Punkt 8 Udmøntning af "Grøn pulje" i Svendborg Kommune

Beslutningstema

Ifølge ”Loven om fremme af vedvarende energi” skal opstillere af store energianlæg indbetale et beløb til kommunen, når anlægget tages i brug. Loven bestemmer, at kommunen skal oprette en såkaldt ”Grøn pulje” og fastlægge retningslinjer for puljen mv. Der skal træffes beslutning om retningslinjer for ”Grøn Pulje” i Svendborg Kommune

Indstilling

Direktionen indstiller, at Plan- og Lokalsamfundsudvalget overfor Kommunalbestyrelsen anbefaler, at

  • Kompetencen vedrørende tildeling af midler i ”Grøn Pulje” i Svendborg Kommune fremover delegeres til Plan- og Lokalsamfundsudvalget
  • Afsætte 8% af ”Grøn Pulje” til administrationen af puljen.
  • Godkende forslag til kriterier for udmøntning af ”Grøn Pulje” med henblik på udsendelse i høring hos Svendborg Kommunes lokalråd forud for endelig vedtagelse i Plan– og Lokalsamfundsudvalget.

Sagsfremstilling

Lov om fremme af vedvarende energi har til formål at fremme produktion af energi fra vedvarende energikilder i overensstemmelse med klima- og miljømæssige samt samfundsøkonomiske hensyn. Afhængigheden af fossile brændstoffer skal nedbringes, forsyningssikkerheden sikres og udledningen af CO2 og andre drivhusgasser nedbringes.

 

Loven bestemmer, at opstillere af store vedvarende energianlæg skal indbetale et beløb, svarende til 40.000 kr. pr. MW ved solcelleanlæg og 125.000 kr. pr. MW ved landvindmøller til en ”Grøn Pulje”. Disse midler kan ansøges af lokale borgere og anvende til projekter til gavn for naboer til vedvarende energianlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt.

 

Der skal træffes beslutning om, hvordan midlerne skal udmøntes.

 

Puljens primære formål er at sikre en accept af vedvarende energianlæg og sikre en lokal forankring og fællesskab om den grønne omstilling. Staten har placeret ansvaret for udmøntningen på kommunalt niveau med henblik på at sikre, at kommunen og lokale – herunder også enkeltpersoner, som f.eks. naboer til energianlæg – kan få indflydelse på brugen af midlerne.

 

Når et energianlæg tages i brug, skal kommunalbestyrelsen godkende indtægten fra energiselskabet samt godkende at en tilsvarende udgift anvendes til udbetaling af støtte, jf. puljens formål.

 

Det anbefales, at kommunalbestyrelsen delegerer beslutningskompetencen for tildeling af midler til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, som godkender kriterierne for puljen. Selve udvælgelsen af projekter foregår administrativt.

 

Siden ordningen er trådt i kraft, er solcelle-anlægget i Tved blevet taget i brug. Der er blevet indbetalt 999.600 kr. (24,99MW x 40.000 kr.).

 

Den 29. juni 2021 besluttede det daværende byråd, at der må opstilles yderligere 3 vindmøller og 84 ha solceller i Svendborg Kommune. Der kan derfor forventes flere midler i en”Grøn Pulje” fremadrettet.

 

Loven tillader, at kommunalbestyrelsen kan afsætte op til 8 procent af de indbetalte midler fra en opstiller til dækning af kommunens administration af midlerne i ”Grøn Pulje”, herunder til indkaldelse af ansøgninger, udvælgelse af projekter, tildeling af tilsagn om tilskud og udbetaling.

 

I bilag 1 (bilag 1. Kriterier for "Grøn pulje" i Svendborg Kommune) er formålet med ”Grøn Pulje” beskrevet, hvem der kan søge støtte, kriterier for støtte mm. Puljen er primært henvendt til de nærmeste naboer til anlæggene, men kan også søges af andre borgere i kommunen.

 

Administrationen anbefaler, at den grønne pulje først og fremmest skal bruges til projekter, der afhjælper gener fra anlæggene, og dernæst grønne tiltag, der enten udmønter kommunens klima- og energipolitik, Bæredygtighedsstrategi 2020 eller Svendborg Kommunes Klimahandleplan.

 

Der kan være tale om en række forskellige typer af grønne tiltag, f.eks. energibesparelser, øget biodiversitet, bæredygtig byudvikling, CO2 reduktion, mm. Dette i forventning om, at de mange muligheder vil fremme borgernes iderigdom og i respekt for lokalområdernes forskellighed.

 

Overordnet gælder:
 

  • At midlerne som hovedregel skal anvendes inden for en radius på 4,5 km. fra anlægget
  • At der kan tages særligt hensyn til de allernærmeste naboer

 

Projekter vil blive prioriteret og tildelt point efter nedenstående kriterier:

 

Ansøgere:

  1. Naboer inden for seks gange møllehøjde.
  2. Naboer inden for 200 meter fra et solcelleanlæg
  3. Naboer der bor i en radius på 4,5 km fra anlægget.
  4. Lokale borgere i kommunen som indsender projekter, som understøtter kommunens vedtagne klima- og energipolitik, Bæredygtighedsstrategi 2020 eller Svendborg Kommunes Klimahandleplan.

 

Projektets formål:

  1. projektet afhjælper gener fra de vedvarende energianlæg
  2. projekter til gavn for de nærmeste naboer (ansøgerkategori 1. – 3.)
  3. projektet understøtter Svendborg Kommunes klima- og energipolitik, Bæredygtighedsstrategi 2020 eller Svendborg Kommunes Klimahandleplan.

 

Derudover kan der lægges vægt på en eller flere af nedenstående elementer i vurderingen af ansøgningerne:

 

  • Projektets deltagerkreds, målgruppe og sammenhængskraft
  • Ansøgers kapacitet til at gennemføre projektet
  • I hvor høj grad projektets aktiviteter, tidsplan og ressourcer er realistiske og gennemførlige

 

Der er ikke et loft over, hvilket beløb man kan ansøge om ud over puljens samlede størrelse.

 

Ansøger er forpligtet til selv at afholde eventuelle afledte udgifter til projektets efterfølgende drift.

 

 

Da puljens midler afhænger af ibrugtagning af energianlægget, er det ikke muligt at sætte en fast tidsfrist for puljen. Kommunen annoncerer derfor ansøgningsrunder hver gang et anlæg begynder at producere energi og midler er overført til kommunen.

 

De nærmeste naboer til energianlægget får tilsendt et brev direkte i eboks med oplysninger om puljen. Den vil også blive annonceret på kommunens hjemmeside, dagspressen og udsendes som information til lokalrådene.

 

Er midlerne i ”Grøn Pulje” ikke allokeret til projekter 3 år efter indbetaling, skal kommunalbestyrelsen overføre det af opstilleren indbetalte beløb til statskassen.

 

Administrationen anbefaler, at modellen for ”Grøn Pulje” sendes i høring hos Svendborg Kommunes lokalråd. Retningslinjerne forelægges til endelig politisk beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget efter høringen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er p.t. 999.600 kr. (24,99MW x 40.000 kr.) i den grønne pulje fra solcelleanlægget i Tved.

Sagen afgøres i

Kommunalbestyelsen.

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 06-09-2022

Indstillingen blev godkendt.

 

Afbud: Per Nykjær Jensen (V). Stedfortræder: Birger Jensen (V).