Punkt 12 Tvedvej 2 - Offentliggørelse af planforslag

Beslutningstema

Offentliggørelse af forslag til lokalplan 656 – Etageboliger ved Tvedvej i Svendborg, samt tilhørende kommuneplantillæg.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, med endelig godkendelse i Byrådet, at

  • Forslag til kommuneplantillæg 2017-2029 nr. 25, samt forslag til lokalplan nr. 656 offentliggøres i 8 uger.
  • Der ikke udarbejdes miljøvurdering af planforslagene. Afgørelsen herom offentliggøres sammen med planforslagene.

 

Sagsfremstilling

Baggrund

Ejer af Tvedvej 2 har anmodet Svendborg Kommune om et nyt plangrundlag for den tidligere amtmandsvilla og den omkringliggende park.

Det nye plangrundlag skal give mulighed for, at villaen kan indrettes med lejligheder, og at der kan opføres nye etageboliger i parken.

Processen frem til nu

  • Teknik- og Erhvervsudvalget igangsatte forudgående høring d. 9. maj 2019.
  • Forudgående høring blev gennemført i perioden 29. maj til 10. juli 2019, inklusiv borgermøde.
  • På baggrund af den forudgående høring besluttede Teknik- og Erhvervsudvalget d. 7. november 2019, at igangsætte udarbejdelse af planforslag, dog med en reduktion af bebyggelsesprocenten fra ca. 60 til ca. 50 %.
  • Projektet tilrettes i overensstemmelse med politisk beslutning, se illustration herunder.
  • Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede d. 6. februar 2020, at prioritere planlægningen for Tvedvej 2 med et tillæg til den nuværende kommuneplan 2017-2029 og en ny lokalplan. Tvedvej 2 blev prioriteret sammen med to andre projekter – udvikling af Skårup Seminarium og Søfartsskolen i Kogtved.

Illustrationen t.v. er skitseoplægget inden reduktion af bebyggelsesprocent, illustratione t.h. er efter. Skitseprojektet er reduceret således, 1: boligblok nærmest Tvedvej er fjernet, 2: boligblok er reduceret fra 4 til 3 etager. Bebyggelsen mod øst er uændret. Inkl. amtmandsvillaen er bebyggelsesprocenten for lokalplanens område herefter ca. 52 %.

Om kommuneplantillægget

For at sikre den nødvendige overensstemmelse mellem kommuneplan og lokalplan, er der sideløbende med lokalplanen udarbejdet et tillæg til Kommuneplan 2017-2029 (nr. 25).

Kommuneplantillægget giver mulighed for, at området kan anvendes til boligområde i form af etageboliger.

Den tilhørende ramme gør det muligt, at planlægge for etageboliger i op til 4 etager. Ud over indretning af boliger i den bevaringsværdige amtmandsvilla giver rammen mulighed for at opføre maksimalt 6.000 etagemeter nybyggeri.

Rammen indeholder en række særlige bestemmelser, der skal sikre, at fortætningen af området sker under hensyn til amtmandsvillaen, parken og omgivelserne. Herudover ønskes mulighed for at etablere en offentlig adgang til stier gennem området.

Om lokalplanen  

Lokalplanen har til formål at sikre, at: 

  • den tidligere amtmandsvilla bevares og fortsat vil være en fremtrædende karakter i området som helhed.
  • omdannelse af den tidligere Amtmandsbolig sker i overensstemmelse med bygningens oprindelige arkitektur.
  • den nye boligbebyggelse via varierende etageantal/højder og forskudte placeringer underlægger og tilpasser sig amtmandsvillaen, terrænet og omgivelserne.
  • den nye boligbebyggelse fremstår let i sit materialevalg og udtryk.
  • interne veje, stier og parkeringspladser via udformning og materialer understøtter oplevelsen af parken.

Amtmandsvillaen

Lokalplanen indeholder bevarende bestemmelser for villaen, herunder at villaen ikke må nedrives og at istandsættelse og renovering af udvendige bygningssider skal ske med respekt for bygningens oprindelige arkitektur og materialeholdning.

 

Lokalplanen giver dog mulighed for, at lejlighederne hver især kan forsynes med én altan, der er tilpasset amtmandsvillaen. Lokalplanen detailregulerer derfor altanerne i forhold til antal, størrelse, udformning, fastgørelse og materiale/farvevalg.

Disponering af ny bebyggelse

Området er disponeret med bebyggelse mod henholdsvis øst og vest.

Lokalplanen udlægger byggefelter, som fastlægger placeringen af etageboligerne. Byggefelterne skal være med til at sikre en udsigtskile fra amtmandsvillaen mod byen og sundet, og omvendt.

Hvert byggefelt er angivet med et maksimalt etageantal, som skal sikre, at bebyggelsen fremstår med varierende højder, som tilpasser sig amtmandsvillaen, terrænet og den omgivende bebyggelse. Således trapper bebyggelsen ned i højde i forhold til kolonihaveområdet mod syd, mens bebyggelsen er højere op mod amtmandsvillaen, dog uden at overstige højdekoten på villaens tagryg.   

Byggefelterne forskyder sig i forhold til hinanden for at skabe lethed og bevægelse, og for at skabe rum i bebyggelsen.  Forskydningerne giver ligeledes plads til områdets bevaringsværdige træer

Miljøvurdering

Planerne er screenet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Resultatet er, at der ikke skal udarbejdes en miljørapport, da miljøscreeningen viser, at der ikke forventes væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen er vedlagt som bilag 3 ” Afgørelse om ikke miljøvurdering af planforslag”.

Det videre forløb

Planforslagene udsendes i offentlig høring i minium 8 uger, hvorefter Teknik- og Erhvervsudvalget, samt Byrådet træffer endelig afgørelse om planerne.  Afgørelse i forhold til miljøvurdering offentliggøres med klagefrist på 4 uger.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifterne i forbindelse med planlægningen af forslag til kommuneplantillæg og forslag til lokalplan finansieres indenfor Plan og Udviklings eksisterende rammer.

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Bosætningsstrategi 2020

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 18-06-2020

Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.
 

Liste Ø kan ikke godkende indstillingen og afgiver følgende mindretalsudtalelse:

Enhedslisten kunne ikke støtte lokalplanen, da den har alt for højt og tæt byggeri, som heller ikke stilmæssigt respekterer den gamle amtmandsbolig. 

 

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (liste Ø), Stedfortræder Jesper Kiel (liste Ø).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-06-2020

Indstilles. Liste Ø var imod med henvisning til mindretalsudtalelsen fra Teknik- og Erhvervsudvalget.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).

Beslutning i Byrådet den 30-06-2020

Godkendt. Liste Ø var imod med henvisning til mindretalsudtalelsen fra Teknik- og Erhvervsudvalget.

Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Helle Caspersen (V).