Punkt 21 Prækvalifikation af Bolisocial Helhedsplan 2022-25 for Boligselskabet Sydfyn og SAB, Svendborg Andels-Boligforening

Beslutningstema

Anbefaling af ansøgning om prækvalifikation af Boligsocial Helhedsplan 2022-25 for Boligselskabet Sydfyn og SAB, Svendborg Andels-Boligforening.

Indstilling

Direktionen indstiller til byrådets godkendelse,

 

-         At ansøgning om prækvalifikation af boligsocial helhedsplan for perioden 2022-25 for afdelingerne Jægermarken, Toftemarken/Klintemarken /Frilandsvej og Hjerteparken fra Boligselskabet Sydfyn, samt afdelingerne Skovparken, Elmevænget, St. Byhavevej, Strynøvej/Lyøvej, Munkevænget, Sandalsparken og Bispeløkken/Priorvej fra SAB, Svendborg Andels-Boligforening overfor Landsbyggefonden anbefales godkendt.

Sagsfremstilling

Landsbyggefonden (LBF) yder støtte til boligsociale indsatser i almene boligområder, hvor der er konstateret væsentlige problemer af økonomisk, social eller anden karakter. Støtte fra LBF forudsætter, at der er udarbejdet en detaljeret boligsocial helhedsplan for indsatsen. Forinden denne udarbejdelse sættes i værk skal der godkendes en prækvalifikation af LBF.

 

Prækvalifikationen omfatter en kort beskrivelse af helhedsplanens forventede fysiske omfang, sociale udfordringer og forventede indsatsområder. For at komme i betragtning til støtte fra LBF skal beliggenhedskommunen anbefale først prækvalifikationen, og senere forslaget til selve den boligsociale helhedsplan.

 

Der er opnået mange gode resultater i det hidtidige boligsociale arbejde, som f.eks. omhandler emnerne tryghed og trivsel, forebyggelse og forældreansvar samt uddannelse og beskæftigelse. Der er effektfulde aktiviteter så som fritidsjobindsats, mentorprogram, økonomisk rådgivning og opsøgende indsats i forhold til unge voksne. Og der er en klar succes i fraværet af uro i områderne. Når der er et ønske om at videreføre arbejdet med en ny helhedsplan, skyldes det, at der fortsat er store udfordringer, og at der er en stadig tilgang af nye udsatte beboere, særligt til de 10 omfattede almene boligområder. De 10 omfattede boligområder er således betydelig udsatte, når man ser på parametre såsom tilknytning til arbejdsmarkedet, uddannelsesniveau og andelen af beboere med ikke vestlig baggrund. Skovparken er fortsat på listen over udsatte boligområder og områder såsom Sanddalsparken og Jægermarken ville være på Ghettolisten, såfremt afdelingerne havde mere end 1000 beboere.

 

Det boligsociale sekretariat samarbejder bredt med relevante kommunale aktører, uddannelsesinstitutioner, foreninger og erhvervslivet i Svendborg. Flere af delprojekterne gennemføres i samarbejde med kommunale afdelinger, hvorfra der frikøbes medarbejdere til at løse opgaver i boligsocialt regi. Det gælder f.eks. ift. en særlig indsats for unge voksne (På Sporet Igen), som er et samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning, og det evidensbaserede familiekursus HippHopp for forældre til førskolebørn, som gennemføres i samarbejde med daginstitutionerne. Endvidere engagerer den boligsociale helhedsplan en lang række frivillige, blandt andet som lektiehjælpere og mentorer for beskæftigelses- og uddannelsessøgende beboere.

 

Den foreliggende prækvalifikationsansøgning er blevet til i et samarbejde mellem SAB, Boligselskabet Sydfyn og Svendborg Kommune. Ansøgningen omfatter de samme ti afdelinger, som for nuværende er indeholdt i helhedsplan 2018-21. Oprindelig var syv afdelinger en del af helhedsplanen. I 2019 blev afdelingerne Toftemarken/Klintemarken /Frilandsvej, St. Byhavevej og Strynøvej/Lyøvej efter eget ønske, og med godkendelse af LBF, optaget i helhedsplanen. Hensigten med at medtage flere nye områder er begrundet i, at der i disse områder også er konstateret en stærk stigning på de parametre, der kendetegner et udsat område. I drøftelserne om en ny helhedsplan har afdelingsbestyrelserne for disse områder udtrykt en stærkt stigende bekymring for udviklingen.

 

Geografisk grupperer boligafdelingerne sig i 3 områder i den nordlige del af Svendborg by, og er alle beligger indenfor en afstand af 3 km. De ti afdelinger har i alt 3.563 beboere, hvilket forventes at være stigende til 3.900-4.000 beboere frem mod 2021 grundet afslutning af renoveringer i Jægermarken og Toftemarken/Klintemarken/Frilandsvej, opførsel af 20 nye boliger ved Skovparken og ommærkning af 16 ældreboliger til familieboliger i Sanddalsparken.

 

Hovedindsatserne i den kommende helhedsplan lægges op til, i overensstemmelse med kriterierne udmeldt af LBF, at falde indenfor følgende overskrifter:

 

  • Uddannelse og livschancer
  • Beskæftigelse
  • Kriminalitetsforebyggelse
  • Sammenhængskraft og medborgerskab

 

Samlet vil der være tale om en helhedsorienteret indsats med fokus på den enkelte beboer, familierne og boligafdelingerne. Nogle af de mest succesrige aktiviteter fra den nuværende helhedsplan vil blive videreført og videreudviklet ud fra en vurdering af deres relevans set i forhold til målgruppernes behov. Ud fra samme kriterier vil der desuden blive inddraget og udviklet nye aktiviteter. Inden for alle emnerne tænkes der et udbredt samarbejde med mange forskellige og relevante partnere. Herunder kommunen, der i forvejen har et beredskab, som kan styrkes gennem øget samarbejde med det boligsociale arbejde.

 

Det forventes, at LBF godkender prækvalifikationsansøgningen, evt. med mindre justeringer, i efteråret 2020, hvorefter selve arbejdet med udformning af forslag til konkret boligsocial helhedsplan 2022-25 vil ske henover vinteren og frem til sommer 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det vurderes, at det vil være muligt at udvikle og tilpasse det eksisterende Fællessekretariat til også at varetage den kommende boligsociale helhedsplan.

 

Med udvidelsen af Helhedsplan 2022-25 opnås en lille stordriftsfordel, men samtidig betyder den geografiske spredning, at der er brug for flere ressourcer til medarbejdertimer for at sikre den lokale tilstedeværelse og tilgængelighed. Hertil kommer varetagelsen af det daglige samarbejde med 10 afdelingsbestyrelser. Det har desuden vist sig, at der er brug for at afsætte flere midler til at understøtte de administrative og kommunikative opgaver.

 

Der søges om et budget for perioden 2022-25 på i alt 19 mio. kr., hvoraf LBF vil skulle stå for 75% lig med 14,25 mio. kr. og de resterende 4,75 mio. kr. finansieres lokalt i en fordeling 50/25/25 mellem Svendborg Kommune, Boligselskabet Sydfyn og SAB.

 

Svendborg Kommunes medfinansiering på 2,375 mio. kr. udgøres i alt væsentlighed af lønudgift til medarbejder i det allerede eksisterende projekt Nøddeknækker.

Som i den nuværende helhedsplan vil der sideløbende blive ansøgt relevante fonde og på den måde muliggjort yderligere udvikling.

Lovgrundlag

Almenboligloven § 91a

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-06-2020

Indstilles.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).

Beslutning i Byrådet den 30-06-2020

Godkendt. Liste O og Jens Munk var imod. Liste O er imod, da vi dels ikke mener at integrationstiltagene har den ønskede virkning og dels mener at integration, ud fra en principiel betragtning, er et personligt ansvar og ikke en offentlig opgave

Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Helle Caspersen (V).