Punkt 14 Offentliggørelse af forslag til lokalplan 659 Boliger ved det tidligere Skårup Seminarium.

Beslutningstema

Offentliggørelse af forslag til lokalplan 659 – Boliger ved det tidligere Skårup seminarium.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan og Lokalsamfundsudvalget,

 

  • At forslaget til lokalplan nr. 659 offentliggøres i mindst 8 uger,
  • At der afholdes borgermøde i forbindelse med den offentlige høring,
  • At områdets to veje navngives Seminarieparken og Skårup Parkvej.

Sagsfremstilling

Baggrund for udarbejdelsen af nyt plangrundlag for Skårup Seminarium er en henvendelse fra en privat bygherre, som ønsker at omdanne det tidligere seminarium til et seniorbofællesskab. Omdannelsen skal ske ved genanvendelse af den fredede hovedbygning med sidebygninger, genanvendelse af den tidligere rektorbolig, samt opførelse af ny bebyggelse i området.

 

Et billede, der indeholder kort

Automatisk genereret beskrivelse

Lokalplanafgrænsning

 

Processen frem til nu:

Planlægningsprocessen blev påbegyndt i marts 2020, hvor Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede at igangsatte forudgående høring.

I maj 2020 vedtog udvalget nedenstående principper, som tager hensyn til høringssvarene fra den forudgående høring: 

 

  1. Kulturmiljøet skal understøttes ved at bevare hovedbygningen og friholde parken for bebyggelse.
  2. Ny bebyggelse skal understøtte kulturmiljøet ved fortsat at lade hovedbygning og rektorbygning være de dominerende bygninger.
  3. Ny bebyggelse skal opføres i slanke volumener og åbne sig mod parken.
  4. Ny bebyggelse skal opføres i maks. 3 etager, som skal holde sig under hovedbygningens taghøjde og den skal udgøre mindre enheder.
  5. Der skal sikres adgang til parken gennem den nye bebyggelse.
  6. Ny bebyggelse ud mod Østergade skal harmonere med stationsbybygningerne på modsatte side af vejen.
  7. Ny bebyggelse ud mod Vestergade skal tilpasses landsbygadens profil.
  8. Ny bebyggelse skal opføres i materialer, der harmonerer med områdets materialer, mursten enten i blank mur eller pudset murværk.
  9. Bebyggelsesprocenten må maks. være 30 % for området. 
     

Lokalplanens indhold:

 

Bebyggelsens omfang og udseende

Ny bebyggelse har en varierende etage- og taghøjde i 2 og 3 etager og holder sig under hovedbygningens taghøjde.

Bebyggelsen udgøres af sammensatte enheder med en forskudt facadelinje som åbner sig mod parken. Den yderste boligenhed mod Østergade og Skårup Vestergade etableres i 2 etager, mens resten af boligenhederne etableres i 3 etager, som placeres så der sikres kig til hovedbygningen.

Lokalplanen bestemmer, at der maksimalt må opføres 80 boliger som nybyggeri med henblik på at sikre en grøn parklignende bebyggelse med balance mellem antal af boliger og overholdelse af parkeringskrav. (Bilag 1 – Forslag til lokalplan 659, Boliger ved det tidligere Skårup seminarium), (Bilag 2 - Landskabssnit af ny bebyggelse og hovedbygning)

 

Den fredede hovedbygning og rektorboligen kan indrettes til boliger. Den fredede bygning er på nuværende tidspunkt ikke godkendt til boliger af Slots- og kulturstyrelsen. Lokalplanen muliggør boliger, men indeholder en række bestemmelser, som bevarer den fredede bygning samt bevarer rektorboligen i forhold til deres nuværende udseende, uden altaner og kviste.

 

De resterende bygninger ønskes nedrevet for etablering af nye boliger.

 

Der er i lokalplanen udlagt en enkelt zone hvor der muliggøres større terrænregulering. Den nuværende bygning, som ønskes nedrevet, er opført som parterre, og ligger derfor lavere end det resterende terræn i området.

 

Bebyggelsens facader og tag opføres i tegl. Bygherre har et ønske om at etablere solceller på tagfladen, men da lokalplanområdet ligger indenfor et kulturmiljø i sammenhæng med en fredet bygning, giver lokalplanen ikke mulighed for solenergi, da sådanne anlæg vil virke skæmmende.

 

Der gives mulighed for indeliggende altaner i hele facadelængden mod parken, som ligger mod syd. Der er ingen vinduer i gavlene mod Skårup Vestergade og Østergade og depotfunktion for lejlighederne er placeret i gavlene mod parken. (Bilag 3 – Illustrationsplan), (Bilag 4 – Lokalplanområde).
 

Friarealer og parkområde

Parken er friholdt for bebyggelse og bevares med sit nuværende udtryk med store træer, beplantning og to små søer. Parken vil fungere som fælles grønne friarealer for den kommende bebyggelse og der fastholdes offentlig adgang med stiforbindelse til parken via Kærvej, som der er i dag. Træerne bevares i størst muligt omfang og der stilles krav om erstatningstræer ved fældning.

 

 

Adgangsveje og parkering

Adgangen til boligområdet sker via tre vejadgange:

Mod Østergade køres der ind i området via en overkørsel og køres ud via en anden, så trafikken ensrettes. Mod Skårup Vestergade etableres to udkørsler fra området, så trafikken ensrettes. Mod Skårup Kirkebakke køres der ind via to overkørsler, hvor den ene også er en udkørsel.

 

Ved Skårup Kirkebakke etableres en fælles parkeringsplads for området. Parkeringspladsen ligger på samme placering som nuværende parkeringsplads for at skabe en god sammenhæng mellem bebyggelsen og parken. Der etableres desuden parkering på de to interne veje mod parken.

 

Bygherre har foreslået at de to interne veje navngives Seminarieparken og Skårup Parkvej. Vejnavnene er godkendte af Styrelsen for Data og Effektivisering/DAR. Der indstilles til, at udvalget godkender de nye vejnavne.

 

Screening

Lokalplanen er screenet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Resultatet er, at der ikke skal udarbejdes en miljørapport, da miljøscreeningen viser, at der ikke forventes væsentlig indvirkning på miljøet. (Bilag 5 – Afgørelse om ikke at miljøvurdere forslag til lokalplan 659). Afgørelsen herom offentliggøres sammen med forslaget til lokalplan.

 

Det videre forløb

Efter Plan- og Lokalsamfundsudvalgets behandling af lokalplansforslaget og miljøvurdering af plangrundlaget, offentliggøres materialet i 8 uger. Høringsperioden, som normalt er 4 uger, forlænges med 4 uger grundet ferie i sommerperioden.

Efter høringen vil der ske en behandling af indkomne høringssvar, hvorefter sagen vil blive fremlagt til politisk behandling.

 

Såfremt udvalget beslutter at sende lokalplanen i offentlig høring afholdes borgermøde mandag d. 20. juni 2022. kl.18.00-19.00 i lokalerne på det tidligere seminarium

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter i forbindelse med planlægningen og udfærdigelsen af lokalplanen varetages af ekstern rådgiver for Svendborg Kommune og afholdes indenfor Plan og Udviklings eksisterende rammer.
 

Teknik- og Erhvervsudvalget godkendte den 6. februar 2020 brugen af ekstern rådgiver til bistand til kommunes planarbejde.
 

Omdannelse af Skårup Seminarium er med til at understøtte byliv og bosætning i Skårup, samtidig med at omdannelsen af Skårup Seminarium er med til at aktivere de bevaringsværdige bygninger til nye bosætningsmål.

CO2-Konsekvensvurdering

Det vurderes, at den ændrede planlægning ikke vil få væsentlige konsekvenser for CO2-udledningen på langt sigt.
 

Området er forsynet med fjernvarme med tilslutningspligt. Hvis bygningsmassen øges, vil det på nuværende tidspunkt påvirke det pågældende områdes CO2-udledning negativt, da fjernvarmen endnu ikke er CO2-neutral. Det antages, at fjernvarmen vil være CO2-neutral inden 2030, hvilket gør, at langsigtede konsekvenserne for CO2-udledningen vurderes ikke væsentlige.
 

I forhold til elforbruget vurderes CO2-udledningen for ikke væsentlig, under forudsætning af elproduktionen senest i 2030 vil være omstillet til vedvarende energi, og dermed være CO2-neutral.

Lovgrundlag

Lov om planlægning.

Lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Bosætningsstrategi 2020 for Svendborg Kommune

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 14-06-2022

Indstillingen blev godkendt.