Punkt 18 Godkendelse af handleplan for bæredygtig udvikling i Svendborg Kommune 2020-2025

Beslutningstema

Godkendelse af handleplan for bæredygtig udvikling i Svendborg Kommune 2020-2025.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalgets godkendelse og endelig vedtagelse i Byrådet, at

  • Handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025 herunder en CO2-reduktionsplan godkendes.
     

Alternativt at,

  • Handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025 herunder CO2-reduktionsplan kvalificeres af ekstern ekspert indenfor bæredygtighed og CO2-reduktion forud for endelig vedtagelse. Miljø- og Naturudvalget anviser finansiering til den eksterne bistand.

Sagsfremstilling

Udkast til handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025 har været drøftet i alle fagudvalg i maj 2020. Alle fagudvalg tiltrådte udkastet, og oversendte følgende bemærkninger til Miljø- og Naturudvalget:
 

  • Social og Sundhedsudvalget:
    • ”Ved kommende revision af handleplanen skal der sættes mere ambitiøse mål for røgfri fremtid.”
  • Kultur- og Fritidsudvalget:
    • ”Udvalget ser frem til at arbejde med bæredygtighed bredt i de kommende samarbejdsaftaler med kulturinstitutionerne. I forbindelse med samarbejdsaftalerne, vil udvalget drøfte, hvordan Bæredygtighedsstrategi 2020 konkret kan udmøntes i de enkelte aftaler.”


På seneste udvalgsmøde den 5. maj 2020 behandlede Miljø- og Naturudvalget udkastet til handleplan for bæredygtig udvikling, og havde følgende bemærkninger:
 

  • ”Der ønskes øget fokus på borgerinvolvering i relation til den grønne omstilling i kommunen som geografisk enhed.
  • Der ønskes fokus på adfærdsregulerende tiltag i den kommunale virksomhed, som kan reducere CO2-udledningen.
  • Der ønskes en årlig CO2-reduktionsplan.
  • Der ønskes en politisk drøftelse på det kommende møde i udvalget i forhold til om køb af grøn strøm kan indregnes i CO2-reduktionen.”

 

Administrationen har efterfølgende tilrettet handleplanen. Den er vedlagt som bilag 1.

Handleplan for bæredygtig udvikling er en handleplan både for Bæredygtighedsstrategi 2020 og Klima- og Energipolitikken.
 

Handleplanen skal sikre, at den bæredygtige udvikling sættes i gang gennem konkrete initiativer i de forskellige fagområder i organisationen, og blandt borgere og virksomheder i Svendborg Kommune. Der foregår allerede mange relevante initiativer rundt omkring i organisationen. De medtagne initiativer er prioriteret af fagområderne.
 

Handleplanen indeholder initiativer og målsætninger indenfor hver af de 8 af FN’s verdensmål, som er medtaget i Bæredygtighedsstrategi 2020. Den bæredygtige udvikling skal ses som en proces, der er i konstant udvikling. Handleplanen skal derfor evalueres og revideres årligt.

 

CO2-reduktionsplan

Administrationen har udarbejdet en tilhørende CO2-reduktionsplan indeholdende tiltag på to niveauer: virksomheds- og geografisk niveau. Planen knytter sig hovedsagelig til verdensmål 13, men inddrager også verdensmål 9, 11, 12, 15 og 17, da disse mål bidrager til CO2-reduktion. CO2-reduktionsplanen er vedlagt som bilag 2.
 

Virksomhedsniveauet bygger på Svendborg Kommunes CO2-opgørelse for kommunen som virksomhed, og delmålet for 2025 er derfor 75% omstilling til vedvarende energi (VE) og 100% VE i 2030. Initiativer omhandler transport (inkl. færgedrift), energiforbrug, skovrejsning og adfærd.
 

Det geografisk niveau bygger på Svendborg Kommunes CO2-opgørelse for kommunen som geografisk enhed, og delmålet for 2025 er derfor 50% omstilling til VE og 100% VE i 2040. Initiativerne for denne del af reduktionsplanen omhandler transport, energi, erhverv, spildevand og adfærd.
 

Der er en del usikkerheder knyttet til estimaterne for økonomien både på virksomhedsniveau og geografisk niveau. For at kende den nøjagtige økonomi skal der indhentes tilbud for hvert initiativ. For nogle initiativer er usikkerhederne så store, at administrationen ikke har estimeret udgiften.
 

Desuden er der en del af initiativerne, som er meget afhængig af national lovgivning og afgiftsregulering. Eksempelvis er det usikkert, hvor hurtigt salget af elbiler tager fart, om overskudsvarme kan anvendes i fjernvarme, og hvilken teknologiudvikling der sker eksempelvis i landbruget.

 

Grøn strøm

Miljø- og Naturudvalget besluttede den 5. maj at drøfte om køb af grøn strøm kan indregnes i CO2-reduktionen. Som led i aftalen med Danmarks Naturfredningsforening (DN) om Klimakommune Plus+, indsender Svendborg Kommune hvert år en CO2-opgørelse til DN. DN tillader ikke, at grøn strøm medregnes som et CO2-reducerende tiltag i afrapporteringen.
 

Administrationen anbefaler derfor, at Svendborg Kommune ikke medregner grøn strøm i CO2-reduktionen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Målsætningerne i handleplanen frem til 2025 er vurderet overvejende mulige at opnå indenfor de nuværende økonomiske rammer. Initiativer, der rækker videre end dem, der fremgår af handleplanen for 2025 forudsætter særskilte bevillinger.
 

Målsætningerne frem mod 2030 i CO2-reduktionsplanen kræver for størstedelen af initiativerne særskilte bevillinger.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 16-06-2020

Det besluttes, at CO2-reduktionsplanen under Handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025 kvalificeres ved Svendborg Kommunes deltagelse i Region Syddanmarks ”DK2020 projekt” forud for planernes endelig vedtagelse.
 

Sagen oversendes til Økonomiudvalget med henblik på at anvise finansiering til deltagelse i projektet.
 

Liste V og Løsgænger Jens Munk kan ikke tilslutte sig beslutningen, idet indkøb af grøn strøm ønskes medindregnet i kommunens CO2 regnskab.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-06-2020

Indstilles, idet der tages stilling til finansieringen i forbindelse med de politiske forhandlinger om budget 2021. Liste V var imod med henvisning til mindretalsudtalelsen fra Natur- og Miljøudvalget.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).

Beslutning i Byrådet den 30-06-2020

Udgik.

Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Helle Caspersen (V).