter foreslås en ajourført model for beregning af ejerandele og fordeling af de kommunale tilskud til §60-selskabet. I stedet for de nuværende vedtægter, der tager udgangspunkt i befolkningstallet pr. 30. juni 2006, tager de nye vedtægter udgangspunkt i det aktuelle befolkningstal i de enkelte ejer-kommuner pr. 3. kvartal i det foregående kalenderår. Denne beregningsmodel svarer eksempelvis til grundlaget for fordeling af det kommunale tilskud til Film Fyn A/S

Ændringsforslaget ændrer ikke på ejerkommunernes samlede kommunale tilskud til organisationen, men det ændrer fordelingen imellem ejerkommunerne.

Beløb i kr.

Faaborg-Midtfyn

Langeland

Svendborg

Ærø

I alt

Gældende fordeling jf. nuværende vedtægter 2020

1.048.851

291.556

1.197.040

142.294

2.679.741

Fordeling jf. forslag til nye vedtægter 

2020

1.076.184

261.007

1.217.138

125.412

2.679.741

Konsekvens 2020

27.333

-30.549

20.098

-16.882

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ændringerne i Naturturisme I/S’ navn og vedtægter er et led i ambitionen om en udnævnelse af områder Det Sydfynske Øhav som UNESCO Global Geopark. Ændringerne understøtter desuden implementeringen af den politiske aftale mellem regeringen og KL på turismeområdet jf. kravet om konsolideringen af den kommunale turismefremme.

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-06-2020

Indstilles.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).

Beslutning i Byrådet den 30-06-2020

Godkendt.

Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Helle Caspersen (V).