Punkt 2 Proces for udvikling af Geohavnepark og frigivelse af anlægsmidler

Beslutningstema

Beslutning af proces for udvikling af en Geohavnepark og frigivelse af anlægsmidler.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse,

          At der igangsættes en proces for inddragelse af interessenter, udvikling af koncept og dispositionsplan for Geohavneparken.

 

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales.

          At frigive rådighedsbeløbet for 2022 på 250.000 kr. til Geohavneparken.

          At godkende anvendelse af ekstern konsulentydelse i forbindelse med udvikling af koncept og udarbejdelse af dispositionsplan.

Sagsfremstilling

Det daværende Teknik- og Erhvervsudvalg besluttede den 11. marts 2021, at igangsætte udarbejdelse af en dispositionsplan for en havnepark samt en lokalplan for hovedpumpestation og havnepark ved Jessens Mole. Lokalplanen forventes vedtaget endeligt i juni 2022.

 

Med baggrund i udvalgets beslutning blev der i forsommeren 2021, med bistand fra tegnestuen Norrøn, udarbejdet forslag til en dispositionsplan for etablering af en såkaldt Geohavnepark på arealet mellem Toldboden og Havnearbejdernes Hus.

 

Arealet er i Rammelokalplan 349 og senere Udviklingsplanen Fremtidens Havn og Arkitektkonkurrencen for Den Blå Kant udlagt til rekreativ anvendelse som havnepark.

 

Med forslaget til dispositionsplan var det målet at få belyst mulighederne for at benytte en kommende havnepark som formidlingssted for en fremtidig UNESCO Geopark Det Sydfynske Øhav. Herunder var det særligt geologien, klimaet og det maritime der var i fokus. Dispositionsplanen indeholder tre forskellige mulige udviklingsscenarier:

 Scenarie 1: Øhavstårnet

 Scenarie 2: Det Synkende Landskab

 Scenarie 3: Besøgscenter

 

I Budgetforliget 2022 blev der afsat i alt 20 mio kr til etablering af en Geohavnepark fordelt med 250.000 kr i hhv 2022 og -23 samt 4 mio kr i 2024 og 15,5 mio kr i 2025. Hovedpumpestationen vil først stå færdig ultimo 2024, hvorfor anlæg af havneparken først vil kunne ske i 2025. I Budgetforligsteksten blev der i tilknytning til de afsatte midler til Geohavneparken tilføjet følgende bemærkning: ”Sideløbende med dette undersøges muligheden for at skabe nye rammer for formidling af den maritime kulturarv og maritime aktiviteter og oplevelser”. Dette arbejde pågår fortsat sideløbende, og indgår derfor ikke i denne udmøntningssag.

 

Det er administrationens vurdering, at det udarbejdede forslag til dispositionsplan med de tre scenarier, er for bygningstungt og ikke helt rammer den tanke om formidling af geologi, klima og maritim kulturarv gennem primært udendørs aktiviteter og oplevelser, som var udgangspunktet for at igangsætte arbejdet med dispositionsplanen. Dog rummer alle scenarier elementer der kan indgå i en videreudvikling af konceptet – herunder primært Scenarie 1 med den særlige, bakkede landskabsbehandling.

 

Der vurderes samtidig at være behov for bedre tid til inddragelse af centrale interessenter omkring de tre nævnte temaer til udvikling af koncepter for formidling.

 

Med baggrund i en grundigere drøftelse med interessenter medio 2022 kan der tilvejebringes et grundlag for en fornyet skitsering og udarbejdelse af et revideret forslag til dispositionsplan, jævnfør bilag 8 (Bilag 8.1_Geohavnepark Procesplan).

 

Ud over inddragelse af centrale interessenter foreslås det at afholde et eller to borgermøder i denne indledende fase, som grundlag for politisk behandling af dispositionsforslaget.

 

Såfremt dispositionsforslaget kommer til at indeholde elementer, som ikke har været forudset og bryder med principperne i ”Lokalplan 666 for et område til offentlig havnepark og teknisk anlæg i form af pumpestation” skal der udarbejdes ny lokalplan. Der sigtes mod at anlægsarbejder vil kunne påbegyndes primo 2025.

 

Med afsæt i ovenstående søges de 250.000 kr. der er afsat i Budget 2022 til Geohavneparken frigivet. Midlerne vil blive anvendt til eksterne konsulentydelser i forbindelse med udvikling af koncept for Geohavneparken og udarbejdelse af dispositionsplan.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I det vedtagne budget for 2022 er der indarbejdet en rådighedsramme på 250.000 kr. for Geohavneparken, som ønskes anvendt til ekstern konsulentydelse.

 

Rådighedsrammen planlægges benyttet i udviklingsfasen og har derfor begrænsede erhvervsmæssige effekter. Med rådighedsrammen skabes der imidlertid rammer for et senere anlægsprojekt.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Teknik- og Miljøudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 14-06-2022

Indstillingen blev godkendt.