Punkt 3 Godkendelse af retningslinje for udbetaling af merudgiftsgodtgørelse

Beslutningstema

Godkendelse af retningslinje for merudgiftsgodtgørelse efter § 176

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At retningslinje for udbetaling af merudgiftsgodtgørelse godkendes

Sagsfremstilling

På baggrund af en afgørelse fra Ankestyrelsen er Svendborg Kommune blevet gjort opmærksom på at de nuværende retningslinjer for udbetaling af merudgiftsgodtgørelse til borgere i tilbud ikke er i overensstemmelse med nuværende lovgivning. Svendborg Kommune skal derfor fastsætte nye retningslinjer. Efter godkendelse af retningslinjerne skal disse være offentlig tilgængelige på kommunens hjemmeside og borgere omfattet af de nye retningslinjer skal orienteres om dem 

 

De nuværende retningslinjer blev vedtaget af Arbejdsmarkedsudvalget i 2013. Retningslinjerne omfattede dengang kun målgruppen af kontanthjælpsmodtagere, hvilket, Ankestyrelsen nu har gjort kommunen opmærksom på, ikke længere er i overensstemmelse med lovens intentioner. De nye retningslinjer skal omfatte alle målgrupper, der nu er omfattet af bestemmelsen om merudgiftsgodtgørelse.

 

Af §176 i LAB-loven fremgår bl.a.:

Personer, omfattet af §6 nr. 2-5,7,8,12 og 13, som deltager i tilbud efter kap. 11,13 of 14 kan efter jobcentrets vurdering få op til 1.000 kr. om måneden i hel eller delvis godtgørelse til anslåede udgifter ved at deltage i tilbuddet.

Stk. 2 Kommunen fastsætter nærmere retningslinjer for udbetaling af merudgiftsgodtgørelsen.

 

Målgrupper, der er omfattet af bestemmelsen er:

 

  • Modtagere af kontanthjælp eller overgangsydelse
  • Modtagere af uddannelseshjælp
  • Personer i jobafklaring
  • Personer i ressourceforløb
  • Selvforsørgende, der ikke er i beskæftigelse og ikke opfylder betingelserne for at modtage offentlig hjælp til forsørgelse
  • Unge under 18 år med behov for en uddannelses- og beskæftigelsesfremmende indsats.

 

Svendborg Kommune har selv mulighed for at fastlægge de retningslinjer, der skal være opfyldt for at få udbetalt merudgiftsgodtgørelse.

 

Ifølge den forældede retningslinje fik alle kontanthjælpsmodtagere i virksomhedspraktik udbetalt 1.000 kr. om måneden uden hensyntagen til deres faktiske udgifter, og uden at der blev taget hensyn til antallet af fremmødedage. Da den nye retningslinje skal omfatte langt flere borgere anbefaler administrationen, at der tages hensyn til borgernes faktiske udgifter og alene udbetales på dage, hvor borgerne fremmøder i tilbud.

 

I det vedlagte forslag til retningslinje foreslås det, at merudgiftsgodtgørelse efter §176 i LAB-loven udbetales til borgere, der deltager i virksomhedspraktik efter kap. 11, da jobcentret skal fokusere på virksomhedsrettede tilbud. Virksomhedspraktik vurderes at være et af de mest effektfulde redskaber og kan dermed understøtte at borgeren hurtigst muligt opnår varig beskæftigelse.

 

Merudgiftsgodtgørelse kan ydes som et tilskud til transportudgifter, når borgere har mere end 8 km og mindre end 24 km. tur/retur mellem bopæl og tilbudssted.

 

Merudgiftsgodtgørelsen beregnes som SKATs lave takst for skattefri kørselsgodtgørelse – altså en takst efter antal km. Satsen udgør aktuelt 0,99 kr. pr. km.

 

Såfremt de faktiske udgifter overstiger skats lave sats, kan der mod forevisning af dokumentation for udgiften for brug af offentlige transportmidler udbetales for de faktiske udgifter. Dokumentationen kan f.eks. være kopi af enkeltbilletter, screenshot af faktiske rejser købt i app eller udskrifter fra selvbetjening, hvis borgeren anvender rejsekort.

 

Merudgiftsgodtgørelse bliver fremover bagudbetalt.

 

Merudgiftsgodtgørelsen kan maksimalt udgøre 1000 kr. om måneden.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Den nye retningslinje skal omfatte flere målgrupper og ansøgning skal ske efter ansøgning fra borgerne. Der vil derfor være et større administrativt ressourcetræk, svarende til 0,5 administrativ medarbejder.

 

For nogle borgere kan den nye retningslinje betyde at de næste gang, de skal starte i en ny virksomhedspraktik kan opleve at få mindre udbetalt i merudgiftsgodtgørelse, omvendt vil borgere, der hidtil ikke har kunnet få udbetalt noget, opleve at komme i betragtning.

 

Der er løbende mellem 150-220 borgere i virksomhedspraktik, heraf har ca. 50 hidtil været omfattet af bestemmelsen om merudgiftsgodtgørelse. Fremover vil alle målgrupper være omfattet, og hvor vidt de vil kunne modtage en godtgørelse afhænger af afstand til tilbudssted samt deres faktiske udgifter.

 

Et aktuelt træk viser, at ca. 50 borgere vil kunne søge om merudgiftsgodtgørelse, men dette tal vil løbende ændre sig afhængig af antal af og afstand til praktikker.

 

Udgifterne til merudgiftsgodtgørelse følges i de løbende budgetkontroller, men vurderes umiddelbart at kunne afholdes indenfor jobcentrets overordnede budgetramme.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Lov om En aktiv Beskæftigelsesindsats

§176  Personer omfattet af § 6, nr. 2-5, 7, 8, 12 og 13, som deltager i tilbud efter kapitel 11, 13 og 14, kan efter jobcenterets vurdering få op til 1.000 kr. om måneden i hel eller delvis godtgørelse til anslåede udgifter ved at deltage i tilbuddet. Merudgiftsgodtgørelsen kan ikke anvendes til at dække udgifter til befordring ud over de første 24 km, jf. § 175, stk. 1.

Stk. 2 Kommunen fastsætter nærmere retningslinjer for udbetaling af merudgiftsgodtgørelsen. Kommunen giver information til kommunens borgere om indholdet af retningslinjerne.

Sagen afgøres i

Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget

Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 21-06-2022

Godkendt.