Punkt 11 Planlægning for Apotekerhaven i Gudbjerg

Beslutningstema

Sagen forelægges med henblik på udvalgets beslutning om at offentliggøreforslag til kommuneplantillæg og forslag om ophævelse af en del af en eksisterende lokalplanfor at muliggøre en apotekerhave i Gudbjerg.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

  • at godkende forslag til kommuneplantillæg 2021.06 og sende forslaget i offentlig høring i 6 uger.
  • at godkende forslag om at ophæve Lokalplan 20a for den del som omfatter matrikel 64b Gudbjerg By, Gudbjerg og sende forslaget i offentlig høring i 6 uger.
  • at der ikke afholdes borgermøde i høringsperioden.

Sagsfremstilling

Baggrund

Menighedsrådet for Gudbjerg-Gudme-Brudager Pastorat ønsker at opføre en mindehave til kirkelige og offentlige formål på Byvej 34 i Gudbjerg Sydfyn. Mindehaven er til ære for den forhenværende apoteker Christian Ditlev Ammentorp Hansen, der grundlagde det firma, der i dag hedder Chr. Hansen Holding. Mindehaven får navnet ”Apotekerhaven”.

 

Anlægget er finansieret gennem donationer fra Svendborg Kommunes pulje til ”anlægsprojekter i lokalområderne” og Nordea Fondens ”Her bor vi”-pulje.

 

Matrikel 64b Gudbjerg By, Gudbjerg (Byvej 34, Gudbjerg), hvor mindehavne skal placeres, er omfattet af Lokalplan nr. 20a ”Boligområde i Gudbjerg (Lakkendrupvej-Byvej-Kirkevej)” og udlægger matriklen til boligformål. Det er nødvendigt at ændre plangrundlaget for at muliggøre at matriklen kan anvendes til en offentlig mindehave.

 

Nyt plangrundlag

Forslag til Kommuneplantillæg 2021.06 inddrager matrikel 64b Gudbjerg By, Gudbjerg i kommuneplanrammen for Gudbjerg Kirke udlagt til offentlige formål. Samtidig stilles der forslag om at ophæve den del af Lokalplan 20a som omfatter matrikel 64b Gudbjerg By, Gudbjerg. Ved en endelig vedtagelse vil det betyde, at matriklen fortsat er beliggende i byzone og kun er reguleret af kommuneplanrammen og af bygningsreglementets bestemmelser.

 

Administrationen anbefaler at der ikke afholdes et borgermøde i den offentlige høringsperiode. Der har været afholdt møder med de lokale interessenter og naboer i forbindelse med puljen ”anlægsprojekter i lokalområderne” hvorfor det ikke vurderes at tilføre yderligere med endnu et borgermøde.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der vil ikke være yderligere økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune i forbindelse med beslutningen. Økonomiudvalget har den 23. juni 2020 besluttet at bevillige 500.000 kr. til projektet fra puljen anlægsprojekter i lokalområderne. Projektet kan realiseres efter en endelig vedtagelse af kommuneplantillægget samt ophævelse af en del af Lokalplan 20a.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen væsentlig konsekvens i forhold til CO2.

Lovgrundlag

Planloven

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 14-06-2022

Indstillingen blev godkendt.