Punkt 9 Retningslinje for bebyggelsesprocent inden for område ved Sætting Strandvej/Strandløkken

Beslutningstema

Administrationen har konstateret, at der i området ved Sætting Strandvej/Strandløkken gennem tiden er meddelt flere dispensationer fra Byplanvedtægt nr. 01 til en højere bebyggelsesprocent end 12,5 %, som er fastsat i byplanvedtægten.

Senest i september 2021 er der meddelt dispensation til en bebyggelsesprocent på 25, hvilket er i overensstemmelse med Kommuneplanrammen for området.

Plan- og Lokalsamfundsudvalget skal træffe beslutning om, hvorvidt der fremadrettet skal kunne opnås dispensation til en bebyggelsesprocent på 25 %.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse, at:

 

  • der som retningslinje gives dispensation fra byplanvedtægt nr. 01 af 1951, så der inden for området kan dispenseres til en bebyggelsesprocent på 25 % (uden forudgående naboorientering).

 

eller

 

  • der skal udarbejdes en ny lokalplan for området, som er i tråd med kommuneplanrammen og det der ønskes for området som helhed.

Sagsfremstilling

Sagen omhandler boligområdet, der er omfattet af byplanvedtægt nr. 01 som blev vedtaget i 1951, se bilag 1 (Bilag 1. Byplanvedtægt 01 fra 1951). Afgrænsningen kan ses i kortbilaget til byplanvedtægten, men også i mere overskuelig form på bilag 2 (Bilag 2. Afgrænsning af Byplanvedtægt nr. 01 fra 1951).

 

Det kan konstateres at der siden byplanvedtægtens vedtagelse flere gang er dispenseret fra § 8, stk. 1.

”Indenfor det af den partielle byplan omfattede areal må der på hver grund kun opføres eet hus med højst 2 lejligheder og med et samlet brutto-etageareal, der højst er 12,5 % af grundens areal, beregnet som nævnt i § 7. Dette gælder også ved bebyggelse af grunde, hvor den nuværende bebyggelse er blevet fjernet.”

 

Senest er der i september 2021 dispenseret til en bebyggelsesprocent på 25 % og administrationen har to verserende sager hvis udfald er afhængig af udvalgets beslutning.

Der er siden vedtagelsen af Byplanvedtægt nr. 01 meddelt flere dispensationer, se bilag 4 (Bilag 4. Kort over dispensationer). Antallet af dispensationer må efterhånden betragtes som væsentlig og præcedensdannende.

 

Der er i 1998 truffet en principiel politisk beslutning vedrørende dispensation fra byplanvedtægten, se bilag 3. (Bilag 3. Politisk beslutning om dispensation til en bebyggelsesprocent på 25).

Denne omhandler mulighed for at opføre bebyggelse med en bebyggelsesprocent på 25, jf. kommuneplanen, i stedet for de 12,5 %, som er fastsat i byplanvedtægten.

 

Administrationen blev på seneste udvalgsmøde bedt om at undersøge nyere, principielle afgørelser. I den forbindelse konstaterer administrationen at der på ejendommen Sætting Strandvej 26A i 2008 er truffet politisk beslutning om at fastholde bebyggelsesprocenten på 12,5. Det fremgår dog ikke af beslutningen fra 2008, at der er tale om en principiel beslutning, der er gældende for hele området.

 

Det bemærkes, at der i beslutningen om muligheden for at dispensere op til en bebyggelsesprocent på 25 %, er tale om fastsættelse af retningslinjer for administrationens håndtering af byggesager inden for byplanvedtægt nr. 01. Der er dermed ikke tale en generel dispensation, da der skal foretages en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Planloven

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 28-06-2022

Indstillingens punkt 1 godkendes med bemærkning om, at der er tale om en samlet bebyggelsesprocent for op til 25% for ejendommen som helhed og ikke bebyggelsesprocenten for bolig alene.
 

Tilladelser sker altid med udgangspunkt i en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, herunder lovpligtig høring af naboer.