Punkt 9 Administrationsgrundlag for kystbeskyttelse i Svendborg Kommune

Beslutningstema

Vedtagelse af administrationsgrundlag for kystbeskyttelse i Svendborg Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, at

  • forslag til administrationsgrundlag for kystbeskyttelse i Svendborg Kommune godkendes.

Sagsfremstilling

Som følge af, at Svendborg Kommune er blevet myndighed for sager om kystbeskyttelse indenfor kommunens grænser, har administrationen udarbejdet et forslag til administrationsgrundlag for kystbeskyttelse – se vedlagte Bilag 1 Version 1.0 Administrationsgrundlag for kystbeskyttelse i Svendborg Kommune.
 

Af administrationsgrundlaget fremgår den lovhjemmel, som kommunen har fået til at behandle kystsager og en beskrivelse af hvilke hensyn, som skal afvejes ved vurdering af hver enkelt sag om kystbeskyttelse.
 

I administrationsgrundlaget er også medtaget byrådets mål og retningslinjer for kysterne fra gældende kommuneplan KP17 samt en beskrivelse af procedure for sagsbehandling af en kystbeskyttelsessag.

 

Status på kystsager
Svendborg Kommune fik ved myndighedsoverdragelsen den 1. september 2018 overdraget syv ikke-afsluttede sager fra Kystdirektoratet. Heraf var to ansøgninger og fem var anmeldelser. Ansøgningerne er afsluttet samt en lovliggørelsessag. Resten af lovliggørelsessagerne er ikke afsluttet.
 

Der tilgik ikke ekstra ressourcer til kommunen i forbindelse med myndighedsoverdragelsen.
 

Efter den 1. september 2018 er der indgået mange forespørgsler om kystbeskyttelse fra lodsejere af kystmatrikler og afholdt møder med flere grundejerforeninger (Stokkebæk Strand, Klintholm Strand, Elsehoved, Smørmosen) ligesom der er indgået flere borgeranmeldelser om udført kystbeskyttelse.

Det har resulteret i en række nye sager heraf seks anmeldelser (to er afsluttet) og fem ansøgninger (ansøgninger mangler oplysninger eller er ikke indgået endnu).
 

Sagerne har typisk omhandlet hård kystbeskyttelse ved skråningsbeskyttelse/stenkastning.
 

Svendborg Kommune har oparbejdet en del erfaring med behandling af kystbeskyttelsessager og har pt. truffet fem afgørelser, hvoraf én er påklaget og efterfølgende stadfæstet ved Miljø- og Fødevareklagenævnet.
 

Som følge heraf og med udspring i lovgrundlag, uddannelsesforløb ved Kystdirektoratet og viden om deres praksis, er nærværende udkast til administrationsgrundlag for kystbeskyttelse i Svendborg Kommune (Bilag 1 Version 1.0 Administrationsgrundlag for kystbeskyttelse i Svendborg Kommune) blevet udarbejdet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Kun ved kommunale fællesprojekter (kystbeskyttelseslovens kapitel 1a-projekter), kan der være direkte afledte økonomiske konsekvenser for kommunen – se nærmere beskrevet i Bilag 1 Version 1.0 Administrationsgrundlag for kystbeskyttelse i Svendborg Kommune.
Ressourcer til kommunens sagsbehandling afholdes indenfor de eksisterende økonomiske rammer.

Lovgrundlag

Lovbekendtgørelse om kystbeskyttelse, LBK nr 57 af 21/01/2019, § 3, stk. 1
Lovbekendtgørelse om miljøvurdering, LBK nr 1225 af 15/10/2018, bilag 2, pkt. 10k
Bekendtgørelse om kysthabitat, Bek nr 654 af 19/05/2020, § 3, stk. 1
Lov om klageadgang LOV nr 646 af 19/05/2020

Inklusion af anden lovgivning som:
Bekendtgørelse af lov om planlægning LBK nr 287 af 16/04/2018
Bekendtgørelse af lov om naturbeskyttelse LBK nr 240 af 13/03/2019
Bekendtgørelse af lov om skove LBK nr 315 af 28/03/2019
Bekendtgørelse af lov om vandløb LBK nr 1217 af 25/11/2019.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 16-06-2020

Indstillingen godkendes.