Punkt 3 Virksomhedsplan 2020

Beslutningstema

Natur og Miljø udarbejder hvert år en virksomhedsplan for opgaver i afdelingen. Planen for 2020 har specifikt fokus på de opgaver, der på grund af personaleressourcer, vil blive nedprioriteret i 2020.

 

I forhold til ressourceforbruget på natur og miljøbeskyttelse anvender Svendborg Kommune væsentlig mindre end gennemsnittet i de øvrige kommuner i regionen og på landsplan. Endvidere er opgaver i forbindelse med den grønne omstilling og vandplanarbejdet vokset betydeligt de senere år, og personaleressourcerne i afdelingen har tilsvarende ikke fulgt med udviklingen, tværtimod da afdelingen i 2018 blev reduceret med ca. 3,5 årsværk.

Indstilling

Direktionen anbefaler, at

  • Miljø og Naturudvalget drøfter opgaveløsningen indenfor udvalgets ansvarsområde med henblik på vurdering og prioritering af det politiske serviceniveau

Sagsfremstilling

Miljø og Naturudvalget har ved møde i maj 2020 anmodet administrationen om at tydeliggøre, hvilke opgaver, der er prioriteret og nedprioriteret. Natur og miljøområdet har i 2018 gennemført besparelser svarende til ca. 4 årsværk. Mængden af opgaver har imidlertid ikke blevet mindre, tværtimod. Det betyder, at der er i Natur og Miljø er nødvendigt at foretage en stram prioritering af opgaverne. Opgaver med den grønne omstilling, herunder klimadagsordenen er blevet betydeligt mere omfattende end tidligere, og arbejdet med vandplanerne, herunder gennemførelse af vandplansprojekter har vist sig at være tidskrævende opgaver. I forbindelse med budgetforhandlingerne i 2019 blev det besluttet at tilføre 1 ekstra årsværk til grundvand og vandforsyningsområdet pr. 1. juli 2020, da arbejdet med indsatsplanerne blev opprioriteret.

 

Der er ved bilag 1 vedlagt uddrag af virksomhedsplan 2020 for Natur og Miljø, hvor fokus er på de opgaver, der administrativt bliver nedprioriteret som følge af afdelingens samlede personaleressourcer. De opgaver, der er prioriteret er myndighedsopgaver – for eksempel miljøgodkendelser, tilladelser og tilsyn, som er daglige driftsopgaver samt opgaver, der allerede er politisk besluttet at gennemføre, herunder planer og projekter, er kort beskrevet under hvert sagsområde.

 

Planen er udarbejdet for at give et samlet overblik over de opgaver, der nødvendigvis må nedprioriteres for at sikre balance imellem ressourcer og opgaveløsning på området. Såfremt flere opgaver skal løftes eller sagsbehandlingstider på myndighedsområdet ønskes nedbragt, vil det være nødvendigt at tilføre ekstra personaleressourcer.

 

Natur og Miljø består pr. 1 juli 2020 af en afdelingsleder og 25 specialiserede miljømedarbejdere. I virksomhedsplanen er et årsværk sat til 1.240 timer effektiv arbejdstid, dvs ferie, sygdom, interne møder, kurser mv ikke er indregnet i dette tal. Afdelingen råder derfor over 29.760 timer pr. år. Heraf er 3.740 timer, svarende til ca. 3 årsværk, reserveret til opgaver, der skal løses for Langeland og Ærø kommuner.

 

Siden strukturreformen i 2007 har Svendborg Kommune udført en række opgaver på natur- og miljøområdet for Langeland og Ærø kommuner, i daglig tale – det forpligtende samarbejde. Natur og Miljø har lavet delaftaler med Langeland og Ærø kommuner om at løse opgaver svarende til hhv. ca. 2.040 og 1.700 timer pr. år.

 

Samlet antal årsværk til løsning af opgaver for Svendborg Kommune er således knap 22 årsværk.

Som det fremgår af virksomhedsplanen for 2020 med fokus på de opgaver, der er nedprioriteret, anslås, at der mangler ca. 9 årsværk i Natur og Miljø for at kunne løse de opgaver, der er nedprioriteret.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det kan have negative erhvervsmæssige konsekvenser, såfremt der er lang sagsbehandlingstid på myndighedsopgaverne, herunder miljøvurderinger.

Lovgrundlag

-

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 16-06-2020

Virksomhedsplanen, herunder serviceniveauet for 2020, blev taget til efterretning med bemærkning om, at der ønskes udarbejdet et budgettema vedrørende genopretning af Natur- og Miljøområdets myndigheds- og driftsarbejde.