Punkt 12 Endelig vedtagelse af lokalplan 665 for et boligområde ved Højensvej

Beslutningstema

Plan- og Lokalsamfundsudvalget skal beslutte, om forslag til lokalplan 665 – boligområde ved Højensvej i Svendborg skal endeligt vedtages, uden at der er indgået aftale med bygherre om finansiering af vejudvidelse.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Plan- og Lokalsamfundsudvalget overfor Kommunalbestyrelsen anbefaler én af følgende to muligheder til godkendelse,

 

  • At lokalplan 665 for et boligområde ved Højensvej vedtages endeligt uden, at der indgås frivillig aftale om bygherrebetaling af nødvendig vejudvidelse ved ny vejs tilslutning til Toftevænget,

 

Eller,

 

  • At lokalplan 665 for et boligområde ved Højensvej gennemgår fornyet behandling.

Sagsfremstilling

Baggrund

På mødet i februar 2002 besluttede Kommunalbestyrelsen at vedtage forslag til lokalplan 665 endeligt, under forudsætning af, at der indgås frivillig aftale om bygherrebetaling af nødvendig vejudvidelse ved ny vejs tilslutning til Toftevænget.

 

Baggrunden er, at nye afgørelser ved klageinstansen viser, at det ikke længere er muligt at benytte tidligere praksis for at pålægge bygherre udgifter til vejudvidelse gennem vejloven. Dette kan i stedet ske via en frivillig udbygningsaftale. Det forudsætter dog, at bygherre ønsker at indgå i en sådan aftale og at udkast til en sådan aftale er vedlagt offentliggørelsen af forslag til lokalplanen, hvilket ikke er tilfældet her.

 

Administrationen har drøftet beslutningen om lokalplanområdets tilslutning til Toftevænget med ejerne af Højensvej 159. Drøftelserne har vedrørt nedenstående emner:

  • Trafikale forhold ved Toftevænget
  • Vejudvidelsen af Toftevænget
  • Videreudvikling af forslag til lokalplanen

 

 

Trafikale forhold ved Toftevænget

Administrationen har drøftet de trafikale forhold omkring Toftevænget med Politiet. Drøftelsen har resulteret i en fælles vurdering af følgende udfordringer:

  • Toftevængets nuværende vejbredde er utilstrækkelig. Vejbreden på Toftevænget skal udvides fra det nuværende ca. 2,5 m til mindst 5,0 m + 1,5 m rabat.
  • Overkørslen fra den private fællesvej til Toftevænget giver udfordringer for store køretøjer, f.eks. renovationsbiler.

 

Vejudvidelsen af Toftevænget

Administrationen vurderer, at Toftevængets vejprofil skal være 5,0 m + 2 x 0,75 m rabat og estimerer, at anlægsomkostningerne til vejudvidelsen vil koste ca. 330.000 kr.

 

Det er bygherrens opfattelse, at omkostningen til en eventuel vejudvidelse af Toftevænget alene må bæres af Svendborg Kommune, da lokalplanområdet i dag er omfattet af kommuneplanen og allerede er noteret som byzone. Derfor opfatter bygherren, at kommunen må bære omkostningerne til etablering af offentlige veje for at realisere sin egen Kommuneplan.

 

På bygherrens anmodning har Svendborg Kommune undersøgt muligheden for etapevis udstykning inden en eventuel vejudvidelse af Toftevænget vurderes nødvendig.

 

Det er bygherrens opfattelse, at en etapevis udvikling af lokalplanområdet kan betyde, at en del af lokalplanens bebyggelse kan realiseres uden omfattende udvidelse af Toftevænget.

 

Det er dog administrationens vurdering, at Toftevænget bør udbygges inden påbegyndelse af arbejdet med de fremtidige byggegrunde.

 

Bygherren er orienteret om muligheden for at indgå i en frivillig aftale med kommunen om udbygning af Toftevænget. Hvis der ønskes indgået udbygningsaftale, skal forslag til udbygningsaftalen foreligge, når lokalplanen sendes i offentlig høring, hvilket ikke er tilfældet i denne sag. Bygherren har tilkendegivet, at der ikke ønskes indgåelse af udbygningsaftale.

 

Indgåelse af en udbygningsaftale mellem kommunen og bygherren er ikke en forudsætning for kommunens endelige vedtagelse af lokalplanen. Bygherren er gjort opmærksomt på, at en kommunalt finansieret udvidelse af Toftevænget vil indgå, som et ordinært anlægsprojekt, der prioriteres i forhold til kommunens øvrige anlægsprojekter.

 

Videreudvikling af forslaget

Administrationen og bygherren har drøftet mulighed for at revidere lokalplanforslaget, jf. bilag 1 (Bilag 1. – Lokalplanområdet). Bygherren har tilkendegivet, at de har afholdt væsentlige omkostninger ifm. lokalplanprocessen, hvorfor bygherren ikke er indstillet på at bidrage yderligere til lokalplanens realisering. Derudover er bygherren indstillet på, at eventuelt yderligere arbejde på forslaget må foregå uden økonomisk bidrag fra bygherrens side.

CO2-Konsekvensvurdering

Det vurderes, at den ændrede planlægning ikke vil få væsentlige konsekvenser for CO2- udledningen.

Lovgrundlag

Planloven

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2022

Udsat.

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 28-06-2022

Indstillingens punkt 1 anbefales overfor Kommunalbestyrelsen, hvormed lokalplanen vedtages endeligt, uden at der indgås frivillig aftale om bygherrebetaling af vejudvidelse.

Beslutning i Økonomiudvalget den 28-06-2022

Fagudvalgets indstilling anbefales.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-06-2022

Godkendt.

Afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø) og Dorthe Ullemose (O). Som suppleanter deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø) og Marianne Mix Larsen (O).

Lars Erik Hornemann (V) var fraværende.