Punkt 4 Kriterier for prioritering af lokalplansager

Beslutningstema

Der er stor efterspørgsel på nye lokalplaner, hvorfor det er nødvendigt at prioritere hvilke lokalplaner, der kan igangsættes. Plan- og Lokalsamfundsudvalget skal beslutte kriterier for prioritering af nye lokalplaner.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse

  • de beskrevne principper/kriterier for prioritering af nye lokalplaner,
  • indhold i samarbejdsaftale ved opstart af nye lokalplaner.

Sagsfremstilling

Der er flere ønsker til nye lokalplaner end der er ressourcer til at udarbejde, hvorfor der er behov for at prioritere, hvilke lokalplaner, der kan igangsættes.

 

Ansøgningerne om nye lokalplaner kan opdeles i fire kategorier med underinddelinger i henhold til politisk strategi og overordnet planlægning, se bilag 1 for uddybning (Bilag 1. Prioriterings kriterier for lokalplaner).

 

  1. Lokalplaner i overensstemmelse med Kommuneplan 2021-2033 (1A-1C)
  2. Lokalplaner hvor der er behov for tilretning af eksisterende kommuneplanramme (2A)
  3. Lokalplaner der forudsætter nyudlæg i kommuneplanen (3A og 3B)
  4. Lokalplan som følge af nye politisk prioriterede projekter eller politiske målsætninger (børnehaver, plejecenter, VE-anlæg…) (4A-4E)

 

Kategori 1: Lokalplanønsker i overensstemmelse med kommuneplanen kan underinddeles i tre grupper:

1A. For kommuneplanlagte, men ikke lokalplanlagte arealer gælder en ”virke for bestemmelse”, dvs. at kommunalbestyrelsen skal arbejde for virkeliggørelse af kommuneplanen, bygherre har derfor en berettiget forventning om udarbejdelse af en lokalplan,

 

1B. Områder som allerede har en lokalplan, men hvor lokalplanen ønskes ændret.

 

1C. Udbyggede områder, hvor der ønskes en bevarende lokalplan.

 

På baggrund af ovenstående kategorisering anbefaler administrationen følgende prioriterings rækkefølge:

 

1. 1A og 4A-E

1A. Lokalplaner som ligger i forlængelse af politisk beslutning i Kommuneplan 2021 – 2033

4A-E. Projekter som kommunalbestyrelsen er forpligtet til og/eller har prioriteret gennem andre beslutninger, men som forudsætter udarbejdelse af en lokalplan.

 

2. 3B

Veletablerede virksomheder, som ikke kan flyttes, men som har behov for udvidelse af eksisterende erhvervsområde.

 

3. 1B og 2A

Projekter som er omfattet af en gældende lokalplan, men hvor det ønskede projekt ikke kan rummes inden for gældende lokalplan og evt. også forudsætter en ændring af kommuneplanrammen.

 

4. 3A

Projekter, som forudsætter udlæg af en ny kommuneplanramme, disse projekter må som hovedregel afvente næste kommuneplanrevision (2025), hvorefter projektet, hvis det bliver prioriteret, vil komme under kategorien 1A.

 

5. 1C

Bevarende lokalplaner for udpegede kulturmiljøer. Disse lokalplaner opprioriteres, når der er ressourcer til det, optimalt set afsættes særskilte ressourcer til denne opgave.

 

De fleste ønsker falder i kategorierne 1B og 2A, hvorfor der er behov for en yderligere prioritering af rækkefølgen for igangsættelse af disse planer. Prioriteringen kan ske i henhold til nedenstående strategier og mål:
 

          Lokalplaner, der bidrager til kommunens udvikling – understøtter udviklingsstrategien og kommuneplanens mål og retningslinjer, herunder VE-anlæg.

          Erhvervslokalplaner, der understøtter erhvervsudvikling og arbejdspladser

          Lokalplaner for nye boliger, der understøtter bosætningsstrategien

          Byfortætning og byomdannelse

          Bosætning i lokalområderne

          Alternative bosætningsmuligheder (bofællesskaber, tiny houses mv.)

          Studieboliger

          Flyttekæder, som giver plads til børnefamilier og seniorer.

          Lokalplaner der understøtter lokaludvikling fx projekter, det har modtaget finansiering fra fonde, LAG-midler, lokalområdepulje

 

Planloven giver mulighed for, at lokalplaner kan fremmes, hvis bygherre selv betaler for udarbejdelse af planen. Uanset det vil der dog stadig være et ressourcetræk i planafdelingen. Der kan derfor ikke igangsættes et ubegrænset antal planer, selv om bygherre selv finansierer lokalplanen.

 

Endvidere igangsættes lokalplaner kun, hvis bygherre er indstillet på at bidrage til udarbejdelse af planen gennem fx udarbejdelse af analyser, forslag til bebyggelsesplan o.l. Bygherre skal derfor være indstillet på at underskrive en samarbejdsaftale om udarbejdelse af lokalplanen, se eksempel på indhold i en samarbejdsaftale i bilag 2 (Bilag 2. Samarbejdsaftale).

 

På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at nedenstående lokalplaner prioriteres til igangsætning – forventeligt i løbet af 2. Halvår af 2022 eller primo 2023. For en del af disse lokalplaner under forudsætning af, at bygherre selv finansierer udarbejdelsen.

 

  • Egernsund-Wienerberger Teglværk, Stenstrup (3B)
  • Ulbølle – omdannelse fra erhverv til boligområde (1A)
  • Svendborg Bycenter (2A)
  • Alment bofællesskab i Vejstrup (4A)
  • Udvidelse af DLG, Ulbølle (3B)
  • Udvidelse af kollegieboliger på Fruerstuevej 22 (1A)
  • Udvidelse af gymnastikhus samt glamping ved Thorseng/Vornæs (3B)
  • Rosariet, Vejstrup (2A)

 

Administrationen vil løbende vurdere om der er ressourcer til at igangsætte yderligere planer. Det indgår i vurderingen, at der skal være plads til relativt hurtigt at igangsætte planlægning for kommunalt prioriterede projekter fx daginstitutioner o.l.

Lovgrundlag

Planloven

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 28-06-2022

Indstillingen er godkendt.