Punkt 3 Punkt til behandling fra Venstres byrådsgruppe

Sagsfremstilling

Byrådsmedlem Mette Kristensen (V) ønsker på vegne af Venstres byrådsgruppe følgende optaget på økonomiudvalgets dagsorden den 23. juni 2020:

 

Beslutningstema.

Venstres byrådsgruppe indstiller til økonomiudvalget at undersøge mulighederne for at styrke det maritime beredskab ved at uddanne og etablere et lokalt beredskab af overfladedykkere i Svendborg - og øvrige relevante steder på Fyn.

 

  • Borgmesteren medtager forslaget til drøftelse på kommende møde i Beredskabskommissionen.
  • Alternativt undersøges det, hvorvidt der på andre måder kan skabes større sikkerhed og redningsmulighed til vands.

 

Sagsfremstilling.

Danmark rammes desværre af en del drukneulykker hvert år. De sidste år er flere personer omkommet ved drukneulykker end ved ildebrande. Svendborg kommune har lange kyststrækninger ligesom mange havne er fulde af aktivitet. Kommunen har ambition om i de kommende år at skabe flere aktiviteter, såvel rekreativt som erhvervsmæssige, ved vores havne og kyster. F.eks. ligger Svendborgs nattelivsmiljø helt tæt på havnen.

Vi har mange sejlturister og mange havne fordelt rundt i kommunen. Ved Svendborgsundbroen er der ofte brug for redningsaktioner.

Vi har desuden eksempler på lokale drukneulykker i søer

 

I februar 2020 var en person meget tæt på at drukne i havnebassinet i Svendborg. Personen blev reddet af civile og brandmænd, der hoppede i vandet i overlevelsesdragter. Hvis personen var forsvundet under overfladen ville det lokale beredskab ikke have udstyr til at finde personen.

 

I 2017 var der en ulykkelig hændelse, hvor en dreng druknede under badning i Christiansminde.

Havneudviklingen i Svendborg er i fuld gang. Flere vil bo, opholde sig og studere ved havnen

. 

Det nærmeste svømmedykkerberedskab er i Odense. Udrykningstiden er ca. 25-30 minutter til Sydfyn. 25 minutter er alt for lang tid til, at kunne redde en person. Der er risiko for, at dykkerberedskabet i Odense i nogle tilfælde er optaget.

Overfladedykkere er tænkt som et supplement til det dykkerberedskab, som vil komme fra Odense. Overfladedykkere kan uddannes til et deltidsberedskab på lige fod som brandberedskabet i Svendborg. 

En styrkelse af bådberedskabet styrkes. F.eks. med overfladedykkere vil derfor styrke sikkerheden for alle de borgere og gæster som opholder sig ved og i det Sydfynske øhav. Overfladedykkere er en ret ny uddannelse til lokale beredskaber. 

Overfladedykkere er uddannet til at benytte dykkermaske, snorkel, svømmedragt og

svømmefødder. De kan bruges til redning ved drukneulykker og til eftersøgning i vandet. Overfladedykkere er uddannet til fridykning uden luftflasker.

 

 

Økonomiske konsekvenser

Svendborg Kommune kan fremlægge ønsket om et overfladedykkerberedskab til Beredskab Fyn. Det ville være rimeligt hvis det nye beredskab blev betalt via det samlede budget i Beredskab Fyn, da det eksempelvis også kan bruges som førsteindsats på Sydfyn og Langeland. 

Alternativet er et tilkøb til vores lokale beredskab, betalt af Svendborg Kommune.

 

 

Bilag:

 http://bautransport.dk/Files/Billeder/BAR%20Transport/pdf/Dykkervejledning-2018.pdf?fbclid=IwAR1BKQVt04wOVviYMGyayGbrt0UkRgHCmgWsGH-loTHRBPYuU2fvODk6Ikk

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-06-2020

Beredskab Fyn anmodes i første omgang om en faglig vurdering af forslaget. Sagen forelægges herefter igen i udvalget.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).