Punkt 11 Vedtagelse af lokalplan for ny havnepark og hovedpumpestation

Beslutningstema

Plan- og Lokalsamfundsudvalget besluttede den 5. april 2022 af offentliggøre forslag til Lokalplan 666 for offentlig havnepark og et teknisk anlæg i form af en hovedpumpestation. Lokalplanforslaget har været fremlagt i en offentlig høring i 4 uger. Det indstilles til Plan- og Lokalsamfundsudvalget at lokalplanen vedtages endeligt.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse,

 

  • at indkomne høringssvar behandles som anbefalet i den vedlagte hvidbog (Bilag 2 – Hvidbog),
  • at Lokalplan 666 for offentlig havnepark og et teknisk anlæg i form af en hovedpumpestation vedtages endeligt.

Sagsfremstilling

Rammelokalplan 349 blev vedtaget i 2005, og med den blev det aktuelle lokalplanområde udlagt til ”offentlige formål/by- og havnerum, café, toiletter og lignende, der knytter sig til områdets anvendelse.” Rammelokalplan 349 fastlagde desuden rammerne for den fremtidige trafik i området. Det førte blandt andet til anlæggelsen af en ny indføring af Nyborgvej over det tidligere godsbaneareal og en forenkling af trafikafviklingen omkring Havnegade og Toldbodvej. Herved blev Nordre Havnevej og den østligste del af Havnegade overflødiggjort og åbnede mulighed for et nyt byrum - en fremtidig havnepark.

 

Svendborg Vand og Affald har samtidig fundet det nødvendigt at etablere en ny hovedpumpestation, da den eksisterende hovedpumpestation, som ligger ud til Nordre Kaj, er nedslidt. En ny hovedpumpestation kan ikke etableres samme sted som den eksisterende, idet den gamle skal være i drift lige indtil ibrugtagningen af en ny.

 

Hovedpumpestationen på Svendborg Havn er i dag et knudepunkt i kommunens afløbssystem og er af vital betydning for Svendborg Vand og Affald. Al spildevand fra Svendborg by, det nærtliggende opland samt Skarø, Drejø og store dele af Tåsinge, løber igennem dette anlæg hvilket udgør ca. 90% af spildevandet og fællesvandet i Svendborg Kommune.

 

Lokalplanens formål og indhold

Lokalplanen skal muliggøre den udvikling, som er besluttet med helhedsplanen for Fremtidens Havn (2014) og vinderforslaget fra konkurrencen om Den Blå Kant (2018). Vinderforslaget indeholder udover en Havnepark også en ny hovedpumpestation, formet som en cylinder. Som led i den efterfølgende arkitektkonkurrence om det ny SIMAC (2020) blev placeringen af hovedpumpestationen genbesøgt, men fandt fortsat sin placering som et integreret element i Havneparken.

 

Formålet med lokalplanen er at give mulighed for at skabe et attraktivt byrum for rekreativt ophold og aktivitet samt understøtte koblingen mellem bymidte og havn. Havneparken skal være et grønt, rekreativt område til glæde for alle byens borgere og besøgende.

 

Lokalplanen muliggør herudover opførelse af en ny hovedpumpestation med en skulpturel karakter, der skal indgå i den rekreative struktur og havnens miljø.

Hovedpumpestationen placeres på terræn, hvilket muliggør, at der i bygningsvolumenet kan integreres offentlige funktioner, ligesom tagfladen kan inddrages i byrummet ved at placere offentligt tilgængelige rekreative funktioner som f.eks. ophold/leg/fitness. Derfor stilles der i lokalplanen krav om, at der skal etableres en udvendig trappe, som giver adgang til tagfladen.

Et billede, der indeholder tekst, udendørs, himmel, jord

Automatisk genereret beskrivelse

Visualisering af hovedpumpestationen set i sigtelinjen fra Nordre Kajgade og Jessens Mole (Ginnerup Arkitekter).

 

Lokalplanen udlægger et byggefelt på 630 m², hvor hovedpumpestation må etableres. Med udgangspunkt i det nuværende terræn kan bygningen blive op til 8 meter, med en kotehøjde op til 9,5.

Rækværk, rekreative faciliteter, byrumsinventar, informationstavler og lignende placeret på hovedpumpestationens tagflade må opføres op til kotehøjde 12.

 

Lokalplanen stiller krav om brug af skærmebeklædning i cortenstål, tegl eller træ, som skal vinkles på facaden eller med plader monteret i fortanding, for at sikre at hovedpumpestationen opnår det ønskede arkitektoniske udtryk. Facaderne kan desuden fremstå med begrønning.

 

For at give bedre betingelser for den rekreative anvendelse af havneparken skal den centrale del af den nye havnepark afskærmes for biltrafik. Det betyder, at parkeringspladserne indenfor lokalplanområdet reduceres med 26 pladser, således at der kun skal være 19-25 parkeringspladser i den sydlige del af lokalplanområdet foran Toldboden.

 

Med kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse af lokalplan 666 ophæves lokalplan nr. 001.290 og Lokalplan nr. 349 for den del af lokalplanområdet, der omfattes af lokalplan 666.

 

Offentlig høring:

Forslag til lokalplan 666 har været i offentlig høring i perioden fra den 8. april 2022 til og med den 8. maj 2022.

Der har været afholdt borgermøde i høringsperioden.

Der er i høringsperioden indkommet fire høringssvar. De indsendte høringssvar fremgår af Bilag 3 – Høringssvar.

 

Høringsvarene omhandler følgende temaer

-          Forslag om at flytte prøveparken til Naturlegepladsen og flytte Naturlegepladsen til en del af godsbanearealet.

-          Ønske om en permanent skaterbane på havnen.

-          Mulighed for trægulv som kan anvendes til dansegulv og en overdækning evt. i form af et sejl.

-          Ønske om at flytte hovedpumpestationen længere mod nordvest, således at den ikke ses fra sigtelinien syd mod nord fra Jessens Mole.

 

Det er administrationens anbefaling, at et af høringssvarene giver anledning til en mindre tilføjelse til lokalplanens bestemmelser, for at muliggøre lette konstruktioner herunder overdækninger evt. i form af sejl. Høringssvarene er behandlet i Bilag 2 – Hvidbogen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter i forbindelse med Lokalplan 666 afholdes indenfor den eksisterende driftsramme for Plan og Udvikling.

 

Udgifter forbundet med anlæg af en ny havnepark er afsat ved budget 2022. Frigivelse af de afsatte midler til havneparken behandles på et særskilt dagsordenspunkt.

CO2-Konsekvensvurdering

Det vurderes, at den ændrede planlægning ikke vil få væsentlige konsekvenser for CO2- udledningen.

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 28-06-2022

Indstillingen blev godkendt.