Punkt 5 Ansættelsesvilkår for lærere fra Den Frie Lærerskole i Ollerup

Beslutningstema

Orientering om status på anvendelse af lærere, som er dimitteret fra den Frie Lærerskole i Ollerup, herunder ansættelsesvilkår.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- Unge og Uddannelsesudvalget drøfter sagen.

Sagsfremstilling

På udvalgsmøde for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 5. oktober 2022 ønskede udvalget en orienteringssag på et kommende møde, som belyser anvendelsen af lærere fra den Frie Lærerskole i Ollerup.

 

Reglerne for hvem der kan ansættes til undervisning i folkeskolen, er bestemt i Lov om folkeskole. Loven fastsætter at for varetagelse af undervisningen i folkeskolens 1.-10. klasse skal underviseren have gennemført uddannelsen til lærer i folkeskolen eller anden læreruddannelse, der er godkendt af børne- og undervisningsministeren. Der kan ansættes personer med særlige kvalifikationer til at undervise i enkelte fag. Varetagelse af undervisningen i børnehaveklassen forudsætter uddannelse til pædagog eller lignende, hvor uddannelsen ligeledes er godkendt af børne- og undervisningsministeren. På 1.-3. klassetrin kan en pædagog også varetage afgrænsede undervisningsopgaver inden for sine kompetencer og kvalifikationer. I helt særlige tilfælde, hvor det ikke er muligt at ansætte personer som nævnt ovenfor til at varetage undervisningen, kan kommunalbestyrelsen fravige loven.

 

Børne- og undervisningsministeren har fastsat regler for lærere som dimitterer fra Den Frie Lærerskole i Ollerup i Bekendtgørelse om prøver for lærere, der er dimitteret fra Den Frie Lærerskole i Ollerup (Ollerupprøven). Her fremgår det, at lærere, der er dimitteret fra Den Frie Lærerskole i Ollerup, kan opnå ret til ansættelse på lige fod med personer, der har gennemført uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen, ved at bestå en afsluttende prøve i mindst to undervisningsfag, der indgår i uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen med mindst 02 for hvert undervisningsfag. Prøverne skal aflægges på en professionshøjskole, der udbyder uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen.

 

Overenskomsten for lærere i folkeskolen er en uddannelsesoverenskomst jf. ovenstående, hvilket betyder, at det er gennemførslen af en godkendt læreruddannelse, som giver ret til ansættelse på overenskomstens vilkår.

 

Pr. 5. oktober 2022 er der 10 fastansatte lærere, som er dimitteret fra Den Frie Lærerskole i Ollerup uden bestået Ollerupprøve ansat i Svendborg Kommune. Disse er ansat som Lærer med særlige kvalifikationer jf. ovenstående. Lønmæssigt er disse indplaceret lavere end personer med ret til ansættelse som folkeskolelærer jf. Svendborg Kommunes generelle forhåndsaftale om løn med den forhandlingsberettigede organisation. Dimittender med bestået Ollerupprøve er ansat som folkeskolelærere og antallet af disse kan derfor ikke opgøres i de administrative systemer. Har dimittenden fra den Frie Lærerskole i Ollerup bestået Ollerupprøven, er både løn- og øvrige ansættelsesvilkår identiske med lærere, som er dimitteret fra en professionshøjskole.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Lov om folkeskole §28-30.

 

Bekendtgørelse om prøver for lærere, der er dimitteret fra Den Frie Lærerskole i Ollerup (Ollerupprøven) BEK nr 1545 af 10/12/2015.

Sagen afgøres i

Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.

Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 09-11-2022

Drøftet. Forstander for Den Frie Lærerskole deltog inden udvalgets behandling af punktet.