Punkt 14 Igangsætning af ny lokalplan for Stenstrup Teglværk

Beslutningstema

Teglværket Petersminde i Stenstrup, der ejes af Egernsund Wienerberger A/S har ansøgt Svendborg Kommune om udarbejdelsen af ny lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg. Teglværkets erhvervsområde ønskes udvidet mod øst, for at udlægge vandbassiner til håndtering af overfladevand samt placering af oplagshaller. Der skal træffes beslutning om igangsættelse af en ny lokalplan og et kommuneplantillæg.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse,

 

  • At igangsætte ny lokalplanlægning samt kommuneplantillæg for en udvidelse af det eksisterende erhvervsområde
  • At igangsætte en forudgående høring på fire uger for ændring af plangrundlaget
  • At der afholdes borgermøde i forbindelse med den forudgående høring.

Sagsfremstilling

Baggrund

Efter fusionen af Wienerberger Danmark A/S og Egernsund i 2019, har Egernsund Wienerberger tilpasset produktionskapaciteten i Norden. Det har medført nedlukning af produktionssteder i Sverige og på Sjælland, mens der investeres på Fyn og i Jylland. Petersminde Teglværk er et af de teglværker Egernsund Wienerberger satser på for fremtiden.

 

Der er en eksisterende lokalplan fra 1978 for området. Gældende lokalplan er fuldt udnyttet og der er brug for en ny lokalplan, der sikrer forhold som vandhåndtering, en stabil produktion, støjforhold og udlægger rammerne for virksomhedens fremtidige aktiviteter. Endvidere er der givet en midlertidig dispensation til et lerdepot nord for teglværket, som skal indarbejdes i en ny lokalplan.

 

Indholdspunkter til lokalplanen

Lokalplanen skal muliggøre en udvidelse af virksomhedens aktiviteter med en ny stålhal til færdigvarer, hal til ler opbevaring, administrationsbygning, udvidet areal med belægning, bassiner til afvanding/overfladevand, mulighed for opbevaring af mangan og diesel og begrønning mod tilstødende veje. Der er ikke ønske om udvidelse af selve teglværket og produktionen, men forholdene udenom, sådan at produktionsflowet kan være så stabilt som muligt, hvilket er med til at give et lavere CO2 aftryk. Dertil skal der laves tiltag der minimerer gener til omkringliggende boligområder i forhold til støv og støj. Se bilag 1 (Bilag 1. Kort over ønsker til udvidelse).

På Bilag 2 (skitse over nyt byggeri) ses de forventede byggerier indenfor eksisterende område. Et vandbassin til vandhåndtering vil blive placeret øst for teglværket.

 

Der har været dialog med Stenstrup Fjernvarme omkring muligheden for genanvendelse af overskudsvarmen fra produktionen i teglværket. Dette ønske forudsætter, at rammeområdet udvides mod øst, hvilket medtages i den nye planlægning for området.

 

Tillæg til kommuneplanen

I kommuneplanrevision 2021-2033 blev kommuneplanrammens geografi ændret efter fremsendt ønske fra teglværket. Der er sidenhen indkommet nye ønsker til disponering af arealerne i forhold til udvidelsen. Den ændrede disponering medfører en mindre indskrænkning af rammen nord for teglværket, hvor det åbne lerdepot ligger. Til gengæld ønskes kommuneplanrammen udvidet mod øst og sydøst for at give plads til fremtidigt vandbassin til overfladevand samt et eventuelt fjernvarmeanlæg.

 

Eksisterende bestemmelser for kommuneplanrammen 09.01.E4.681 – Erhvervsområde Assensvej opretholdes som de er i dag, dog med mulighed for etablering af et fjernvarmeanlæg.

 

Forudgående høring

I den forudgående høring på fire uger indkalder kommunen idéer og forslag til ønsket om ændring af kommuneplanrammen. Det anbefales, at der afholdes et borgermøde i forbindelse med den forudgående høring.

 

Miljøscreening af lokalplanen

I forbindelse med udarbejdelse af kommuneplantillæg og ny lokalplan vil administrationen foretage en miljøscreening af om der skal udarbejdes en miljøvurdering af lokalplanen. Det bemærkes, at fremstilling af teglsten ved brænding er opført på bilag 2 under 5f jf. Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Dette betyder, at projektet skal screenes for, om der skal udarbejdes en miljørapport.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget samt dertil nødvendige rapporter, såsom støjrapport og vandhåndteringsplan vil skulle afholdes af bygherre.

 

Udgifter i forbindelse med udarbejdelse af kommuneplantillæg afholdes indenfor eksisterende driftsramme for Plan og Udvikling.

 

Der forventes derudover ingen direkte økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune. Den ændrede lokalplan og kommuneplanramme vil være med til at understøtte teglværkets produktionskapacitet og flow for fremtiden.

CO2-Konsekvensvurdering

Administrationen vurderer, at udarbejdelse af ny planlægning for teglværket ikke vil have væsentlige konsekvenser for CO2-udledningen i forhold til udledningen som den foregår i dag. Den fremtidige udvidelse forventes at minimere CO2-udledningen, da der med lokalplanen sikres mulighed for at etablere et mere stabilt flow i produktionen. I dag mangler der tør oplagsplads til de færdige produkter, som risikerer at optage fugt og dermed må opvarmes igen eller destrueres. Opstart og slukning af ovnen er en kostbar proces, ved at skabe et bedre produktionsflow er det målet at begrænse CO2-udledningen.

 

Såfremt der etableres et fjernvarmeanlæg, der kan udnytte overskudsvarmen fra teglværkets ovne, forventes en sådan løsning at bidrage positivt til en genanvendelse af overskudsvarmen til nærområdet.

Lovgrundlag

Planloven

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 28-06-2022

Indstillingen blev godkendt.