Punkt 7 Forslag fra Venstre til budgettema 2023 - Mobil Ungdomsklub

Beslutningstema

Venstre fremsender følgende forslag til budgettema 2023 med følgende ordlyd:

 

Etablering af ”Mobil Ungdomsklub” i Svendborg Kommune til gavn for børn og unge i kommunens lokalområder.

 

Sagsfremstilling

På møde i Børne- og Ungeudvalget den 2. juni 2021 fremlagde Venstre forslag til budgettema for etablering af decentrale børne- og ungetilbud.

 

I budgetforliget for 2022 – 2025 vedtog forligsparterne således, at der ønskes en evaluering af kommunens nuværende fritidstilbud for børn og unge i lokalområderne.

 

Motivationen for forslaget til etablering af en ”Mobil Ungdomsklub”:

Gennem de seneste år er der sket en centralisering af de kommunale fritidstilbud til børn og unge. Især kan det i de mindre lokalsamfund mærkes, at både Juniorklubber, ungdomsskoletilbud og musikskoletilbud er blevet lukket ned og centraliseret i Svendborg by.

Samtidig er infrastrukturen, busforbindelser m.v. med årene blevet ringere og ringere, og i flere områder er det en stor udfordring for børn og unge bosat på landet at blive transporteret med offentlig transport til Svendborg by for at deltage i de kommunale fritidstilbud. Dette har desværre også forårsaget, at færre unge fra Svendborg Kommunes opland gør brug af kommunens fritidstilbud. Især for særligt sårbare og udsatte børn kan det være nærmest umuligt at deltage i kommunale fritidsaktiviteter i Svendborg by.

 

Det betyder samtidig, at de fritidstilbud som tilbydes børn og unge i de mindre lokalsamfund er baseret på de tilbud, som idrætsforeninger og andre foreninger står for udelukkende båret af frivillige kræfter og ildsjæle. Det er derfor ikke underligt, at det primært er de klassiske fritidstilbud, der her tilbydes og variationen er ikke stor.

 

Dette medvirker til en større risiko for, at børn og unge fra forskellige lokalområder udelukkes fra at deltage i sociale fællesskaber, hvis interessen ikke lige er fodbold eller håndbold.

 

Det er vores opfattelse, at alternative børne- og ungdomstilbud efterspørges i de mindre lokalsamfund.

 

Venstre foreslår derfor, at der i forlængelse af sidste års budgettema og budgetforlig 2022 – 2025 beskrives et konkret budgettema for budget 2023 – 2026 omhandlende etablering af en ”Mobil Ungdomsklub”.

En ”Mobil Ungdomsklub” skal fungere som et supplement til de nuværende fritidstilbud og med inspiration fra Slagelse Kommune, som netop har etableret et lignende tilbud til unge mellem 13 og 18 år.

En decentral styrkelse af fritidstilbuddene vil have flere positive effekter. De mest åbenlyse er styrkelse af lokalområdernes tiltrækningskraft og bedre mental trivsel blandt børn og unge.

 

Venstre indstiller således, at Administrationen udarbejder et budgettema med beskrivelse af muligheder og økonomiske forudsætninger for etablering af en ”Mobil Ungdomsklub” i Svendborg Kommune – en Ungdomsklub på hjul med inspiration fra Slagelse Kommune.

 

Links til inspiration fra Slagelse Kommune:

https://foeniks.slagelse.dk/

https://www.tv2east.dk/video/klip/ungdomsbus-i-slagelse?fbclid=IwAR1T06apxVbmv5UkoEH87YqMBy13Q7BnHaP0mJDBdNZw5cDupPp1223SyMw

https://www.tv2east.dk/slagelse/slagelse-laver-ungdomsklub-paa-hjul-det-er-fedt-at-man-kan-komme-rundt

https://www.tv2east.dk/video/klip/slagelse-kommune-ungdomsklub-paa-hjul

 

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 13-06-2022

Drøftet i tilknytning til punkt 4, hvor et samlet udvalg besluttede at bede om et budgettema til august mødet, der beskriver en forsøgsordning om transport af unge fra et givent skoledistrikt og ind til ungdomsskolen. Dette budgettema erstatter venstres forslag.