Punkt 18 Svendborg Kommunes udviklingsstrategi 2023-2035

Beslutningstema

Som en del af arbejdet med den kommende strategi for Svendborg Kommunes langsigtede udvikling er der udarbejdet et foreløbigt udkast til to typer visioner for fremtidens Svendborg Kommune. Forslagene fremlægges til drøftelse i Økonomiudvalget, der skal beslutte hvilken type, der skal arbejdes videre med.

Indstilling

Direktionen indstiller til Økonomiudvalget,

 

  • At vælge type 1 eller 2 som udgangspunkt for det videre arbejde med at færdiggøre udkast til politisk kvalificering og beslutning

Sagsfremstilling

Kommunalbestyrelsen vedtog i januar 2020 at udarbejde en strategi for Svendborg Kommunes langsigtede udvikling, herunder at strategien skal tage udgangspunkt i følgende fem styrker: Natur, Kultur, Det maritime område, Turisme og Uddannelse. Med en ny udviklingsstrategi vil Kommunalbestyrelsen dermed sætte en udviklingsretning, der gør styrkepositionerne tydeligere og i højere grad udnytter deres potentiale for at fastholde og tiltrække borgere, virksomheder og investeringer. Strategien forventes blandt andet at indeholde en vision samt beskrivelse af de enkelte styrkepositioner, herunder hvordan de skal udvikles og hvilke signaturprojekter, der forventes at blive sat i gang.

 

For at inddrage borgerne i udarbejdelsen af strategien blev der afholdt et borgermøde den 28. april. Her gav deltagerne input til en vision for fremtidens Svendborg Kommune. Med afsæt heri udarbejdede administrationen et udkast til en foreløbig vision. Forslaget blev drøftet i alle udvalg i juni 2022 med henblik på kommentering og foreløbig godkendelse – jf. Bilag 1: Beslutningsprotokol KB 28062022.

 

Med afsæt i udvalgenes kommentarer samt løbende input fra borgere og fagområderne er der nu udarbejdet vedlagte udkast til to typer af visioner – jf. Bilag 2: To typer udkast til vision for fremtidens Svendborg Kommune. I begge typer er udvalgenes kommentarer forsøgt indarbejdet og fremgår med gule markeringer.

 

Vedr. forslag 1:

Forslaget er skrevet som en række maleriske nedslag i en fiktiv hverdag fortalt ud fra den fremtid, som strategien peger på.

 

Fordelen er, at man med et rigt billedsprog hurtigere skaber konkret forestilling om, hvad det fremtidsbillede kan indebære og nemmere vækker motivationen for at nå derhen. Desuden skiller formatet sig ud fra andre kommuners visioner ved at læne sig op ad Cittaslow og Svendborg som kulturel hotspot ved at være skrevet i en stil, der er nærværende, kreativ og tager sin tid.

 

Ulempen er, at konkretisering i kommunikation altid betyder, at vi må ”zoome ind” på detaljer og dermed fravælger andet udenom. Vi kan ikke beskrive alle elementer vedkommende og samtidig holde det kort.

 

Vedr. forslag 2:

Forslaget er et mere klassisk visionsformat, der søger at rumme alle strategiens udviklingsretninger i mere abstrakte begreber. Her låner vi af de overordnede ord, der beskriver Cittaslow-bevægelsens værdier.

Styrkerne er direkte listet op og det er kort beskrevet i helt overordnede vendinger, hvad man vil med de styrker.

 

Fordelen ved version 2 er, at man kan argumentere for, at den rummer det meste af strategien. Den tjener som en form for resumé. Til gengæld er det sværere for læseren at forestille sig det virkelige liv, som visionen står for.

 

 

Økonomiudvalget er politisk styregruppe for arbejdet med udviklingsstrategien. Derfor anbefaler administrationen, at Økonomiudvalget vælger hvilken type, der arbejdes videre med. På de relevante fagudvalgs samt Økonomiudvalgets temamøde i december bliver der mulighed for at give input til selve indholdet af den valgte visionstype. Det samme gælder, når Kommunalbestyrelsen holder temamøde om den samlede strategi i februar 2023.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen vurderes ikke at have økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.

CO2-Konsekvensvurdering

Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Planloven

Sagen afgøres i

Økonomiudvalget

Beslutning i Økonomiudvalget den 22-11-2022

Udsat.