Punkt 7 Status vedr. Ukraine situationen juni 2022

Beslutningstema

Orientering om den aktuelle situation

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

 Borger- og Arbejdsmarkedschef og medlem af kommunens nedsatte Ukraine-stab Louise Berg giver en kort status på Svendborg Kommunes håndtering af situationen i Ukraine.

 

Orienteringen vil bl.a. indeholde status på antallet af fordrevne ukrainere, der har fået opholdstilladelse og er blevet visiteret til Svendborg Kommune, samt en orientering om boligplacering i Svendborg.

 

Regeringen og KL er enige om, at den ekstraordinære situation medfører et pres på den kommunale service samt et pres for at finde egne boliger til de fordrevne ukrainere. Som følge af særloven, varetager kommunerne i et vist omfang opgaver, der normalt varetages af staten i asylfasen.

 

Ukrainestaben er nedsat med repræsentanter fra alle berørte områder, herunder bl.a. CETS, Beskæftigelse, Børn og Unge samt Social- og sundhedsområdet

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det er stor usikkerhed om omfang og konsekvenser af modtagelse af fordrevne fra Ukraine. Modtagelse af et større antal ukrainere vil påvirke såvel serviceudgifter som overførselsudgifter.

 

Regeringen og KL er enige om at følge udviklingen tæt og håndtere de økonomiske merudgifter, også i forhold til serviceområderne, for 2022 i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2023.

Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 21-06-2022

Taget til efterretning.