Punkt 15 Smedegårdsvej 2a - Orientering vedrørende erhvervsområde Kirkeby/Stenstrup Syd

Beslutningstema

Orientering om drøftelse med ansøger om mulighederne for placering af henholdsvis en tankstation og vaskehal samt et autoværksted i et erhvervsområde i Kirkeby/Stenstrup Syd. Plan- og Lokalsamfundsudvalget bad på deres møde d. 8. marts 2022 administrationen gå i dialog med ansøger for herved at belyse mulighederne for at indeholde ønsket i den nuværende lokalplan og de eventuelle konsekvenser ved en ændret lokalplanændring.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget:

 

  • At orientering vedrørende muligheder for at placere hhv. tankstation og autoværksted i overensstemmelse med den gældende lokalplan 23/53.06 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune har i efteråret 2021 modtaget en henvendelse fra en erhvervsdrivende vedrørende et ønske om at flytte sit nuværende autoværksted og samtidig etablere en ny tankstation med en tilhørende vaskehal. Autoværkstedet er i dag placeret Smedegårdsvej 1, men ønskes flyttet til Smedegårdsvej 2a som er et ubebygget erhvervsområde på den modsatte side af vejen.

 

Autoværkstedet ønskes placeret som en ny udstykning med en grundstørrelse på ca. 4250 m2, mens tankstation og vaskehal ønskes placeret på en ny udstykning med en grundstørrelse på ca. 1.200 m2. Placeringen fremgår af udstykningsplanen på bilag 1, hvor autoværkstedet er markeret med blåt og tankstationen med gråt (Bilag 1. Udstykningsplan).

 

De ønskede grunde er omfattet af lokalplan 23/53.06 som udlægger området til erhvervsområde og opdeler området i 4 delområder. Lokalplanens Kortbilag 2 som viser områdets inddeling i delområder er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. Kortbilag 2).

 

Autoværkstedet ønskes placeret i delområde II som bl.a. må bruges til service- og kontoraktiviteter, samt erhverv uden behov for udendørs oplag. Området må desuden anvendes til ”græsplæneerhverv”. Administrationen vurderer, at det er muligt at placere et autoværksted indenfor delområde II, men der må ikke være udendørs oplæg hertil, fx biler mv, hvilket der almindeligvis er behov for i tilknytning til et autoværksted.

 

Tankstationen og vaskehallen ønskes placeret i delområde I som primært skal anvendes til pladskrævende virksomheder inden for industri, entreprenør- og oplagsvirksomhed. Derudover er der fastsat en mindstegrundstørrelse på min. 5.000 m2 for grunde i delområde I. Den ønskede anvendelse vurderes derfor at være i strid med både anvendelsesbestemmelserne i lokalplanen og den krævede grundstørrelse.

 

Administrationen har foreslået ansøger en alternativ mulighed for placering som vil kunne gennemføres i overensstemmelse med lokalplanens disponering. Her vil tankstationen skulle placeres ned mod Assensvej i delområde II og autoværkstedet placeres nord for tankstationen fortsat i delområde II, men med et oplag placeret i delområde I. Lokalplanens krav om mindste grundstørrelser forudsætter ved denne løsning, at der udstykkes grund på mindst 3.000 m2 til tankstationen, 3.000 m2 til autoværkstedet og 5.000 m2 til oplag. Alternativ udstykningsplan er skitseret på bilag 3 (Bilag 3. Alternativ udstykningsplan).

 

Det skal bemærkes, at der ikke er taget stilling til yderligere forhold i lokalplanen eller andre love og regler, herunder miljøforhold og vejadgang, da administrationen udelukkende har modtaget en udstykningsplan. 

 

Ansøger har ikke ønsket at arbejde videre med den foreslåede alternative løsning.

 

Plan- og Lokalsamfundsudvalget bad på deres møde d. 8. marts 2022 administrationen gå i dialog med ansøgeren for herved at belyse mulighederne for at indeholde ønsket i den nuværende lokalplan og de eventuelle konsekvenser af en lokalplanændring.

 

Administrationen har afholdt et møde med de interesserede interessenter. Det var ikke muligt på mødet at finde en løsning, som kan rummes inden for den gældende lokalplan, da ansøger ikke var interesseret i de alternative placeringsmuligheder. På den baggrund er det administrationens vurdering, at det kun er muligt at imødekomme ønsket med en ny lokalplan, da der er tale om væsentlige ændringer til områdets disponering og lokalplanens anvendelsesbestemmelser.

 

Udarbejdelse af en ny lokalplan er en politisk beslutning og herudover en prioritering i forhold til udarbejdelse af lokalplanforslag.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen.

Lovgrundlag

Planloven

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 28-06-2022

Punktet blev udsat.