Punkt 15 Dispensation til mødelokale i grønt område.

Beslutningstema

Ejer af ejendommen ønsker at opføre en bygning i et grønt område. Det er i strid med den gældende lokalplan og kræver derfor en dispensation.

Sagen fremlægges til udvalget med henblik på at beslutte, om der skal meddeles dispensation fra lokalplanen.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og lokalsamfundsudvalgets godkendelse,

 

  • A. at der meddeles dispensation fra lokalplanen, så der må opføres en bygning i et grønt område.

 

eller

 

  • B. at der meddeles afslag på den ansøgte dispensation fra lokalplanen til at kunne opføre en bygning i et grønt område.

Sagsfremstilling

Sagen handler om ejendommen på Fåborgvej 44, 5700 Svendborg – Sydfyns Elforsyning (SEF), se bilag 1 (Bilag 1. Luftfoto 2022)

 

Ejer af SEF ønsker at opføre en ”Mødehytte” til afholdelse af interne møder. SEF er steget i medarbejderantal og har derfor behov for ekstra mødefaciliteter, se bilag 2 (Bilag 2. Ny bæredygtigt mødefacilitet på grønt område ved SEF A/S).

 

Opførslen forudsætter en dispensation fra den gældende lokalplan, se bilag 3 (Bilag 3. Lokalplan nr. 537). Lokalplanens § 3.1 beskriver hvad det grønne område, delområde 3, må anvendes til. Af denne fremgår følgende:

 

 Delområde 3 må anvendes som grønt område, herunder regnvandsbassin.

 

Ligeledes står der i lokalplanens § 7.3 hvad type bebyggelse med hensyn til omfang samt placering der må opføres i delområde 3:

 

Inden for delområde 2 og 3 må der kun opføres enkelte mindre bygninger, som måtte være nødvendige for områdernes drift.

 

En ”Mødehytte” kan ikke indeholdes i de to ovenstående beskrivelser. Den er derfor i strid med lokalplanens anvendelsesbestemmelser.

Der kan kun gives dispensation fra en lokalplan, hvis det ønskede tiltag ikke er i strid med planens principper og kun hvis anvendelsen ligger meget tæt op ad det, der var tiltænkt i lokalplanen.

 

Det er administrationens vurdering, at der som udgangspunkt ikke kan dispenseres fra anvendelsesbestemmelserne i dette tilfælde, idet en personalefacilitet via en ”Mødehytte” ikke ligger tilstrækkelig tæt op ad det, der var tiltænkt i lokalplanen.

 

Det vurderes tilmed, at ejers fokus på bæredygtighed ikke er et tilstrækkeligt væsentligt sagligt argument for en dispensation til opførsel af en ”Mødehytte”. Det samme gør sig gældende, selvom ”Mødehytten” i betydelig grad tilpasses i det naturlige landskab. Det er derfor administrationens vurdering, at der bør gives et afslag på ansøgningen, beslutningsmulighed B. Dette vurderes fordi, den ønskede bygning med stor sandsynlighed vil være i strid med lokalplanens principper. Det betyder, at en dispensation kan forventes underkendt, hvis sagen påklages til Planklagenævnet. Hvis en afgørelse om dispensation bliver underkendt i Planklagenævenet, skal den ulovlige anvendelse ophøre eller der skal udarbejdes en lovliggørende lokalplan.

 

Ifølge lokalplanen er der mulighed for at opføre flere/ekstra mødefaciliteter på ejendommen, idet der er et område 1B som fortsat er ubebygget og som må anvendes til administration og lager.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant.

Lovgrundlag

Planloven.

Sagen afgøres i

Plan og lokalsamfundsudvalget.

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 06-09-2022

Indstillingens model A bringes til afstemning:

 

For forslaget stemmer 3 medlemmer: Birger Jensen (V), René Haahr (V) og Torben Frost(A)

Imod forslaget stemmer 4 medlemmer: Flemming Madsen(A), Pia Dam(A), Ib Knudsen (Ø) og Arne Ebsen (F).

 

Indstillingens model B bringes til afstemning:

 

For forslaget stemmer 4 medlemmer: Flemming Madsen(A), Pia Dam(A), Ib Knudsen (Ø) og Arne Ebsen (F).

Imod forslaget stemmer 3 medlemmer: Birger Jensen (V), René Haarhr (V) og Torben Frost(A).

 

Dermed blev indstillingens model B godkendt, hvormed der gives afslag på den ansøgte dispensation.

 

Afbud: Per Nykjær Jensen (V). Stedfortræder: Birger Jensen (V).