Punkt 5 Orientering om Strategisk analyse af lokalområder

Beslutningstema

I budget 2022 blev der afsat 0,5 mio. kr. til en ”kortlægning og analyse af lokalområdernes potentialer og udfordringer”. Analysen er færdigudarbejdet og forelægges til orientering.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at

  • Orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Plan- og Lokalsamfundsudvalget besluttede på møde den 11. januar 2021, punkt 7, at igangsætte udarbejdelse af en analyse af lokalområderne udenfor Svendborg By. Analysen har til formål at skabe et samlet overblik over lokalområdernes styrker, svagheder og udviklingspotentialer, så fremtidig helhedsplanlægning for lokalområderne sker på et solidt datagrundlag.

 

Analysen ligger nu færdig og er udarbejdet af Niras i samarbejde med administrationen og de berørte lokalråd. Hertil er der foretaget interviews og gennemført en spørgeskemaundersøgelse for at understøtte analysen med udsagn fra lokale borgere. Analysen består af en hovedrapport, der indeholder en samlet overordnet beskrivelse af alle ni lokalområder samt en nærmere beskrivelse og vurdering af hvert enkelt af de ni lokalområder. Herudover er der udarbejdet en kortere version, som indeholder analysens hovedkonklusioner. Se bilag 1 (Lokalområder i Svendborg Kommune, Strategisk kortlægning og analyse) og bilag 2 (Lokalområder i Svendborg Kommune, Hovedresultater).

 

Analysen viser, at lokalområderne gennemgående har store kvaliteter, og at borgerne er stolte af at bo i deres lokalområde. Hvert enkelt lokalområder har hver deres tydelige identitet, og deres forskelligheder kan med fordel udnyttes til at understøtte og supplere hinanden til gavn for både den enkelte landsby som hele kommunen. Der ses dog at være forskellige udviklingspotentialer enten lokalt eller på tværs af lokalområderne fx behov for en mere alsidig boligmasse, en udbygget rekreativ infrastruktur, dannelse af lokale energifællesskaber og understøttelse af lokale ungdomsfællesskaber. Analysen peger også på, at der ses et behov for områdefornyelse i enkelte byer i den nordøstlige del af kommunen, som kan gøre lokalområdet mere attraktivt for eksisterende og potentielle nye borgere.

 

Analysen blev præsenteret på temamøde den 16. august 2021 for Plan- og Lokalsamfundsudvalget og øvrige medlemmer af Kommunalbestyrelsen. Herefter har materialet været til kvalitetssikring af faktuelt indhold hos lokalrådene.

 

I forlængelse af analysearbejdet er det aftalt med lokalrådene, at der afholdes et netværksmøde med henblik på at udveksle erfaringer på tværs af lokalområderne. Her vil analysen udgøre et naturligt omdrejningspunkt for mødet. Herudover har administrationen nu genoptaget dialogen med lokalrådene for Sydtåsinge og Thurø om udarbejdelse af de aftalte potentialeplaner for de to lokalområder.

 

På sigt vil analysen indgå som baggrundsmateriale til den kommende kommuneplanrevision som følge af Planlovens krav om strategisk landsbyplanlægning.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der blev afsat 0.5 mio. kr. til analysen, som har dækket honorar til den eksterne konsulent.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 06-09-2022

Orienteringen blev taget til efterretning.

 

Afbud: Per Nykjær Jensen (V). Stedfortræder: Birger Jensen (V).