Punkt 10 Vedtagelse af planlægning for Apotekerhaven i Gudbjerg

Beslutningstema

Sagen forelægges med henblik på kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse af kommuneplantillæg samt beslutning om at ophæve en del af gældende lokalplan for at muliggøre en apotekerhave i Gudbjerg.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

  • at vedtage kommuneplantillæg 2021.06
  • at ophæve Lokalplan 20a for den del som omfatter matrikel 64b, Gudbjerg By, Gudbjerg.

Sagsfremstilling

Baggrund

Menighedsrådet for Gudbjerg-Gudme-Brudager Pastorat ønsker at opføre en mindehave til kirkelige og offentlige formål på Byvej 34 i Gudbjerg Sydfyn. Mindehaven er til ære for den forhenværende apoteker Christian Ditlev Ammentorp Hansen, der grundlagde det firma, der i dag hedder Chr. Hansen Holding. Mindehaven får navnet ”Apotekerhaven”.

 

Matrikel 64b Gudbjerg By, Gudbjerg (Byvej 34, Gudbjerg), hvor mindehavne skal placeres, er i kommuneplanen udlagt til boligområde og er desuden omfattet af Lokalplan nr. 20a ”Boligområde i Gudbjerg (Lakkendrupvej-Byvej-Kirkevej)”. Området er i lokalplanen ligeledes udlagt til boligområde. Det er nødvendigt at ændre plangrundlaget for at muliggøre, at matriklen kan anvendes til en offentlig mindehave.

 

Nyt plangrundlag

Forslag til Kommuneplantillæg 2021.06 inddrager matrikel 64b Gudbjerg By, Gudbjerg i kommuneplanrammen for Gudbjerg Kirke udlagt til offentlige formål. Samtidig stilles der forslag om at ophæve den del af Lokalplan 20a som omfatter matrikel 64b Gudbjerg By, Gudbjerg. Ved en endelig vedtagelse vil det betyde, at matriklen fortsat er beliggende i byzone og kun er reguleret af kommuneplanrammen og af bygningsreglementets bestemmelser.

 

Høring

Forslag til kommuneplantillæg samt forslag om delvis ophævelse af lokalplan 20a har været i offentlig høring fra den 29. juni til og med den 10. august 2022. Der er indkommet ét høringssvar fra en nabo til matrikel 64b Gudbjerg By, Gudbjerg.

 

I Høringssvaret fremføres, at de som nærmeste nabo ikke tidligere er blevet kontaktet ang. projektet. De vil gerne vide hvad ændringerne af planerne betyder for dem og se de tegninger der er for parken. Nabo har et ønske om at ny beplantning ikke komme for tæt på/vokser for højt op ved deres matrikel.

 

Ændringen af planerne betyder, at det ikke vil være muligt at etablere en bolig på matrikel 64b Gudbjerg By, Gudbjerg. Fremadrettet kan matriklen anvendes til park eller have til kirkelige og offentlige formål. Matriklen vil fortsat være beliggende i byzone og er reguleret af kommuneplanrammen og af bygningsreglementets bestemmelser.

 

Tegningerne for parken fremgår ikke af kommuneplantillægget, da kommuneplanrammen kun bestemmer anvendelsen af området. Kommuneplanrammen indeholder ikke bestemmelser for hvordan området skal beplantes. Der gøres opmærksom på at beplantning i skel er omfattet af hegnsloven. Menighedsrådets tegninger for parken er vedlagt som Bilag 4.

 

Det er administrationens anbefaling af høringssvaret ikke giver anledning til ændringer inden den endelige vedtagelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Økonomiudvalget har den 23. juni 2020 besluttet at bevillige 500.000 kr. til projektet fra puljen anlægsprojekter i lokalområderne. Projektet kan realiseres efter en endelig vedtagelse af kommuneplantillægget samt ophævelse af en del af Lokalplan 20a. Der vil ikke være yderligere økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune i forbindelse med beslutningen.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen væsentlig konsekvens i forhold til CO2

Lovgrundlag

Planloven

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 06-09-2022

Indstillingen blev godkendt.

 

Afbud: Per Nykjær Jensen (V). Stedfortræder: Birger Jensen (V).